Brannvesenet jobber på Deichmanske bibliotek tirsdag kveld. Sprinkleranlegget ble utløst, og store vannmengder rant ut i bygget.
Brannvesenet jobber på Deichmanske bibliotek tirsdag kveld. Sprinkleranlegget ble utløst, og store vannmengder rant ut i bygget.

Uklart når Deichman Bjørvika kan åpne igjen etter vannskadene. – Det er jo en del tusen bøker vi skal se på

Det er uklart når biblioteket Deichman Bjørvika i Oslo kan åpne igjen. Sprinkleranlegget slapp ut flere tusen liter vann etter et branntilløp tirsdag kveld.

Publisert

– Vi vet ikke når vi kan åpne ennå. Vi må åpne opp gulvene og se hvordan det står til. Så må ting få tørke. Vi vil åpne så fort vi kan og vet nok mer i løpet av dagen, sier kommunikasjonsdirektør Jørn Johansen i Deichman til NTB.

Selve brannen spredte seg fra en sofa og opp en vegg i fjerde etasje. Det var om lag 600 personer i bygget da den automatiske brannalarmen gikk like før klokken 21.30 tirsdag. Ingen ble skadd i hendelsen.

Sprinkleranlegget har sluppet ut flere tusen liter vann, og 1.000 kvadratmeter er berørt, ifølge Avisa Oslo.

Vann fra sprinkleranlegget rant ut på gaten. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Vann fra sprinkleranlegget rant ut på gaten. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Politietterforskning

Politiet undersøker om brannen var påsatt.

– Det er ingen nye opplysninger i saken per nå. Hypotesen er fortsatt at brannen ble påsatt, sier kriminalvaktleder Mona Nordby i Oslo-politiet til NTB.

Politiet har hentet bilder fra videoovervåkingen på stedet, men har ikke sett på dette ennå, sier politiadvokat Sasha Danest Ingebretsen til Avisa Oslo.

– Vi er i en innledende fase av etterforskningen hvor formålet er å avdekke hva som har skjedd. Vi vet ikke om det har skjedd noe straffbart ennå, sier hun.

Ingen er avhørt ennå, og det er foreløpig ingen mistenkte i saken.

– Det er for tidlig å si om det har skjedd noe straffbart. Dersom det har det, er det noe politiet ser alvorlig på, sier Ingebretsen.

Tørker ut bygget

Det er særlig bibliotekets tredje og fjerde etasje som er rammet av vannmengdene.

– Det er der sprinkleranlegget utløste vannet, og så har det rent ned, sier Johansen.

Etter forholdene ser det greit ut i bygget, ifølge Johansen. Det jobbes nå med å tørke ut gulvene.

– Det er lite vann å se i biblioteket nå. Ytre sett ser det ikke så galt ut, men vi vet ikke hvilke skader det er på bygningskonstruksjonen og elektronikken som ligger i gulvene, sier han.

Brannvesenet jobber med å sikre verdier. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
Brannvesenet jobber med å sikre verdier. Foto: Ørn E. Borgen / NTB

Bøkene stort sett berget

I tredje etasje, som er hardest berørt, er det flyttet unna en del bøker som fikk vann på seg. Per nå virker det som om bøkene stort sett er berget.

– Det ser foreløpig relativt greit ut. Vi går gjennom dette nå. Det er jo en del tusen bøker vi skal se på, sier Johansen.

Det viktigste er at ingen personer ble skadd, sier han.

– Vi er veldig glade for at ingen ble skadd. Det ser ut til at sprinkleranlegget har fungert som det skal, og evakueringen har gått raskt.

Deichman Bjørvika ligger mellom Oslo S og Operaen og er Oslos hovedbibliotek. Bygget åpnet våren 2020.

Powered by Labrador CMS