— Vi ble skikkelig glade for å motta prisen. Det viser at kommunen ønsker å videreutvikle tilbudet til barn og unge, og å få frem stemmer som til nå ikke har vært synlige på de profesjonelle scenene, sier Liv Hege Skagestad ved Den Mangfaldige Scenen.

Fristen for å nominere kandidater til Oslo bys kulturpris nærmer seg. Antallet nominasjoner er økende

Utdelingen av Oslo bys kulturpris, som er basert på innsendte forslag fra hovedstadens innbyggere, finner sted i mai. I fjor var det Den Mangfaldige Scenen ved Liv Hege Skagestad og Camara Lundestad Joof som ble tildelt prisen.

Publisert

Oslo bys kulturpris deles ut til en person, gruppe eller kulturvirksomhet som i minst tre år har gjort en særlig fremragende innsats innen kunst, vitenskap eller annet kulturarbeid i byens eller landets kulturliv.

Hvem som blir tildelt prisen, som er på 100.000 kroner, er Oslos befolkning med på å avgjøre. Alle byens innbyggere står fritt til å komme med forslag til kandidater.

Fristen for å avgi sine forslag er mandag 31. januar.

En plattform for alle

Mottaker av kulturprisen for 2020 var Den Mangfaldige Scenen ved Liv Hege Skagestad og Camara Lundestad Joof.

Teatret, et samarbeid mellom Det Norske Teatret, Bondeungdomslaget i Oslo og Noregs ungdomslag, er et barne- og ungdomsteater som favner aldersgruppen seks til 26 år.

Skagestad forteller at intensjonen med teatret er at alle skal ha mulighet til å uttrykke seg, uavhengig av sosiokulturell bakgrunn.

— Grunnen til at vi startet teatret for ti år siden, var at verken barne- og ungdomstilbudet eller publikum speilet mangfoldet i befolkningen. Dette ville og måtte vi gjøre noe med.

I snitt har Den Mangfaldige Scenen årlig et tilbud til 300 barn og unge.

Hun understreker at det er mange som har bidratt til å utvikle teatret til det det har blitt til i dag. Skagestad har selv vært med fra oppstarten, mens Joof kom inn noe senere. Parallelt med at Joof gikk gradene som utøver, ble hun tidlig en del av ledelsen.

At barn og unge har fått en arena der de kan utfolde seg, assistert av et dyktig kunstnerisk personale, var av avgjørende betydning for at prisen tilfalt teatret.

— Begrunnelsen var at vi har jobbet med å utvikle scenekunsten og tilbudet til barn og unge i Oslo. Prisen er også begrunnet i at vi har fått frem nye scenekunstnere som representerer nye stemmer som Oslo trenger, i dag og i fremtiden. De som er med får lære om teater, skape og jobbe med egne uttrykk og kunstarter, i tillegg til å få stå foran et publikum. Vi har i snitt hatt et tilbud til 300 barn og unge i året, sier Skagestad.

Økning i nominasjoner

Skagestad beskriver det som både ærefullt og inspirerende å motta prisen, som hun påpeker at tilhører både de engasjerte og lærevillige utøverne og den kompetente gruppen av instruktører.

— Vi ble skikkelig glade for å motta prisen. Det viser at kommunen ønsker å videreutvikle tilbudet til barn og unge, og å få frem stemmer som til nå ikke har vært synlige på de profesjonelle scenene. Ikke minst er det stor stas å bli lagt merke til, da vi stort setter jobber i det stille.

Utdelingen av kulturprisen for 2021, sammen med fem kunstnerpriser, er satt til torsdag 5. mai, i Oslo rådhus. Det er normalt at utdelingen finner sted i mai måned, men i de to foregående årene har prisen blitt delt ut i september på grunn av koronapandemien.

Eivor Evenrud (Rødt), leder ved bysyrets kultur- og utdanningsutvalg, forteller at antallet nominasjoner har økt de seneste årene.

— Det er veldig gledelig, for prisene er Oslo bys heder og ære til kunst- og kulturaktører som har gjort en særlig innsats i Oslo. Juryen vurderer absolutt alle forslag som kommer inn fra publikum og har en rekke møter før innstillingen er klar. I praksis forsøker man som regel å trekke frem ulike bransjer i tildelingen av kulturprisen og kunstnerprisene.

Powered by Labrador CMS