Nærmiljøet på Bredtvedt sto sammen i kampen mot byggingen av et nytt høyrisikofengsel i lokalskogen søndag ettermiddag.

Over 600 i fakkeltog mot nytt fengsel på Bredtvedt: – En støtte vi aldri hadde drømt om

Verken nærmiljøet eller flere av byens politikere vil ha et nytt høysikkerhetsfengsel på Bredtvedt. Søndag møtte 600 personer opp i fakkeltog mot Statsbyggs planer om å flytte Oslo fengsel til grøntområdet i Groruddalen.

Publisert

I lengre tid har det vært klart at Oslo trenger et nytt fengsel. Etter at det gamle Botsfengselet ble nedlagt i 2017, har behovet for et nytt soningstilbud i byen vært akutt.

Denne uka ble det kjent at Statsbygg mener det nye fengselet bør bygges ved dagens kvinnefengsel på Bredtvedt. Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) gir betinget støtte til Statsbyggs lokalisering på Bredtvedt.

— Vi har ikke gitt opp

Men både nærmiljøet og flere oslopolitikere fra ulike partier er kraftig mot bygging av nytt fengsel i grøntområdet rett ved kvinnefengselet. Fakkeltoget søndag samlet ifølge arrangøren rundt 600 motstandere av fengselsplanene.

— Vi var usikre på hvor mange som ville dukke opp i dag, men når du ser utover her nå er det bare en ting å si. Dette er en støtte vi aldri hadde drømt om, sier Caroline Ringstad Schultz i "Aksjon Bevar Bredtvedtskogen" til VårtOslo.

Beskjeden fra aksjonistene søndag var klar: — Vi vil ikke ha et nytt fengsel bygget her.

I over to år har Ringstad Schultz og andre naboer jobbet mot Statsbyggs planer om å bygge et nytt høyrisikofengsel på det som er ett av Groruddalens siste gjenværende grønne friområder.

— Vi har ennå ikke helt gitt opp. Oppslutningen her i dag viser at det fortsatt kan være et håp for å få myndighetene på andre tanker i byggesaken, sier Ringstad Schultz.

Over 600 i fakkeltog

Søndagens arrangement samlet altså ifølge arrangøren over 600 personer. VårtOslo var til stede og kan bekrefte at arrangørens tall er troverdig.

Og her var det ikke bare oppmøte fra naboer og lokalbefolkning. Også mange av byens toneangivende politikere hadde dukket opp for å gi lokalmiljøet sin støtte i kampen mot utbyggingsplanene.

— Det er utrolig godt å se hvor mye støtte vi har for den kampen vi kjemper. Vi håper jo ti slutt at vi kan få gjennomslag for våre argumenter slik at lokalskogen her oppe vil bli bevart for framtiden, sier Ringstad Schultz.

Hun mener derfor at koronatiden har vist hvor viktig grøntområdet er for mange i Groruddalen.

Rundt 600 personer fikk hjelp til å tenne faklene før søndagens fakkeltog.

— Om Bredtvedtskogen ikke var viktig for lokalmiljøet tidligere, har de siste to årene vist hvor viktig et slikt friområde er for barn, unge og familier. Stadig hører jeg om flere og flere som faktisk ser hvor viktig dette friområdet er for dem i hverdagen, slår hun fast.

— Ikke kamp mot oppgradering av kvinnefengselet

Før søndagens fakkeltog fant sted, hadde de innsatte ved kvinnefengselet høylytt gjort de frammøtte oppmerksomme på at de mener valget av Bredtvedt er riktig.

Dette ikke minst fordi de håper dette vil gi en lenge etterlengtet oppgradering av soningsforholdene i kvinnefengselet.

Blant de frammøtte var dette et argument som ble godt mottatt. Fra aksjonsgruppa ble det slått fast at kampen de fører ikke er noen kamp mot bedre soningsforhold for kvinnene i fengselet på Bredtvedt.

Aksjonistenes budskap var ikke til å misforstå.

— Vi ønsker gjerne at kvinnefengselet oppgraderes. Det vi ikke ønsker er at det kommer et stort høysikkerhetsfengsel i tillegg, sier aksjonsgruppa.

Heller ikke oslopolitikerne, som hadde tatt veien til søndagens markering, mente det var noen motsetning mellom en oppgradering av kvinnefengselet og lokaliseringen av et nytt høyrisikofengsel.

— Dette er ikke noe forsøk på å nekte de innsatte her bedre soningsforhold. Derimot er det et forsøk på å få regjeringen til å forstå at deres lovnader om å ta landets lokalområder på alvor faktisk må være mer enn et løfte, sier Eivind Trædal (MDG).

— Heller skog enn fengsel

En annen som har latt seg engasjere i kampen mot et nytt stort fengsel i Groruddalen er den politiske veteranen Odd Einar Dørum (V).

Som tidligere justisminister burde han ha all mulig grunn til å kunne mene noe om lokaliseringen av det nye fengselet. Den politiske ringreven legger heller ikke fingrene i mellom når han skal uttale seg om Statsbyggs planer.

— Det er ingen tvil om byen trenger et nytt fengsel, men det er ikke riktig å legge det hit. I denne saken velger jeg lett skog framfor fengsel, sien Venstre-veteranen.

— Vern av Bredtvedtskogen er viktigere enn det å bygge et nytt fengsel, sier Venstre-veteran og tidligere justisminister Odd Einar Dørum.

Som støttespillere til dagens regjering ville verken Senterparti-politiker Jan Bøhler eller bydelsutvalgsleder i bydel Bjerke og Arbeiderparti-politiker Lars Erik Fuglesang heller gå god for Statsbyggs utbyggingsplaner.

Dermed står regjeringen om de faller ned på Bredtvedt som lokasjon for nye Oslo fengsel relativt alene om ønsket.

Powered by Labrador CMS