Slik så det ut i portrommet der madrassene sto etter brannen lørdag.

Klar beskjed etter Frogner-drama: – Bor du i bygård bør du vite dette

– Kan i verste fall være tilrettelagte bål, advarer Oslo brann- og redningsetat.

Publisert

Oslo brann- og redningsetat (OBRE) uttrykker bekymring etter en uttrykning på Frogner i helgen.

– Lørdag kveld rykket vi ut til en brann i et portrom tilhørende en eldre bygård på Frogner. Det viste seg at flere madrasser var blitt hensatt i portrommet, og disse sto i full fyr ved vår ankomst, heter det i innlegget brannvesenet delte i egne kanaler onsdag, som fortsetter:

– Brannen skapte massiv varme og røykspreding fra portrommet og videre opp i trappeløpet, som i dette tilfelle var åpent fra portrommet.

– Bor du i en bygård bør du lese dette, er OBRE sin klare beskjed.

Slik så det ut ved portrommet på Frogner brannvesenet rykket ut til lørdag.

– I verste fall tilrettelagte bål

– Brannrøyken førte til at rømningsveien for alle som bodde i gården ble satt ut av spill. Heldigvis fikk vi slokket brannen raskt og startet utlufting av røyken i trapperommet, forklarer brannvesenet og utdyper: 

– Denne gangen var portrommet og trapperommet i mur og jern, noe som begrenset brannspredning. Hadde de samme områdene vært i tre, ville det skapt en langt kraftigere brannenergi med tilsvarende konsekvenser.

Brannvesenet understreker likevel at dette ikke er noe unikt tilfelle og ber alle bygårdsbeboere om å tenke på eget portrom som en rømningsvei.

– Utplassering av alt fra avfallskonteinere til hensettelse av avfall fordi det er lettvint, kan i verste fall være tilrettelagte bål, påpekes det.

Svartsvidde madrasser i portrommet.

– Vi ønsker derfor at du som beboer, eller en del av et styre, ser på mulighetene for å holde portrommene fri for brennbart materiale så langt det lar seg gjøre. I tillegg kan gode rutiner for å låse portrommene hindre uvedkommende i å ta seg inn. Dette bidrar på flere områder til et sikrere borettslag og sameie. 

– Bry deg, og gjør en forskjell, er oppfordringen fra brannvesenet.

Nok en bygårdsbrann på Frogner

Også tirsdag måtte brannvesenet rykke ut til en eldre bygård på Frogner.

– Dette er en 1890-bygård som betyr at det er mange hulrom i bygget, som gjør det mer komplekst for brannvesenet å få kontroll over hvor det er varmgang/brann, forklarte operasjonsleder Gabriel Langfeldt i Oslo politidistrikt, før OBRE etter hvert fikk kontroll på brannen som likevel etterlot tre leiligheter ubeboelige som følge av en vannlekkasje som oppsto i forbindelse med brannen.

Her hadde brannen oppstått på et bad i en leilighet.

Flere advarsler

Tidligere i høst gikk OBRE ut med advarsel om at for mange branner startet på kjøkkenet.

– De siste ukene har vi rykket ut på flere boligbranner som har startet på kjøkkenet. Dette er branner som kan være svært krevende å slukke, med stort potensial for brannspredning via ventilasjonskanaler og videre ut i bygningskonstruksjonen, het det fra brannvesenet i slutten av oktober.

Denne uken advarte kommunikasjonssjef Sigurd Folgerø Dalen i Oslo brann- og redningsetat, når vi nå er inne i en kaldere tid på året, for øvrig mot branner som oppstår som følge av aske fra peisen som folk kaster for tidlig.

Slik kaster du asken trygt:

  • Bruk en metallspade til å hente ut asken fra ovnen når den har blitt kald
  • Ha asken i en brannsikker beholder, for eksempel en metallbøtte
  • Etter 48 timer kan du kaste asken i restavfallet
  • Fukt asken grundig om du må kaste den før det har gått 48 timer
  • Kilde: Frende Forsikring

– Asken kan inneholde glør i opptil 48 timer. Aske i plastposer eller lignende på utsiden av boligen, starter hvert år boligbranner som følge av at asken setter fyr på underlaget og husveggen den er lagt inntil, opplyste Folgerø Dalen i en pressemelding, der han samtidig tipset om at asken, hvis du kun har fyrt med ren ved, ikke trenger å gå i restavfallet, men kan brukes til gjødsel, snøsmelting, å bekjempe fukt eller til rengjøring av glass og metall.

– Du bør hente ut asken med en metallspade og legge den i en brannsikker beholder der glørne ikke kan sette fyr på noe, anbefaler Hofstad-Nielsen, uttalte skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i forsikringsselskapet Fremtind.

Powered by Labrador CMS