Innehaver Live (til h.) og daglig leder Amanda fortviler over tøffe tider og frykter lille Louis Pizza på Adamstuen snart må stenge for godt.

Pizzasjappa på Adamstuen går snart dukken: - Får jeg ikke solgt, så må lille Louis pizza slås konkurs

— Hvorfor er det så vanskelig å drifte små arbeidsplasser i Oslo? Spørsmålet kommer fra Live Glesne Kjølstad. Hun må nå enten få solgt lille Louis pizza, eller få pizzasjappa på Adamstuen slått konkurs.

Publisert

— Det var kanskje naivt å starte et pizzasted for fire år siden, uten å ha noen erfaring med å eie en liten bedrift, sier Live Glesne Kjølstad.

— Men tanken var god, jeg ville skape arbeidsplasser for mine flyktningevenner fra Iran, sier hun.

De små bukker under

De siste fire årene har vært en berg- og dalbane for Live. Som egentlig er film- og tv-regissør, samt utdannet gartner. Å drive pizzeria kunne hun ingenting om for fire år siden.

— Jeg trodde at å skape en arbeidplass var noe som ble applaudert av stat og kommune, at det var velkomment og ønsket, og at det ville være mulig å få hjelp og støtte, sier innehaveren av Louis pizza.

— Det var i hvert fall naivt, legger Live til ettertenksomt.

Sorab (til h.) og Live rett etter åpning av Louis Pizza på Adamstuen i 2019. Han er kastet ut av landet og nå vil Live selge den lille pizzasjappa.

De siste ukene har VårtOslo fortalt om flere småbutikker og serveringssteder som går dukken. Felles for dem er at ingen er del av en større kjede.

Spår flere konkurser

Årsakene de ramser opp er litt ulike. Men noe går igjen - nedstenging under korona, økte råvarepriser, dyrere strøm, ingen utsettelse eller forståelse fra skattemyndigheter og kommunale etater.

Daglig leder i Grünerløkka kultur- og næringsforening, Jan Robert Johnsen, tror det vi nå ser i Oslo bare er begynnelsen på flere småbutikker og serveringssteder som tvinges til å gi opp.

— Vi vet det er andre som ikke har tatt ut lønn på en god stund. Så det vil dessverre komme flere som går under, sier han.

— Færre folk bruker penger. Det henger selvsagt sammen med dyrere strøm, økte renter på lån og ikke minst prisøkning generelt, mener Jan Robert Johnsen.

— Folk mister arbeidsplassen sin

— Dette året kommer til å bli knalltøft for mange. De neste månedene vil en del næringsdrivende nok gå å vurdere om de skal drive videre eller ikke, sier han.

Vi spoler tilbake til Adamstuen og lille Louis pizza. I lengre tid har Live Glesne Kjølstad forsøkt å få solgt pizzasjappa. Men ingen har meldt seg som kjøper.

— VI ser jo at en etter en går nisjebutikker og små serveringssteder dukken. Bydeler mister lokale hjørnesteiner, folk mister arbeidsplasser, sier hun.

— Louis pizza på Adamstuen er en slik hjørnestein som snart er neste i rekka, om vi ikke får solgt. Og vi er et sted med godt rykte, folk elsker pizzaen vår, sier Live.

Skulle hjelpe en iransk flyktning

— Vi har massiv støtte i lokalsamfunnet. Konseptet vårt, Hjertepizza, hvor du kan kjøpe en pizza til noen som ikke har råd, har vært en kjempesuksess. Men det er ikke nok, legger hun til.

Live og advokat Brynjulf Risnes i retten. Louis Pizza ble først frikjent i tingretten, felt i lagmannsretten før saken gikk til Høyesterett.

Historien om pizzasjappa er spesiell. Live startet den for å hjelpe en iransk flyktning og venn, Sorab. Han hadde erfaring som pizzakokk og ble ansatt som daglig leder i 2018.

Da hadde Sorab oppholdt seg nesten 20 år i Norge. Hele tiden hadde han vært i arbeid og betalt skatt med gyldig skattekort.

Sorab viste Live sitt gyldige skattekort utstedt av norske myndigheter, bankkort med norsk id og attester fra flere tidligere norske arbeidsgivere. I tillegg var Sorab oppført i norske myndigheters arbeidstaker- og arbeidsgiverregister.

Frikjent først, så dømt

Live trengte ikke vite mer. Men så blir Sorab plutselig tatt av utlendingspolitiet og transportert ut av landet. Det Live Glesne Kjølstad ikke visste var at 46-åringen ikke hadde gyldig arbeids- og oppholdstillatelse.

Det endte med bot til Louis pizza for bruk av ulovlig arbeidskraft. Selv om Live hadde sett at alle papirer var gyldige.

Hun nektet å vedta boten. Dermed gikk saken til Oslo tingrett, der Louis pizza ble frikjent.

Men påtalemyndigheten anket kjennelsen og i Borgarting lagmannsrett ble Louis pizza kjent skyldig i bruk av ulovlig, utenlandsk arbeidskraft.

Saken ble anket til Høyesterett, som stadfestet dommen fra lagmannsretten. Dermed måtte Lives lille pizzasjappe ut med 250.000 kroner i bot.

— Utrolig nok klarte vi oss

— Visste du at UDI krever at du sjekker arbeidstakers oppholdstillatelse selv om de har personnummer og er registrerte skattebetalere? Det gjorde ikke jeg, sier Live Glesne Kjølstad oppgitt i dag.

— Uten pizzakokk og daglig leder måtte vi holde stengt en måned før vi fikk folk på plass, noe som satte oss kraftig tilbake økonomisk. Men vi ga oss ikke, sier hun.

Kjøp en hjertepizza av Amanda og Louis pizza henger hjertet opp på veggen. Da kan folk med dårlig råd plukke ned hjertet og veksle det i en gratis pizza.

— Utrolig nok var vi et av stedene som klarte oss gjennom, fordi vi kun hadde take-away og ikke var avhengige av at folk kom og satte seg ned for å spise.

— Vi tapte omsetning, men tapte ikke nok til å få støtte i etterkant. Vi haltet, men det gikk fortsatt rundt, sier hun.

Så var det altså ikke korona eller manglende støtte fra myndighetene som skulle knekke Louis pizza. Da er kommunale myndigheter langt vanskeligere å håndtere, mener Live Glesne Kjølstad.

Noen klaget til plan- og bygningsetaten

Det viste seg at å gjøre om en tidligere kiosk til et gatekjøkken med pizzaservering ikke var uten utfordringer.

Lenge etter at Louis pizza hadde åpnet, kom krav om bruksendring fra plan- og bygningsetaten (PBE).

— Noen hadde klaget oss inn til etaten. Jeg aner ikke hvem, sier Live.

— Har du prøvd å søke plan- og bygningsetaten om bruksendring noen gang? Jeg anbefaler det ikke. Det er så komplisert fagspråk at du må ha en ingeniør eller arkitekt for å gjøre det riktig, forteller hun.

— Visste du for eksempel at alle restauranter i Oslo må ha installert en fettutskiller, uansett om de skiller ut fett eller ikke? En installasjon som koster minst 200.000 kroner. Da har jeg ikke tatt med omkostninger til plantegninger og søknader som må godkjennes, sier Live oppgitt.

Arkitekt stilte opp gratis

— Vi baker pizza. Det går ikke en dråpe fett i vasken. Likevel er dette et absolutt krav som du ikke kan få dispensasjon fra, forteller hun.

En god venn av Louis pizza er arkitekt. Han stilte opp gratis og jobbet utallige timer mot noen pizzaer som betaling.

— Han har sendt plantegninger, søknader, pratet med saksbehandlere, pratet med nye saksbehandlere, tolket brev fra plan og bygningsetaten, sendt vedlegg og så videre. Uten han hadde vi gått konkurs for lengst, forteller Live.

— Så nå har vi utrolig nok en godkjent ombygningssøknad inne, men ikke penger til å sette i gang, sier hun.

— Det er trist, på så mange måter

Dermed er en av de merkeligste historiene om en liten pizzasjappe på Adamstuen snart ved siste kapittel. Live Glesne KJølstad håper en kjøper melder seg. Men hun tror ikke det skjer.

— Om vi ikke får solgt bedriften til noen med mer overskudd, så går vi straks konkurs, sier hun.

— Mine ansatte mister arbeidsplassen, nabolaget mister en hjørnestein, og alle som har kunnet glede seg over en gratis hjertepizza når de ikke har hatt råd til mat, mister dette tilbudet.

— Det er trist, på så mange måter, sier Live.

Hvis du vil donere en hjertepizza går du inn på Facebook-siden til Louis Pizza ved å klikke HER.

Powered by Labrador CMS