En gang om dagen har Oslos brannmannskaper måttet rykke ut til boligbranner så langt i år. Her fra en rekkehusbrann på Lambertseter i februar.

I 2021 har én oslobolig brent per døgn. — Folk er flinke til å begrense skadene, sier brannvesenet

Oslos brannmannskaper rykket ut til uvanlig mange alvorlige boligbranner i løpet av årets to første måneder. — Vi er avhengige av beboernes hjelp for å kunne begrense skadene ved en brann, sier brigadeleder Jørgen Lie.

Publisert

Etter flere år med et synkende antall boligbranner i Oslo, har året startet tøft for byens brannmannskaper. I løpet av årets to første måneder har de i gjennomsnitt måttet rykke til én boligbrann i døgnet.

— Det har dessverre vært flere alvorlige branner så langt i år. Mange har mistet hjemmene sine til flammene. Vi har kjempet mot branner i leiligheter, eneboliger, bygårder og rekkehus, forteller brigadeleder i Oslo brann- og redningsetat, Jørgen Lie, til etatens egne hjemmesider.

60 branner på to måneder

Opptellingen etter årets første to måneder viser at byens branmannskaper har rykket ut til i alt 60 boligbranner.

— 60 bygningsbranner med stort og smått så langt i 2021 høres kanskje ikke så mye ut for en storby, men skjebnene som skjuler seg bak statistikken vil nok være uenige i det, mener Lie.

Det store antallet branner er ikke veldig mye større en vanlig i løpet av årets to første måneder. Det som er uvanlig er at det har vært flere alvorlige boligbranner i byen de siste to månedene.

Både i rekkehus og bygårder har ilden fått godt tak i flere tilfeller.

— Mange har mistet hjemmene sine til flammene, sier brigadeleder Jørgen Lie.

— Kan de mange brannene skyldes det kalde været vi har sett i Oslo de siste ukene?

— Noe kan selvfølgelig skyldes kulda, men ved de mest alvorlige branntilfellene er årsakene helt andre. Her kan det skyldes elektriske artikler og anlegg, åpen varme, matlaging på komfyren eller mange andre årsaker, sier kommunikasjonssjef i brann- og redningsetaten, Sigurd Folgerø Dalen, til VårtOslo.

Oslofolk er flinke til å forebygge

De mange brannene til tross. Det finnes lyspunkter der ute i hovedstaden. Ikke minst skryter brannmannskapene av folks evne til å være med på å sørge for at konsekvensene av et branntilløp eller en brann blir så små som mulige.

— Det er positivt å erfare at mange av de brannene jeg har sett, blir begrenset til det mindre. Dette skyldes at beboere gjør ting riktig i akuttfasen, både med å ringe oss på 110 så tidlig som mulig, lukke dører og vinduer, samt at de forsøker å slukke brannen i startfasen, påpeker brigadeleder Lie.

Han håper antallet branner de siste ukene kan være en vekker for oslofolk, slik at de blir enda mer fokusert på brannsikkerhet framover.

— Vi skulle gjerne ha mannskaper på hvert et hushjørne, eller enda bedre, hjemme hos de som trenger oss mest. Det er dessverre ikke mulig. Vi er derfor helt avhengig av at vi alle jobber sammen for å redusere antall branner og konsekvensene av disse.

— Vi forventer ikke at alle skal være like opptatt av brannsikkerhet som oss, men håper i det minste vi kan få folk til å ta små skritt som i sum bidrar til færre branner og ulykker, avslutter Lie.

Sju gode råd for å forhindre brann

1. Seriekoblet røykvarslere

Røykvarsleren er en billig livsforsikring. Halvparten av alle dødsbranner skjer i boliger der røykvarsleren ikke virker. Alle husstander i Norge er påbudt å ha minst en røykvarsler montert, samt slokkeutstyr. Piper røykvarsleren en plass - piper den samtidig i resten av huset. Tidlig varsling er viktig. Vær også trygg på at brannslukkeren virker. Bytt batteri en gang i året og test røykvarsleren jevnlig.

2. Elektrisk utstyr

Teknisk og feil bruk av elektrisk utstyr er en av de vanligste brannårsakene i norske hjem. Er du trygg på det elektriske utstyret i hjemmet ditt? Vet du hvordan det skal brukes? Hvor mye tåler det elektriske anlegget i huset ditt? Det er huseiers ansvar å sørge for at det elektriske anlegget er i forskriftsmessig stand og tåler den belastningen det utsettes for. Ta kontakt med en godkjent elektrikermontør som sjekker og eventuelt fikser det elektriske i boligen.

En brann kan fort gi store konsekvenser både personlig og økonomisk. Derfor er det viktig å gjøre det man kan for å beskytte seg mot et eventuelt branntilløp i hjemmet.

3. Spesielle behov

Noen har en tendens til å bli glemsk med årene. I 2010 ble det innført at alle kjøkkenanlegg skal ha komfyrvakt, som betyr at komfyren slår seg av selv hvis den ikke brukes på en stund. Dette kan ettermonteres for de som har kjøkkenanlegg fra før 2010.

Brannvesenet anbefaler også å bruke timere på elektrisk utstyr som brukes ofte. I stedet for å trekke ut kontakten hver gang du brygger deg en kopp kaffe, kan du stille en timer som automatisk slår av kaffetrakteren etter en gitt tid.

4. Planlegging

Hva gjør du hvis det brenner? Hvor er slukkemidlene?, Fungerer de? Hvordan kommer du deg ut fra andre etasje dersom det skulle begynne å brenne midt på natten?

De som bor i samme husstand bør planlegge hva de skal gjøre hvis det begynner å brenne. Bli også enig om et møtested på utsiden av huset i tilfelle evakuering. Tenk gjennom disse tingene på forhånd.

5. Snakk med feieren

Feieren kan mye om brannsikkerhet. Bruk feier-besøkene nyttig. Hvis du bestiller montør til å sjekke det elektriske (se tips 2), er det også lurt å snakke med montøren om brannsikkerhet mens han er der. På denne måten får du tips tilpasset din bolig.

6. Vær forsiktig

Vær forsiktig med tingene du bruker. Det er ikke lurt å ha en haug med skjøteledninger og varme kontakter. Vær oppmerksom og ikke gå fra stearinlys. Heller ikke lag nattmat etter en fuktig kveld på byen - mange branner har startet slik.

7. Bry deg

Ser du ting som ikke er slik de skal være, enten det er hjemme hos folk eller i offentligheten, så ta ansvar.

Powered by Labrador CMS