— Jeg har nok stått mye og dagdrømt, og tenkt at det er mye potensiale i gaten og parken, forteller Nora Workinn (25) om markedet hun startet i Munkeparken.

Nora (25) savnet et gatemarked i Gamlebyen, og tok saken i egne hender: - Jeg er superglad i Gamlebyen, men det var utrolig kjedelig å se en gate som er så stille på søndager

Et eget marked med kunst, håndverk og selvstrikkede klær, var noe Nora Workinn (25) i Arv Kaffe & Retro savnet fælt i Gamlebyen. Selv synes hun markeder kan gjøre mye for et nabolag, og tok derfor initiativet til å sette i gang et gatemarked i Munkeparken. — Når jeg ser meg rundt her på markedet blir jeg utrolig stolt, forteller hun.

Publisert

I dag, og annenhver søndag fremover, er det høstmarked i Munkeparken ved Schweigaards gate, med alt fra hjemmestrikkede klær, planter, kunst og håndverk. Her settes det fokus på det hjemmelagde.

— Det var mange som dyrket hobbyen sin under korona, alt fra kunst de har laget selv, til hjemmelagde smykker og vesker. Jeg synes jo det er gøy å dra på marked og se hva folk har laget, forteller Nora Workinn (25) i Arv Kaffe Retro, som står for arrangementet.

— Hvorfor ikke prøve?

Arv Kaffe & Retro ligger rett ved Munkeparken, og ideen til markedet kom etter at Workinn innså at et ordentlig gatemarked var noe Gamlebyen trengte sårt.

— Jeg har stått i butikken flere søndager og vært litt frustrert. Jeg er superglad i Gamlebyen, men det var utrolig kjedelig å se en gate som er så stille på søndager, forteller Workinn.

Andre markeder i Oslo som Vestkanttorvet og bruktmarkedet på Birkelunden er godt likt blant folket, og det var dette Workinn ønsket seg også i Gamlebyen. Dermed tok hun saken i egne hender.

Beate Cook Hope er fornøyd med å være en del av markedet, der hun blant annet selger sine hjemmestrikkede luer, votter, skjerf og gensere.

— Jeg har nok stått mye og dagdrømt, og tenkt at det er mye potensiale i gaten og parken. Ideen kom etter et ønske om at jeg ville se flere folk i Gamlebyen, og at det også er veldig gøy å ha marked, og se litt liv i gata. Så da tenkte jeg, hvorfor ikke prøve? sier Workinn.

Samler lokale og kreative

Workinn sier de har kontaktet kunstnere og andre kreative hoder fra nabolaget, så de kan vise frem og selge sine produkter på høstmarkedet. — Vi prøver å ha litt blanding. I dag er det for eksempel en blanding av planter og klær, kunst og håndverk, forteller hun.

Jutha (25) selger ikke bare vanlige gresskar, men også hvite hokkaidogresskar.

Allerede før sommeren ville Workinn og Arv Kaffe & Retro teste hvordan et marked i Munkeparken ville bli. Selv om de bare er i oppstarten, forteller Workinn at suksessen kom tidlig.

— I løpet av sommeren så vi fort at det var vellykket, så etter sommerferien har vi prøvd å ha marked hver andre søndag, slik at det blir litt fast. Vi er fortsatt i oppstarten, men det har gått veldig bra!

Utrolig stolt

Samtidig som å drive og organisere høstmarkedet i Munkeparken, arbeider Workinn også på Arv Kaffe Retro, som selger kaffe, vafler og retro gjenstander. Selv synes hun det går bra å sjonglere de to arbeidsoppgavene. — Jeg flyter litt over begge kanaler på sosiale medier, for å få nådd ut til flere. Men nå er det som regel bare markedet jeg fokuserer på.

Nora Workinn sier hun er stolt over det hun har fått til, og at det spesielt kommer frem i det hun ser seg rundt om på markedet.

— Når jeg ser meg rundt her på markedet blir jeg utrolig stolt. Hvis vi holder på en stund vokser vi kanskje inn i noe mer også. Jeg vil jo si at dette er et marked med kaffe og vafler, men hvor du også kan utforske og finne uventede ting. Du kan ikke helt forvente hva du finner her, sier Workinn.

Videre forteller hun at de i november og desember også planlegger julemarked i parken, som de håper kan bli en juletradisjon i Gamlebyen.

— Det som er så fint med marked er at du kan se hva slags interesser folk har. Det er også interessant å se på det som en arena for kreativitet. Det er litt demokratisk med et marked, der det er mye rom for nye ting.

Powered by Labrador CMS