Fra Carte Blanches nye forestilling, Jerida. Foto: Operaen
Fra Carte Blanches nye forestilling, Jerida. Foto: Operaen

Carte Blanche kommer til Oslo!

Publisert

Etter å ha sett dansekunsten til Carte Blanche på scenen er jeg sikker på at dans er relevant for oss alle.

For noen år tilbake spurte min mor om hva jeg ønsket meg til jul. Ingenting, svarte jeg. Mitt største ønske var at hun skulle bruke mer penger på seg selv. Det var et svar hun ikke godtok.

Etter flere ukers insistering fra henne gikk jeg gjennom programmet til Operaen. Jeg kom over en forestilling som kom til å sette spor i meg. Forestillingen var av Carte Blanche, Norges nasjonale kompani for samtidsdans. De ble etablert i Bergen i 1989 og har sin base i Bergen. Jeg informerte min mamma om at billetter til deres forestilling var det store juleønsket mitt.

Oppdaget skjønnheten

Å dra på deres danseforestilling er noe av det beste jeg har gjort. Der måtte jeg ta innover meg flere inntrykk samtidig. Det krevde at jeg måtte verdsette alle de oppstykkete delene for å se den helhetlige skjønnheten. Jeg fikk et allsidig syn.

Den egenskapen har jeg tatt med meg videre i livet og brukt i andre sammenhenger. Det har endret måten jeg fortolker verden på.

Carte Blanche lytter til mine innerste fortvilelser

Hver gang jeg ser en danseforestilling med Carte Blanche, føler jeg at de har lyttet til mine innerste fortvilelser om livet. I forestillingene minner de oss alle på at vi mennesker har mange av de samme eksistensielle spørsmålene.

Det er ikke alltid de kommer frem til et fasitsvar, men gjennom dansen har de alltid gode kritiske resonnementer som jeg deler. Jeg føler en umiddelbar nærhet, fordi deres dans har et større budskap, og det er at vi alle er mennesker med følelser for det heslige, skjønne, gode og vonde.

Ømhet, lidenskap, og styrke

Den følelsen av nærhet blir forsterket av måten de uttrykker dansekunsten på. Den uttrykkes på en måte som gjør vondt i sjelen. Hver bevegelse er gjort med ømhet, lidenskap og styrke. Disse danserne representerer livet, livets motgang og overvinnelser, samt den jordnære gleden i en vanlig hverdag.

Alle kan relatere seg til det, og derfor er deres dansekunst relevant for oss alle.

Endelig kommer de tilbake til Oslo, med nye impulser. De skal fremføre i Operaen 9.-12. februar, med den anerkjente marokkanske koreografen Bouchra.

Powered by Labrador CMS