– Det at helt vanlige folk eier sin egen bolig, er en effektiv måte å oppnå jevnere formuesfordeling på. Det er sosial boligpolitikk på sitt beste, mener Bård Folke Fredriksen, fra NBBL.

Kun to prosent av boligene i Oslo var mulig å kjøpe for en singel førstegangskjøper

Oslo er kommunen der det er vanskeligst å etablere seg med egen bolig i. Det blir også stadig mer utfordrende i hovedstadens nabokommuner, viser ferske tall.

Publisert

Kun to prosent av omsatte boliger i Oslo første halvår 2022 var økonomisk oppnåelig for en singel førstegangskjøper.

Utenfor Oslo har single førstegangskjøpere i gjennomsnitt råd til 17 prosent av boligene. Vanskeligst er det å kjøpe bolig i kommunene Oslo, Lørenskog, Asker og Bærum. I Årdal er derimot 96 prosent av boligene mulig for single førstegangskjøpere å skaffe seg.

I Lørenskog var det 3 prosent, Asker 3,3 prosent og Bærum 3,3 prosent, viser førstehjemindeksen til Norske Boligbyggelag.

Blitt tøffere siste år

– Stadig færre boliger er tilgjengelig innenfor en typisk førstegangskjøpers budsjett. Når terskelen for å eie egen bolig blir høyere, vil flere bli stående ufrivillig på utsiden av boligmarkedet. En stor andel av boliglånene som innvilges innenfor bankenes fleksibilitetskvote går i dag til førstegangskjøpere. Dersom utlånsforskriften strammes inn, slik Finanstilsynet foreslår, vil det kunne bli enda vanskeligere å få kjøpt sin første bolig, sier Hilde Karoline Midsem, sjeføkonom i NBBL.

På landsbasis har førstegangskjøpernes kjøpekraft blitt redusert den siste tiden. Selv om det er store regionale forskjeller i boligprisutviklingen, har boligprisene i de fleste områder de siste årene steget mer enn typiske single førstegangskjøperes inntekt, ifølge en pressemelding.

– Egen bolig gir trygghet og forutsigbarhet i livet. Det at helt vanlige folk eier sin egen bolig, er en effektiv måte å oppnå jevnere formuesfordeling på. Det er sosial boligpolitikk på sitt beste, sier Bård Folke Fredriksen, administrerende direktør i NBBL.

Powered by Labrador CMS