Det er ikke mer enn tre år siden at avisen VårtOslo startet opp. På det tidspunktet var Oslo kanskje den byen i landet som var aller dårligst dekket med lokalnyheter.
Selv om folk utenfor byen stadig påstår at det er alt for mye Oslo-fokus i nyhetene, er sannheten at lokalnyheter fra hovedstaden er kritisk lite til stede i mediene.
Årsaken er en historie om avisnedleggelser. For bare få år siden preget en dyp pessimisme mediebransjen, og hundrevis av journalister ble sagt opp. Oslodekningen ble rammet sterkt ved at Aftenposten i 2014 la ned den tradisjonelle avisen Aften, mens Amedia og Nettavisen skrotet bydelsavisen DittOslo.
Det betydde at knapt noen medier tok seg tid til å lytte til hva som ble sagt og bestemt i bystyret. Og i enda mindre grad fulgte debattene i bydelsutvalgene.
Risikofritt å være politiker
Det var mange som så problemene med dette. Arbeiderpartiets Raymond Johansen uttalte for eksempel under valgkampen i 2015 at «Det er blitt risikofritt å være politiker i hovedstaden, det er ingen som ser deg i kortene». Carl I. Hagen (Frp) slo fast at «Det er et demokratisk problem at vi har så dårlig mediedekning».
Det enorme oslobudsjettet på over 70 milliarder kroner hadde få vakthunder til å passe på at ting gikk riktig for seg. Og i en hovedstad med snart 700.000 innbyggere var det svært få journalister som fortalte om hva som skjedde lokalt, på Grünerløkka, St. Hanshaugen, Tøyen, Frogner eller Torshov.
Selv syntes jeg mediedekningen av byen var skremmende dårlig og mente det ikke kunne fortsette sånn. Jeg sluttet derfor i min faste journalistjobb i Fagbladet og samlet en gjeng for å lage en ny osloavis. Vi kalte den VårtOslo og satte et hjerte i logoen, for å vise at Oslo er byen i våre hjerter.
Hvordan få folk til å bry seg
Vi var opptatt av at dersom det ikke finnes en avis som forteller om det som skjer, som opplyser, som stiller kritiske spørsmål og skaper debatt rundt utviklingen av byen, var det et demokratisk problem for byen. Hva betyr det?
Jo, at folk ikke lenger har de samme forutsetningene for å ta opplyste valg, slik vi legger til grunn i vårt samfunn. Når ingen gidder å informere byens borgere om hva som skjer i deres nærmiljø, føler de seg satt på utsiden og oversett. Hva skjer for eksempel med skolen i nærmiljøet, med sykkelveiene, de tomme byggene, hundeparken eller idrettstilbudet.
Hvis ingen gidder å informere folk om den lokale byutviklingen, hvorfor skal de bry seg? Hvorfor skal de delta i frivilligheten eller engasjere seg lokalt? Hvilke muligheter har de for å klage på ting? Hvor i løypa ligger utbyggingen av det lokale badet, parkdraget eller barneskolen? Kan de spille inn forslag selv?
Byens største lokalavis
VårtOslo har ikke noe aviskonsern i ryggen, ala Schibsted eller Amedia, med en stor pengesekk til å backe opp satsingen. Vi måtte skaffe inntekter å leve av disse fra første dag, basert på annonser. Vi gikk i gang med vårt eget engasjement, våre egne penger og en luselønn.
Underveis har flere bidratt frivillig hos oss som fotografer og skribenter for å hjelpe oss på veien. Fordi de så behovet og delte ønsket om å skaffe byen en lokalavis. Flere gjorde det med redusert lønn og utakknemlige arbeidstider.
Vi har publisert fra tidlig til sent, hele uka, hele året. Avisen har hele tiden vært åpen. I dag er VårtOslo byens største lokalavis.
VårtOslo ønsker å bli bedre
Nylig kom det en rapport fra Medietilsynet. Den viser at Oslo er landets eneste reelle blindsone for journalistikk. Konklusjonen er derfor fremdeles: Skal nærmiljøene i Oslo få en bedre redaksjonell dekning, trengs flere journalister.
Blant sakene vi har dekket tett den siste tiden er bussingen av barna ved Bolteløkka skole, skjenkebevillingen til Olsen på Bryn, rivingen av Sotakiosken på Vålerenga og hundeparkene på St. Hanshaugen.
Annenhver uke besøker vi en ny moske, siden vi opplever at folk ikke kjenner så godt til hva som skjer her og er nysgjerrige på miljøene rundt disse. Kjersti Opstad, som lager denne serien, besøkte i 2018 en ny oslokirke hver søndag i et helt år og skrev hver gang en omtale i VårtOslo.
Dette er eksempler på saker vi ønsker å lage mange flere av. Målet er å få til en avis som dekker byen og forteller om de små og store begivenhetene som fargelegger den hver dag. Og det fortjener oslofolk.
Vi trenger hjelp
Men for å bli bedre, trenger vi hjelp. Når vi går i med gang å legge til rette for abonnement i løpet av denne måneden, ber vi om at du tegner et abonnement på VårtOslo. På den måten kan du hjelpe til med å holde deg selv og nærmiljøet ditt oppdatert på det som skjer lokalt der du holder til. Og vi kommer fremdeles til å ha mange av sakene åpne for alle.
Målet vårt er å få 1000 abonnenter i løpet av året og kvalifisere til pressestøtten. På den måten får avisen flere bein å stå på. Vi blir ikke lenger så avhengig av inntektene fra utelukkende annonser.
Vi lover at pengene fra abonnementsinntektene går uavkortet til å styrke lokaldekningen i byen.
Det krever mye å holde en avis gående dag inn og dag ut, og vi i VårtOslo er selvsagt glade for alle andre bidrag vi får også: gode tips til saker, korrigeringer på feil vi (regelmessig) gjør, debattinnlegg og delinger. Om du vil, kan du melde deg på nyhetsbrevet. Eller tegne et abonnement, her.