– Det går ikke an å tråkke over folk, slik politikerne gjør med rushtidsavgiftene, sier Cecilie Lyngby, som står bak demonstrasjonen mot bompenger. Foto: Privat

– Jeg ble skikkelig sint da rushtidsavgiften ble vedtatt. I dag skal jeg demonstrere

Publisert

I ettermiddag demonstrerer Cecilie Lyngby og tusener av bomstasjon-motstandere i et felles opprør mot bompenger, bomstasjoner og rushtidsavgift.

Bakgrunnen for markeringen er innføringen av rushtidsavgift fra 1. oktober og innføringen av en indre ring med bomstasjoner i Oslo fra 2019. Motstanderne mener utviklingen går for fort frem og at bompengene griper for sterkt inn i den enkeltes frihet i hverdagen.

En av parolene som vil bli løftet høyt i borggården foran Rådhuset i Oslo sier «JA til miljø, NEI til økning av bompenger!». Slagordet er det samme som navnet på en Facebook-gruppe ledet av Cecilie Lyngby.

– Jeg ble skikkelig sint da rushtidsavgiften ble vedtatt i våres. Dette går alt for fort, tenkte jeg. Jeg er helt for et bilfritt sentrum og vil gjerne være med på endringen, men utviklingen går alt for fort. Folk rekker ikke å legge om livsstilen sin bare på noen måneder, mener Lyngby.

Rushtidsavgiften ble innført 1. oktober i år. Foto: Norges lastebileierforbund

Ja til miljø, nei til bompenger

Det var i juni, etter at rushtidsavgiften ble vedtatt, hun opprettet Facebook-gruppen «JA til miljø, NEI til økning av bompenger!». Frem til 1. oktober besto gruppen av 6-700 personer, men 1. oktober, da rushtidsavgiften slo inn, vokste gruppa med nærmere 5000 personer over natta.

Det var da Lyngby bestemte seg for å ta initiativet til en demonstrasjon den 1. november foran Rådhuset. I etterkant har flere andre initiativtakere slengt seg på, og det fins nå flere aktive grupper på Facebook som mobiliserer til dagens markering.

I tillegg har et innbyggerinitiativ, på Min sak, fått 32.000 underskrifter. Personene bak begrunner initiativet slik: «Vi mener bilistene betaler nok i bilrelaterte avgifter. Bompenger på toppen blir en urimelig ekstraskatt».

Jobber frivillig med prostituerte

Cecilie Lyngby har åpnet restauranter og butikker og bor på Røa. På fritiden jobber Lyngby frivillig og ubetalt på Natthjemmet, for Kirkens bymisjon, med narkomane og prostituerte. Det har hun holdt på med i 7,5 år.

– Det går ikke an å tråkke over folk, slik politikerne gjør med rushtidsavgiftene, sier Cecilie Lyngby, som står bak demonstrasjonen mot bompenger. Foto: Privat

– Jeg har aldri gjort noe lignende før, aldri vært noen aktivist. Men erfaringene mine fra arbeidet hos Kirkens bymisjon har ekspandert empatisenteret i kroppen min. Jeg føler jeg blir kjent med flere klasser. Og fordi jeg har blitt så følsom, tenkte jeg at jeg måtte gjøre noe med de økte bompengesatsene.

– Jeg kjører selv en Audi TT (Tourist Trophy) med stor motor. Jeg liker at det bråker litt. At politikere detaljstyrer livene våre, er jeg mot. Jeg klarer også selv å betale bomavgiften, men dette handler ikke først og fremst om meg. Det går ikke an å tråkke over folk, slik politikerne gjør her, sier Lyngby.

Ikke råd til å besøke moren sin

Lyngby begynte å lese om bompengeringen og hvor pengene går. Hun begynte å prate med folk og fikk høre historier som gjorde henne forbannet.

– En dame som driver selvstendig ringte meg og fortalte at nå får hun ikke lenger råd til å levere melk i barnehagene. En annen sa at han måtte bruke tre timer frem og tilbake fra jobben sin i Oslo sentrum, i stedet for halvannen. En annen uføretrygdet mann, som bor i Nittedal og er dårlig til beins, besøker den gamle moren sin daglig i Oslo sentrum. På grunn av helsa, kjører han. Nå får han ikke lenger råd til å besøke moren sin.

– Utrolig trist og lei seg

Lyngby mener de økte bompengesatsene ikke respekterer at vi har ulike hverdager og lever forskjellige liv.

– Mannen fra Nittedal var utrolig trist og lei seg. Han følte at vi grep inn i hans liv og at han har skylda for at miljøet går til helvete. Politikerne tvinger oss til ikke å kjøre, og det er mange av oss som ikke liker det.

Under demonstrasjonen i dag, vil Lyngby ønske de fremmøtende i Borggården velkommen.

– Jeg har kalkulert med at rundt 8000 personer vil møte opp i dag, sier Lyngby.

Powered by Labrador CMS