Debatt

Debattinnlegg om eiendomsskatt
— Eiendomsskatt på egen bolig er den mest usosiale av alle skatter, mener Hans Magnus Borge på Bygdøy.

— Etter siste økning i strøm og eiendomsskatt vurderer vi å selge min kones barndomshjem

— På Bygdøy har prisutviklingen vært grotesk. Det er en økning vi overhodet ikke har noen glede av. Den gjør det nesten umulig for et av barna å overta huset.

Publisert

Kjære Raymond Johansen

For litt siden kom beskjed om ny eiendomsskatt inn – digitalt selvsagt. For oss økte den fra 18.000 til 21.000 kroner. Det er over 16 prosent økning. Og det gjelder en delt 2-mannsbolig på totalt 160 m2 bygget i 1956. Enkel standard – og de fleste oppgraderingene er gjort med egeninnsats.

For å si det enkelt – det var ikke noen hyggelig stemning i huset. For vi er 2 pensjonister med greie, men moderate pensjoner. Vi får det til å gå rundt, men det er ikke mer enn akkurat. Med den siste økningen i både strøm og eiendomsskatt, må vi seriøst vurdere å selge det som er min kones barndomshjem.

Pengene gikk ikke til sykehjem

Og vi har et sterkt ønske om at ett av hennes barn kan overta huset. Så det blir i familien. Det er imidlertid mulig vi ikke har økonomi til å vente på det. På den annen side – vi innser at dette med arv ikke er ønskelig i visse kretser.

I denne situasjonen er det et par ting som provoserer meg:

Dere sa i valgkampen 2014 at dere skulle innføre en moderat eiendomsskatt og at det skulle skinne av eldreomsorgen. Jeg har vært i tilsynsutvalg for sykehjem siden 2004. Og har sett at intet har skjedd.

Vi har skrevet det i våre rapporter som sykehjemsetaten nesten ikke gidder å lese, langt mindre kommentere seriøst. Og siste sak med Ullern Helsehus viser vel klart at her har pengene har gått til andre ting. Jeg innser at LO vil ha noe igjen for de millionene de bidrar med i valgkampen. Men det blir feil å bruke penger på re-kommunalisering før dere får orden på sykehjemmene.

Grotesk prisutvikling på Bygdøy

En stund etter valget i 2014 sa leder av Oslo Arbeiderparti at det var helt greit å betale eiendomsskatt. Han betalte da 5000 kroner for en bolig så vidt jeg kan se er både nyere og større enn vår. Ja, 5000 kroner hadde ikke vi hisset oss opp over – hvis de ble brukt fornuftig.

Hva er så vårt problem? Vi bor på Bygdøy. Og der har jo prisutviklingen vært grotesk. Og det startet lenge etter at vårt hus ble bygget. Og det er en økning vi overhodet ikke har noen glede av. Den gjør det for eksempel nesten umulig for ett av barna å overta huset – deres mors barndomshjem.

Man kan låne på verdien? Å nei da, for her kommer bankenes krav om inntekt og stopper den muligheten.

Det fører selvsagt til at steder som Bygdøy blir forbeholdt de virkelig rike. Ikke vanlige lønnsmottagere. Og de kjøper eiendommer, river det gamle huset og murer seg inne bak tette gjerder, automatiske porter og video-overvåkning. Og de er ikke med på de lokale dugnadene. For de er jo så travle! Og vi har faktisk et godt og aktivt frivillig miljø på Bygdøy. Enn så lenge.

Og vi opplever også at skolen får mindre ressurser. Så lite at det snakkes om at Bygdøy skole drives ulovlig.

Unnta egen bolig fra eiendomsskatt

Er det denne delte byen du vil ha Raymond Johansen? Må innrømme at jeg trodde Arbeiderpartiet ønsket at også de som ikke var så rike kunne bo i hele byen. Det dere driver med er faktisk «gentrifisering». Stalin og Mao var jo mestere på dette.

Eiendomsskatt på egen bolig er den mest usosiale av alle skatter. Fordi den ikke tar hensyn til skatteyters skatteevne. I Norge slår dette ekstra uheldig ut på grunn av vår boligtradisjon.

Jeg har et forslag til løsning: Unnta egen bolig fra eiendomsskatt. Definert som der du og din ektefelle er folkeregistrert. Burde være greit å administrere. Er klar over at det muligens krever en lovendring.

Men det burde vel være mulig. Tror faktisk det vil kunne være flertall i Stortinget for det. Alternativt – hvis man absolutt «må ta» de rike kan man jo ha et høyt bunnfradrag. Men for Oslo må det ligge på minst 20 millioner. Alt under det blir bare latterlig.

Powered by Labrador CMS