I snitt har leieprisene i Oslo økt med 3500 kroner i måneden på tre år. – Alle skjønner at dette fører til et svært tøft marked, sier boligekspert Jørgen Hellestveit.Foto: Finn / Håkon Mosvold Larsen & NTB scanpix
Leieprisene i Oslo har økt med nesten 30 prosent på tre år: - Det finnes ingen rask løsning på problemet, sier boligekspert
Jørgen Hellestveit, boligekspert og leder i FINN eiendom, oppfordrer alle som har mulighet til å leie ut om å gjøre det, men tror fortsatt at det må mer til for å løse boligmangel-problemet.
Nye tall fra FINN eiendom viser at du i januar måtte ut med 17.900 kroner i snitt for en leilighet i Oslo, mens du i januar 2021 måtte ut med 14.400 kroner.
– Dette er en økning på 3500 kroner i måneden, nesten 30 prosent, på bare tre år. Alle skjønner at dette fører til et svært tøft marked for de som er på jakt etter leiebolig.
Det sier Jørgen Hellestveit, boligekspert og leder i FINN eiendom i en pressemelding. De sitter på en fersk innsikt om bolig- og utleiemarkedet.
Vanskelig i de store byene
Dette er noe som gjenspeiles i resten av landets store byer. I Stavanger måtte man ut med ca. 13.800 kr for en leilighet i januar i år, mens snittprisen i 2021 var på 10.500 kroner. I Trondheim var prisen i januar på 13.600 kr, mens i 2021 lå den på 10.900 kr.
Annonse
– I pressområdene, slik som de store byene, ser vi at det er svært vanskelig å få tak i utleiebolig nå. Her kjemper både studenter, flyktninger og andre om de samme boligene, forteller Per Arne Horne, direktør i Direktoratet for Byggkvalitet.
– I Norge er vi opptatt av at folk skal eie sin egen bolig. Vi har ingen tradisjon for å bygge utleieboliger, utover kommunale boliger og studentboliger. Det er derfor et stort behov for at flere privatpersoner nå leier ut sine ledige kvadratmetere, og særlig nå når vi nå skal bosette titusenvis av flyktninger, sier Horne videre i pressemeldingen.
I 2023 ble det publisert 135.000 bolig til leie-annonser på FINN eiendom, på landsbasis. Sammenligner man dette med tall fra årene før pandemien, sier Jørgen Hellestveit det mangler omtrent 10-15.000 leieboliger i markedet i dag.
– Ser man på leietallene så langt i år, ser det litt lysere ut. Per februar var det publisert 21.000 utleieboliger, mot 20.000 i samme periode i fjor, men det er likevel et enormt behov for utleieboliger, særlig i storbyene. Når det er lavere tilbud som nå, så går leieprisene opp. Dette har man merket spesielt tydelig det siste året, hvor leieprisene har nådd stadig nye høyder.
– Ingen rask løsning
Hellestveit oppfordrer alle som har mulighet til å leie ut om å gjøre det, men har likevel tro på at det må mer til for å løse boligmangel-problemet.
– Leiemarkedet henger tett sammen med boligmarkedet, og per i dag er det et problem at det ikke bygges nok boliger, spesielt i de største byene, hvor etterspørselen er høyest. Det er med andre ord ingen rask løsning på dette. At flere leier ut vil selvfølgelig bidra positivt og vise at man tar samfunnsansvar, noe som er veldig viktig i den situasjonen vi er i nå, men, det vil ikke mette den enorme etterspørselen.
– Et alternativ, som vi må snakke høyere om, er om flere utvider boligsøket sitt - uavhengig om man skal leie eller eie. Kjøp deg busskort og flytt litt utenfor storbyen, da får du mye mer for pengene, i tillegg vil det dempe prispresset i de største byene.
Vesentlig lavere utenfor Oslo
Han påpeker at bare 20-30 minutter utenfor Oslo med kollektivtransport, er leieprisen vesentlig lavere.
– Ser man på områder som Drammen eller Lillestrøm, som kun er en kort togreise unna, så er prisene på et lavere nivå enn i Oslo. I Drammen måtte du ut med 13.400 kr i snitt for en utleieleilighet i januar i år, og i Lillestrøm lå prisen på 14.700 kr. Sammenligner man dette med snittprisen i Oslo, 17.900 kr, ser man raskt at det kan lønne seg, sier Hellestveit.