Forskjeller i smittetrykk er enormt i Oslos bydeler. Likevel vegrer byrådet seg mot å innføre strengere tiltak i bydeler med mye koronasmitte.
Forskjeller i smittetrykk er enormt i Oslos bydeler. Likevel vegrer byrådet seg mot å innføre strengere tiltak i bydeler med mye koronasmitte.

Vegrer seg mot særtiltak i bydeler med høy smitte: - Ikke mye å gjøre med trangboddhet

— Vi har hele tiden hatt mulighet til å gjøre ekstraordinære tiltak i noen av bydelene, sier byrådsleder Raymond Johansen. Enkelte bydeler i Oslo har seks ganger så høy koronasmitte som bydelen med lavest smitte.

Publisert

Smittetrykket i bydelene Stovner og Søndre Nordstrand er nesten seks ganger høyere enn i bydelen med lavest smittetrykk, Nordre Aker. Per 100.000 innbyggere er det over 468 smittede i bydel Stovner og over 436 i Søndre Nordstrand , viser helseetatens tall.

Til sammenligning er smittetrykket i bydel Nordre Aker 82,7 smittede per 100.000 innbyggere.

Kunne vært smittetall fra to forskjellige land

— Vi har hele tiden hatt mulighet til å gjøre ekstraordinære tiltak i noen av bydelene, men samtidig ser vi at de bydelene som har høyest smittetrykk, er de mest utsatte. Trangboddhet er det ikke mye å gjøre med, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

I distanse er det 12 kilometer og et drøyt kvarters kjøring mellom Tåsensenteret og Stovnersenteret. Men i koronasmitte kunne det vært to forskjellige land i hver sin verdensdel.

— Det er størst andel av befolkningen med registrert smitte i løpet av pandemiperioden i Bydel Stovner (4,7 prosent) og lavest i Bydel Nordre Aker (1,4 prosent). I de siste fire ukene har det blitt registrert flest smittetilfeller i bydelene Søndre Nordstrand (391), Gamle Oslo (365) og Stovner (361), skrev helseetaten i sin forrige koronarapport.

— Kan stenge ned ved et smitteutbrudd

Bydel Søndre Nordstrand har nesten like høyt smittetrykk som Stovner. dertter følger bydelene Alna og Gamle Oslo. Men det er ikke aktuelt for byrådet å innføre særskilte smitteverntiltak i noen av bydelene, opplyste Raymond Johansen på dagens pressekonferanse.

Men situasjonen kan endre seg. Det har oslofolk oppdaget etter mutantutbruddet i Nordre Follo for halvannen uke siden. Og byrådslederen stenger ikke døra helt for særskilte tiltak dersom en uforutsett smittesituasjon skulle oppstå.

— Når du går inn og analyserer og ser på hvert enkelt tiltak, er det ikke lett å ha ett enkelt tiltak for et område. Men vi har anledning til å stenge ned hvis det er smitteutbrudd i et område, sier Johansen.

Powered by Labrador CMS