Brannvesenet i arbeid med slukking i forbindelse med brann i et murbygg på Grefsen søndag, som antas å ha startet i en kjøkkenvifte.

Brannvesenet med fortvilet melding: – Nå trenger vi deres hjelp

– Svært krevende, ifølge Oslo brann- og redningsetat (OBRE).

Publisert

Oslo brann- og redningsetat deler mandag et aldri så lite hjertesukk i sine kanaler.

– Nå trenger vi deres hjelp, innledes innlegget fra OBRE.

– De siste ukene har vi rykket ut på flere boligbranner som har startet på kjøkkenet. Dette er branner som kan være svært krevende å slukke, med stort potensial for brannspredning via ventilasjonskanaler og videre ut i bygningskonstruksjonen, heter det fra brannvesenet.

Det var stort oppbud i Grefsenveien i forbindelse med en leilighetsbrann søndag.

– Heldigvis har ingen liv gått tapt i disse brannene, men det er store materielle skader og flere har fått sine hjem helt eller delvis ødelagte.

Blant annet rykket nødetatene søndag ut med store styrker da det begynte å brenne i et bygg med seks leiligheter i Grefsenveien. Samtlige beboere ble evakuert, og trafikken forbi stedet, trikken inkludert, måtte stanses.

Leiligheten der brannen startet var ubeboelig etter brannen som trolig startet i en kjøkkenvifte.

– Har potensiale til å spre seg videre

OBRE er videre klare på hva det aller viktigste osloborgere kan gjøre for å forebygge at denne typen brann oppstår:

– Vi trenger din hjelp for å minimere sjansen for at dette skjer. Det aller viktigste du kan gjøre er å rengjøre viften over komfyren og ikke lage mat når du er ruspåvirket eller trøtt og sliten.

– Blir maten stående på komfyren uten tilsyn, vil maten i beste fall tørrkoke, i verste fall begynne å brenne. Flammene går opp i kjøkkenviften, som ofte er full av fett, og har potensiale til å spre seg videre til andre boenheter og bygningskonstruksjonen via ventilasjonskanalen, forklarer brannvesenet, som videre understreker:

– Ikke utsett rengjøringen av viften, men gjør det allerede i dag. Når du først er i gang, sjekk også at dine røykvarslere fungerer, de redder liv.

En av byens brannkonstabler holder frem svartsvidd mat i en kjele. Dette er et utbredt problem, ifølge Oslo brann- og redningsetat.

Komfyrvaktjubel

Lysglimt er det likevel oppi det hele, skal vi tro OBRE, som før helgen slapp jubelen løs i forbindelse med at Arbeids- og inkluderingsdepartementet har besluttet at folketrygden etter mai 2025 likevel skal dekke komfyrvakt som et brannforebyggende hjelpemiddel, etter at det tidligere i år kom beskjed om at komfyrvakten skulle trekkes ut av NAV sitt sortiment i løpet av 2025.

Med en såkalt komfyrvakt, slår komfyren seg av når det oppstår farlige situasjoner. Komfyrvakter koster fra rundt 3500 kroner, ifølge sikkerhverdag.no, som Direktoratet for samfunssikkerhet og beredskap står bak.

Hjelpemiddelsentralene kan for spesielt utsatte personer på sin side installere komfyrvakt gratis. 

– Lite forståelig

– Dette var en lite forståelig avgjørelse et samlet brann-Norge ikke kunne stille seg bak. Hvorfor? En stor andel boligbranner i Norge kan spores tilbake til kjøkkenet. Ofte er matlaging på komfyren startkilden til brannen, påpekte hovedstadens brannvesen.

– Hvert år trenger flere og flere risikoutsatte mennesker i samfunnet hjelp for å sikre et minimum av brannvern. Vi ønsker derfor å rope et lite «hurra!» i dag, for at avgjørelsen reverseres og at mennesker som trenger all den støtten de kan få, gis et livsviktig hjelpemiddel også i årene som kommer, het det videre fra OBRE. 

Powered by Labrador CMS