Oslo brann- og redningsetat rykket ut for å slukke flere gressbranner, inkludert på Manglerud, i helga.
Oslo brann- og redningsetat rykket ut for å slukke flere gressbranner, inkludert på Manglerud, i helga.

Bålforbud fra helga. Brannvesenet får mange spørsmål

I helgen rykket Oslo brann- og redningsetat ut på flere gressbranner i hovedstaden. Nå skal det lite til før vegetasjon tar fyr. – Vær veldig forsiktig med åpen ild nå

Publisert

Bålforbudet starter først på langfredag, men Oslo brann- og redningsetat ber likevel folk være svært forsiktig med bruk av åpen ild nå.

Lørdag rykket brannvesenet ut til gressbranner på Rødtvet og Manglerud, og på søndag brant det i vegetasjon i Holmenkollen, på Mortensrud og på Stovner. Alle brannene ble slukket.

— Det er veldig tørt mange steder nå, og det skal veldig lite til for at det tar fyr. I helgen var det også en del vind som gjør at slike branner kan spre seg raskt, sier kommunikasjonssjef Sigurd Folgerø Dalen i Oslo brann- og redningsetat, i en pressemelding.

Bålforbud 15. april

Kombinasjonen av lite nedbør, sen påske og mange som kanskje velger seg bypåske i stedet for hytta, gjør at brannvesenet ber folk være ekstra påpasselig med bruk av åpen ild.

— Mange tenker kanskje at siden det er tidlig på våren, så er det ikke fare for at kaffebålet eller engangsgrillen skal starte en brann i vegetasjonen rundt. Det er derfor vi ber folk være ekstra på vakt denne påsken, sier Dalen.

Det generelle bålforbudet som starter 15. april hvert år gjelder i udyrket mark, skog, fjell og strandområder, inkludert øyene i Oslofjorden. Bålforbudet er et generelt forbud mot all bruk av åpen ild og hensikten er å forhindre skogbrann.

– Vi får mange spørsmål

Det er imidlertid noen unntak fra bålforbudet. Det er tillatt å tenne bål på de godkjente bål- og grillplassene i byen og marka. Du kan også tenne et kaffebål på steder der du er helt sikker på at det ikke kan bli brann. Dette gjelder for eksempel på et større snødekke eller etter en periode med svært mye nedbør. Unntakene gjelder ikke øyene, hvor det er totalforbud mot all bruk av åpen ild andre steder enn på offentlig godkjente grillplasser.

— Vi får mange spørsmål om bålforbudet hvert år, og det tyder kanskje på at reglene ikke er helt krystallklare for folk. Men noe av det aller viktigste å formidle om bålforbudet er at det er den som tenner opp bålet som står ansvarlig for at det ikke sprer seg til en brann, sier Dalen.

Powered by Labrador CMS