Øyhoppende strykekvartetten består av Elia Kaden (til h.), Malin Mertens,Heidi Johnstad Arnesen og Emilie Haagenrud.

Øyhoppende strykekvartett på vei til Hovedøya. I helgen har de gratiskonserter på øyene!

Klokken nærmer seg 10 en solfylt dag på Aker brygge. Fire musikere går om bord på øyfergen som snart skal ta dem ut til Hovedøya. — Vi fikk ideen under pandemien, og denne helgen fortsetter vi med gratiskonsertene, sier cellist Malin Mertens.

Publisert

— Bakgrunnen for prosjektet er å gi levende, klassisk musikk til Oslos befolkning. Øyene i Oslofjorden er populære steder å besøke på sommeren, forteller cellist Malin Mertens på vei ut til Hovedøya.

Framme på Hovedøya setter Øyhoppende strykekvartett opp et lite telt på plenen utenfor Lavetthuset.

Ville helst spille i klosterruinene

Teltet skal beskytte musikerne og de dyrebare instrumentene mot vær og vind, men i dag ser det ut som at det eneste teltet trenger å beskytte mot er det strålende solskinnet. Kvartetten begynner å øve.

For klassisk trente strykemusikanter er det litt uvant å spille ute i et så åpent landskap. Akustisk sett hadde de foretrukket å spille i klosterruinene litt lenger inn på Hovedøya, slik de gjorde i fjor. Men i år fikk de nei fra kommunen og Byantikvaren.

— Vi tenkte at det er store muligheter for å nå et større publikum som kanskje ikke har hørt eller sett en strykekvartett spille live, sier Malin.

Spiller for folk som vanligvis ikke går på konsert

Hun har som cellist det største instrumentet og mest å dra på. De tre andre spiller fiolin. De er alle opptatt av å nå et publikum som vanligvis ikke går på klassiske konserter.

Øving før fredagens konsert på Hovedøya. Det lille teltet skal gi litt skygge og beskyttelse.

— Ved å tilby gratis konserter blir terskelen lavere for de som kanskje av sosiale eller økonomiske grunner ikke vanligvis hadde kjøpt seg billetter til en konsert med klassiske musikk, forteller de fire musikerne til VårtOslo.

Øyhoppende strykekvartett består av Malin Mertens, Elia Kaden, Emilie Haagenrud og Heidi Johnstad Arnesen. Ideen til gratiskonsertene fikk de da det var skrint med jobber under koronapandemien.

Spiller gratis - men folk kan vippse penger

Og i sommer fortsetter de med suksessen fra i fjor sommer. Denne helgen spiller de på Hovedøya, Gressholmen og Langøyene, forteller Malin.

egen nettside har Øyhoppende strykekvartett lagt ut sted og tid for helgens konserter. De spiller gratis, men har et eget Vipps-nummer der folk kan donere penger.

— På grunn av mangelen på billettinntekter har dette blitt et prosjekt som finansieres av private stiftelser og litt ekstra pågangsvilje hos oss musikerne, forklarer Malin.

Under øvingen på Hovedøya får Øyhoppende strykekvartett plutselig publikum. Folk slår seg ned og får en forsmak på helgens konserter.

Fordelen med den nye plasseringen på Hovedøya er at alle som kommer gående fra båtkaia får med seg hva som skjer.

Øvingen utvikler seg for til en improvisert minikonsert når en stor flokk barnehagebarn stopper opp for å høre på musikken. Etter at barna har tuslet videre inn på øya tar kvartetten et lite pust i bakken.

I helgen spiller de først på Gressholmen fredag klokken 17.30. Lørdag blir det dobbeltkonsert på Hovedøya, først klokken 11.30 og deretter klokken 13.30. Søndag er Øyhoppende strykekvartett på Langøyene med konsert klokken 12.

Powered by Labrador CMS