Inn bakgården langs Storgata ligger serveringsstedet Folk. Her inviterer folkemusiker Johan Berggren til gratiskonserter med folkemusikere fra hele landet.

Musiker Johan (29) savnet et oslosted for folkemusikk på morsmål. Nå inviterer han til Folk i Storgata

Johan Berggren (29) har reist mye rundt for å fremføre sangene sine. I Oslo savnet han et sted som tok folkemusikktradisjoner på alvor. Derfor har han satt i gang en visescene hos Folk i Storgata. Her er kravet enkelt: du må synge på ditt eget morsmål.

Publisert

— Jeg tror musikere og låtskrivere glemmer litt hvor fin musikken kan være på eget språk, sier Johan Berggren (29).

Hver tredje torsdag inviteres det til gratiskonserter på Folk i Storgata, med folkemusikere fra hele landet.

Minimalistisk, med kassegitar og mikrofon, skal store og små artister få muligheten til å opptre. Det eneste kravet: syng på morsmålet.

— Historien forsvinner i oversettelsen

Berggren er selv folkemusiker med røtter fra Lillehammer. Og han er hjernen bak konsertidéen, som heter Ektefolk. Johan ønsker å belyse folkemusikkens tradisjoner, der blant annet det å synge på sitt eget morsmål er viktig for musikkstilens tradisjoner.

— Morsmål er et viktig element her. Det er viktig i visetradisjonen at man har en god historiefortelling, sier Johan.

Han sier at når sanger oversettes til andre språk, forsvinner deler av historiefortellingen, et essensielt element av visesang.

— Det handler om folk, viser og tradisjoner, og det forsvinner litt i den oversettelsesprosessen. Jeg tror musikere og låtskrivere også glemmer litt hvor fin musikken kan være på eget språk, forteller Berggren.

Man trenger ikke alltid stelle i stand kjempestore konserter, mener Berggren. Her fremfører han under en salongkonsert på Tåsen.

På Ektefolk skal det være åpent for alle verdens språk, så lenge artisten synger på morsmålet sitt.

— Færre og færre steder man bare kan plugge i en gitar og spille

På Folk i Storgata skal enkeltsangene stå i fokus. Siden flere artister skal opptre samme kveld, blir det dermed færre sanger. Det skal være to artister om gangen, som kanskje spiller artistene en sang annenhver gang. I tillegg, sier Berggren, at artistene da står på likt plan når de deler scene.

— Da står alle artistene likt. Uansett om du har gitt ut ti skiver og vunnet 12 Spellemannspriser, eller bare har to sanger ute på nettet, så blir du tatt for det samme. Det er jo viktig, siden det skal handle om sangene.

Et annet aspekt som gjør at Ektefolk ivaretar tradisjonene til folkemusikken, er minimalismen i konsertene. Berggren påpeker at de fleste scenene i byen er designet for band, og savner et sted med bare en artist og kassegitar.

Johan viser frem hjørnet der scenen blir hos Folk i Storgata.

— Det er færre og færre steder man bare kan plugge i en gitar og spille, sier han.

— Vi rigger opp et par høyttalere og inviterer alle som har lyst til å komme. Det er viktig å holde det som et lavterskel for både artister og publikum, ikke alltid stelle i stand kjempestore konserter. Bare invitere folk til en lun og intim stund i stua.

En mer levende konsert

Mindre band og artister må ofte selv betale for å spille konserter, og publikum må naturligvis betale for å oppleve konsert. Berggren synes det blir litt mye penger på litt mange mennesker.

— Det er mange fine scener rundt omkring i Oslo, men det koster mye, både for konsertgåere og for musikere. Her kan man komme som publikummer eller artist gratis. Man også prøve seg ut som artist her først, før man eventuelt går videre til en annen scene, forklarer musikeren fra Innlandet.

— Det blir gøy. Jeg synes det er en mer levende måte å få til konserter på. Det blir veldig mange fine stunder av det.

Inne på Folk i Storgata er det plass til 30-40 personer på en god dag, sier Berggren. Hvis dette konseptet holder seg til sommeren, håper Berggren at de kan flytte konserten ut i bakgården, der det er plass til 250 personer.

— Vi føler oss utrolig priviligerte over at Johan har valgt Folk som arena for dete spennende prosjektet, sier Brage Aronsen i Folk.

Han selv og osloartist Vegard Hertzberg er blant artistene som skal fremføre på åpningskonserten førstkommende torsdag. Berggren er fra Jørstadmoen i Lillehammer, og synger på innlandsdialekt, mens Hertzberg synger på “klassisk oslosk”, og har ofte blitt sammenlignet med Joachim Nielsens sangstemme.

Ellers skal også Ingeborg Bratvold fra Jevnaker, og Roger Græsberg fra Kongsvinger, opptre senere.

— Jeg prøver å fokusere både på de som har spilt mye rundt her i byen fra før av, og kanskje lirke ut litt folk fra distriktene. Det er jo sånn at hvis du bor her, så spiller du her litt mer enn hvis du ikke bor her, sier Berggren.

— Føler oss utrolig priviligerte

Det var av rastløshet at Berggren kom med ideen til Ektefolk, og at han ønsket å skape noe hyggelig for folk. Berggren synes det er mye spennende knyttet til prosjektet, spesielt når artister allerede viser interesse.

— Artister melder seg med interesse allerede. Det er kjempeartig at vi slipper å lete, så det håper jeg fortsetter.

Berggren sier han også må gi skryt til gjengen som driver Folk. — Det er trolig hyggelig av Brage og gjengen på Folk, som var snille nok til å åpne døra, og som er like ivrige på å dra i gang i dette prosjektet, sier Berggren.

Brage Aronsen i Folk sier de føler seg utrolig priviligerte over at Johan Berggren og musikervennene valgte Folk til å være arenaen for prosjeket.

— Personlig ser jeg frem til å oppdage nye artister selv og oppdage ny musikk. Målet er at man skal få muligheten til å utvide horisonten litt. Johan kjenner mange folk og har et stort nettverk, så det bli spenennde. Vi har gitt Johna frihet til å kuratere dette.

Videre forteller artisten fra Lillehammer det hadde vært gøy å etablere konseptet som en del av folk hverdag.

— Vi har akkurat dratt i gang, men jeg håper at folk kan komme på torsdager, fordi de tenker “nå er det torsdag, da drar vi til Folk. Vi vet ikke hva de skal spille, men det pleier å være bra”, forteller Berggren.

— Vi gjør det hele fordi vi er veldig glad i musikken, og vi vil ha det frem, sier han avslutningsvis.

Ektefolk har konserter hver tredje torsdag. Konsertstart er kl. 19, i Storgata 36J.

Du kan se arrangmentet til den første konserten her.

Powered by Labrador CMS