Det skal alltid være to rømningsveier. Hvis vinduet er en rømningsvei, må det være stort nok og tilgjengelig uten bruk av stol eller stige.
Det skal alltid være to rømningsveier. Hvis vinduet er en rømningsvei, må det være stort nok og tilgjengelig uten bruk av stol eller stige.

Oslo brann- og redningsetat advarer studenter mot brannfarlige hybler

Det er stort press på utleiemarkedet til studenter nå. Brannvesenet advarer studenter mot å flytte inn i potensielle brannfeller.

Publisert

I Oslo står over 6000 på venteliste hos Studentsamskipnaden i Oslo. Tallene er forventet å endre seg fram mot studiestart, blant annet fordi mange studenter heller velger å skaffe seg hybel i det private leiemarkedet.

Oslo brann- og redningsetat advarer studentene som beveger seg ut i det private markedet mot å ta til takke med hva som helst.

— Når markedet presses og det er høy etterspørsel etter hybler vil useriøse og kyniske utleiere kunne se sitt snitt til å få leid ut objekter som ikke tilfredsstiller brannsikkerheten. Vi vil sterkt oppfordre studenter og foreldre til ikke å la boligjakten gå på bekostning av det å bo trygt, sier Erik Johansen i forebyggende avdeling i Oslo brann- og redningsetat.

Sjekk rømningsveiene

Brann- og redningsetaten har forståelse for at det kan være fortvilende å stå uten bolig når studiestart nærmer seg. De oppfordrer likevel alle til å følge en kort sjekkliste som går på brannsikkerhet. Alle boliger skal ha gode varslings-, slukke- og rømningsmuligheter.

— Be utleieren om å vise deg rømningsveiene. Hvis boligen er i kjeller eller loft må du sjekke at du har to uavhengige rømningsveier, der vinduet kan være én av dem. I så fall må du sjekke at vinduet er stort nok til at du kan komme deg ut, sier Johansen.

Påbudt med røykvarsler

Det er påbudt med minst én røykvarsler i hver etasje i alle boliger. Hvis leiligheten er koblet til sentralt brannalarmanlegg, må du forsikre deg om at dette er i normal drift. Du bør også sjekke at boligen har slukkeutstyr i form av husbrannslange eller brannslukningsapparat, og at du vet hvordan du bruker disse.

— Tidlig varsling, rømning og slukking har avgjørende betydning når det kommer til boligbranner. Vi har dessverre sett eksempler på at relativt begrensede branner har fått alvorlige konsekvenser når disse tingene ikke har vært på plass, sier Johansen.

Powered by Labrador CMS