Nå er det høring på forskjellige nye løsninger for Oslo bussterminal, som i dag ligger i underetasjen av like lite populære Galleri Oslo på Vaterland/Grønland.
Med veksten i antall busspassasjerer vil dagens terminal antageligvis gå tom for plass i årene som kommer. Egentlig ble kapasiteten sprengt for lenge siden.
I tillegg er den upraktisk plassert i forhold til Oslo S. Og det kan være forvirrende å finne frem både fra og til terminalen, som er plassert i en tungt trafikkert og lite fotgjengervennlig betongjungel.
Mange vil si at den heller ikke akkurat er en designperle, for å si det slik. I 2008 ble Galleri Oslo kåret til Oslos styggeste bygg i Aftenposten.
Som MAD arkitekter, som har laget videoene, så fint sier det på sin nettside: "It is well known that the bus terminal in Schweigaardsgate is the grimmest Place in Oslo and literally the low point in the detestable Galleri Oslo."
Annonse
To alternativer, begge på Oslo S
I tillegg til et forslag om å bevare dagens bussterminal og kanskje måtte bygge på en ny etasje for å ta unna passasjerveksten, som er et alternativ som få ser ut til å støtte, er det to alternativer som gjelder.
Begge går ut på å plassere terminalen på et lokk over sporområdet på Oslo S. Alternativ en nøyer seg med det, slik du ser på bildet under.
Aternativ to innebærer å også ha næring på lokket, som hotell og bevertning.
I den første animerte videoen ser du alternativ en. I den andre videoen ser du alternativ to.
Alternativ en.
Alternativ 2.
Høring og informasjonsmøte
Plan- og bygningsetaten (PBE) har høring på forslagene frem til 14. februar. Du kan si din mening her. I tillegg arrangerer de et informasjonsmøte tirsdag 16. januar kl. 18:00 i deres kundesenter i Vahls gate 1.
Dette er storstilte planer som også handler om å "åpne" denne delen av byen, og å gjøre tilgangen til både bussterminalen og Oslo S bedre, blant annet. Det blir antageligvis store forstyrrelser i kollektivtrafikken i anleggsperioden.
Hvis du vil sette deg skikkelig inn i planene, som kan være en god ide hvis du vil uttale deg i høringsperioden, kan du lese denne PBE-rapporten.