Fungerende visepolitimester i Oslo, Johan Fredriksen, retter fingeren mot aggressive ungdommer med innvandrerbakgrunn. Skjermdump: NRK Dagsrevyen
Fungerende visepolitimester i Oslo, Johan Fredriksen, retter fingeren mot aggressive ungdommer med innvandrerbakgrunn. Skjermdump: NRK Dagsrevyen

Politiet rettet fingeren mot «folk med innvandrerbakgrunn» etter «slagsmål» på Bogerud. Nå slår ungdommene tilbake. Se videoen

– Helt plutselig dukker det opp x antall politi, bevæpnet med batong og våpen. De omringer ungdommene og beordrer dem til å stille seg inn til veggen. Ungdommene er 13-19 år gamle. Ingen skjønner noe som helst, sier Thomas i dette debattinnlegget.

Publisert

Mandag kveld begynte som alle andre sensommerkvelder på Bogerud. Det var godt vær. En av verdens største fotballturneringer, som vi på Bogerud/Skullerud-området er så heldige å få arrangere, hadde nettopp begynt, Norway cup.

Dersom man legger dette sammen, er det en selvfølge at det man får er unge mennesker som opplever kanskje sommerens høydepunkt. Mandag kveld skulle derimot bli langt ifra det høydepunktet.

Driter ikke i egen seng

På det mest sentrale området på Bogerud er det ganske normalt at ungdom møtes. Spesielt etter en endt dag med fotball og fint vær er det som oftest her man avslutter kvelden sammen med venner. Man vil dele de opplevelsene man har hatt i løpet av dagen.

Det samholdet vi unge har er utrolig sterkt. Vi respekterer hverandre, og vi elsker vårt nærområde. «Å finne på dritt her er som å drite i vår egen seng», er noe vi ofte pleier å si. Ikke det at vi går rundt og lager kvalme andre steder ellers, men det er et ordtak vi bruker.

Helt plutselig dukker det opp x antall politi, bevæpnet med batong og våpen. De omringer ungdommene og beordrer dem til å stille seg inn til veggen. Ungdommene er 13-19 år gamle. Ingen skjønner noe som helst.

Situasjonen eskalerer

Videoklippet viser hvordan politiet utøver sin makt på ungdommene. Legg merke til politimannen med utslått batong hvilende på skulderen sin. Enkelte reagerer med sinne, redsel og frykt, andre prøver å roe ned situasjonen.

Man kan til og med høre han ene be alle om å slappe av og at det ikke kommer til å skje noe som helst. For hva er det de har gjort egentlig?

Situasjonen eskalerer seg raskt, og utfallet blir alt annet enn godt.

Politiet utøvde volden

«Masseslagsmål mellom flere personer», «melding om machete», «Vold mot politiet», rapporterer media.

Dette er ingenting som vi unge på Bogerud kjenner oss igjen i. Det var aldri noe slagsmål mellom flere personer, ikke ble det funnet noen machete, og dersom verbale ord blir betraktet som vold, vel...

Volden som ble utført i dette tilfellet var fra politiets side. Flere unge som ble tatt kvelertak på, slått med batong og satt i arrest.

For hva?

Spredde frykt og traumer

Dersom politiet ønsker å bli mer respektert, er ikke dette måten å vinne den på. Vi kan godt være samarbeidsvillige vi, men det er ikke like enkelt når kommunikasjonen mellom oss er så svak.

Det å bare dukke opp fra ingenting og beordre alle om å stille seg inntil veggen med utslått batong og håndvåpen, er kanskje ikke det lureste når det er unge helt ned i 13 års alder som blir utsatt. Det sprer mer frykt og traumer enn respekt.

PS: Mange opplever hele saken som en belastning for seg selv og for familien. Ungdommene har en annen opplevelse av situasjonen. Det som står her er deres opplevelse. Ungdommene har ikke ønsket et mediesirkus.

VårtOslo har bedt om å få politiets kommentar til teksten, men har ikke fått noe svar. Skribenten var ikke selv til stede under hendelsen, men har skrevet denne teksten etter å ha snakket med flere av ungdommene som var til stede.

Powered by Labrador CMS