Sameiet like ved Uranienborg kirke er en bygård tegnet av Frithjof Kossuth Aslesen, og er oppført i en blanding av nyrenessanse- og nybarokkstil.

Nesten en million kroner i julegave til bygården på Uranienborg

Beboerne i bygården på hjørnet av Eilert Sundts gate og Jørgen Moes gate på Uranienborg kan juble! Kulturminnefondet gir 905.000 kroner til rehabilitering av gården oppført under byggeboomen på 1890-tallet.

Publisert

— Bygården er rikt dekorert, og tilskuddet vil være med på å sette i stand et viktig kulturminne som bidrar til et helhetlig kulturmiljø, sier styreleder Tine Sundtoft i Kulturminnefondet.

Sameiet like ved Uranienborg kirke er en bygård tegnet av Frithjof Kossuth Aslesen, og er oppført i en blanding av nyrenessanse- og nybarokkstil.

Flere nabogårder satt i stand

Tilskuddet fra Kulturminnefondet skal brukes til å hugge løs murpuss, erstatte ødelagt teglstein, reparere skadde pusspartier og trekninger med ny kalkmørtel, male bygården og reetablere "gesimskonsoller". Disse konsollene ble ved en tidligere rehabilitering hugget vekk.

Bygården ligger i et godt bevart kulturmiljø på Uranienborg, og flere av bygårdene i det samme området er de siste årene satt i stand.

Sameiet har dokumentert at det er en rekke skader i pussen på fasaden, og feil materialbruk har medført et stort skadeomfang, skriver Kulturminnefondet i en pressemelding.

— Vi gleder oss over alle søknader

2021 er et rekordår for Kulturminnefondet. Økningen har vært på over 60 prosent i antall søknader sammenlignet med i fjor, og Kulturminnefondet fått over 2.000 søknader til ulike bevaringstiltak.

Kulturminnefondets ramme er på 136 millioner kroner i år.

— Vi gleder oss over alle nye søknader som kommer inn, fordi det forteller oss at mange vil ta vare på gamle boliger, industribygg, båter og rullende kulturminner som biler og busser, sier direktør Simen Bjørgen i Kulturminnefondet.

— I det ligger det gjenbruk av gode materialer som sparer naturen for ressurser og søkere for utgifter, mener Bjørgen.

Powered by Labrador CMS