DEBATT

Eilif Tanberg, styreleder i Studentsamskipnaden SiO, og legevakten
– Nå vil jeg utfordre til enda større trykk og utålmodighet. Hvorfor kan ikke den gamle legevakten bli studentboliger, spør Eilif Tanberg, styreleder i Studentsamskipnaden SiO.

– Den gamle legevakta står tom. La oss ta eiendommen i bruk nå! Til studentboliger

– Fortsatt står det 2200 studenter på venteliste for bolig i Oslo, og vi har en alvorlig leieboligkrise. Samtidig står mange eiendommer og bygg ubrukt, som den gamle legevakta. Det har vært snakk om å gjøre en rekke av dem til studentboliger, uten at det har ført frem.

Publisert

I september står fortsatt 2197 studenter på venteliste for studentbolig hos Studentsamskipnaden, etter at våre 9000 studentboliger er fylt opp. Krisen i leiemarkedet har gjort det enda vanskeligere både for studenter og andre å skaffe seg bolig i Oslo.

Køtallene våre gjennom denne sommeren har vært på nivå med rekordåret 2023, og på det meste har vi hatt over 7000 studenter i kø. Studentsamskipnadens samfunnsoppdrag er viktigere enn noensinne. 

Samtidig leser vi at den gamle legevakten i Storgata med 14.600 kvadratmeter vil stå tom og ubrukt de neste ti årene før den kan tas i bruk. Studentboliger blir nevnt som et mulig formål, og det trengs en avklaring på om bygget er egnet for studentboliger.

Men vi må få en fortgang i prosessen - både for denne og andre eiendommer. Det skylder vi nåværende og morgendagens studenter.

Alvorlig boligkrise

Oslo er et paradoks: Vi har både en alvorlig leieboligkrise, samtidig som mange eiendommer og bygg ikke er bruk. Det har vært snakk om å gjøre en rekke av dem til studentboliger, uten at det har ført frem.

Selvsagt skal offentlige prosesser gjøres ordentlig, og det tar tid. Men det bør være like selvsagt at vi sørger for hurtige avklaringer i møte med det enorme studentboligbehovet.

Vi kan ikke akseptere at lange studentboligkøer blir en permanent tilstand i byen vår. Byen vår er en hovedstad og en kunnskapsby, og et godt studentliv bør være en selvfølge.

Det var en god start at vi i år fikk til et midlertidig overnattingstilbud ved studiestart, slik at studenter uten tak over hodet kunne komme til Oslo, delta i studiestart og gå på boligvisninger. 

Vi trenger tomter

Studentsamskipnaden SiO satser på utbygging av studentboliger. Bare i år ferdigstiller vi nær 700 nye studentboliger. Ytterligere 1337 nye studentboliger kommer de neste tre årene. Vi trenger flere, egnede tomter nå for å kunne fortsette å holde byggingen oppe.

Vi trenger hjelp fra både Oslo kommune og staten. Men det finnes få ledige, egnede tomter i Oslo å bygge studentboliger på. Studentsamskipnaden trenger å få tilgang på tomter med og uten eiendommer på.

Prosessene rundt disse eiendommene kan ikke ta for lang tid. Samarbeid og gode prosesser med offentlige etater er viktig for oss for å få til effektive avklaringer.

Høye tomtekostnader

Det andre problemet er de høye tomtekostnadene. Vi må bygge boliger studentene har råd til, og det er ikke enkelt når tomteprisene i Oslo er skyhøye. En løsning her er festeavtaler med kommunen eller staten.

Tydelig regulering til studentboligformål eller direkte rettede salg fra kommunen til Studentsamskipnaden, er grep som vil bidra til akseptabel tomtepris.

Vil ha større utålmodighet

Flest mulig studentboliger vil være avgjørende for å bedre studentenes velferd. Et rimelig, trygt og godt sted å bo gjør studentlivet bedre. Dessuten kan flere studentboliger være bra for resten av byen: Flere studentboliger har en avkjølende funksjon på leiemarkedet totalt sett.

Vi opplever dialogen med kommunen som god. Nå vil jeg utfordre til enda større trykk og utålmodighet i arbeidet. Vi trenger en felles innsats for den langsiktige utviklingen av studentboliger i byen vår.

Et godt sted å bo er den mest grunnleggende formen for studentvelferd. La oss ta eiendommene i bruk nå!

Powered by Labrador CMS