DEBATT

Ole Kvadsheim (26), Hans Magne Jaatun (27), Astrid Bragstad Gjelsvik (24) og Peder Ressem Østring (27) har tatt turen ut og nyter den gode sommervarmen på den nye Operastranda ved operahuset i Bjørvika i Oslo i sommer.
Ole Kvadsheim (26), Hans Magne Jaatun (27), Astrid Bragstad Gjelsvik (24) og Peder Ressem Østring (27) har tatt turen ut og nyter den gode sommervarmen på den nye Operastranda ved operahuset i Bjørvika i Oslo i sommer.

– Kjære Hanna Marcussen og resten av byrådet; vær framsynte, modige og visjonære. Gi oss Sukkerbiten som fellesområde

Vi trenger arealer som er åpne for alle, uavhengig av størrelsen på pengeboka. Alle som flokker seg til Sørenga og Operastranda på sommeren og fyller fjorden med liv resten av året, har talt.

Publisert

Det nærmer seg jul, og vi må planlegge sommerens badetur. Mens dagene blir mørkere og pandemien klammere, bestemmes fremtiden til sukkerbiten. Bjørvika kan enten få seg enda et museumsbygg, eller vi kan gjøre fjordbyen enda mer tilgjengelig for folk flest.

Det kan virke langt unna, men det er ikke mange månedene til folk nok en gang ligger som sild i tønne på Sørenga en varm sommerdag. I et Oslo som, til tross for pandemi, stadig blir bedre og mer spennende å bo i, er åpningen til fjorden noe av det mest spennende som har skjedd. Lenge levde vi med havet som nabo uten at det var enkelt å ta det i bruk. Nå som fjorden har åpnet seg, vokser det fram aktiviteter gjennom hele året. Bading, sauna, padling og mye mer.

Derfor er det så viktig at vi kan bruke den mørke tiden vi går gjennom nå til å tenke på hva vi vil med sukkerbiten. Byrådet behandler nå en sak om å gjøre sukkerbiten tilgjengelig for folk flest, eller om det skal bygges enda et museum i Bjørvika.

Vi trenger friarealer

Sukkerbiten er den siste store tomta som kan bli et nytt stort fellesområde med plass til strand, gress en plass i sola og tilgang til havet. Til tross for at Bjørvika allerede har sterke kulturinstitusjoner som Deichman, Munch og Operaen, er det sterke krefter som heller vil bygge ned de siste friarealene med enda et museumsbygg.

Kultur er viktig. Men det er også fellesområder som gjør fjorden tilgjengelig for alle. For alle osloborgere som kommer etter oss skylder vi å finne en balanse. Og den balansen tilsier at vi trenger friarealer, ikke museumsbygg.

Noen satte ned foten

Bare minutter etter at Operastranda åpnet i sommer, var den fullpakket av folk, og det var den de fleste av sommerdagene siden. De fleste badegjestene tok det nok for gitt at ingen kunne ønsket seg noe annet enn badestrand akkurat her. Dessverre er ikke det helt riktig.

På samme måte som sterke krefter ønsker å bygge ut sukkerbiten med et museumsbygg, var det sterke krefter som ville bygge på Operastranda. Operastranda hadde ikke blitt det beste som skjedde Oslo i 2021 uten at noen hadde satt ned foten og sagt at Fjordbyen må ha fellesområder for alle.

Vi trenger plassen

Det er det byråd for byutvikling Hanna Marcussen og resten av byrådet nå må gjøre. Sette ned foten og si tydelig fra om at fjorden skal være tilgjengelig for alle. Vi trenger arealer som er åpne for alle, uavhengig av størrelsen på pengeboka. Og alle som flokker seg til Sørenga og Operastranda på sommeren og fyller fjorden med liv resten av året, har talt. Vi trenger mer plass å boltre oss på!

Kjære Hanna Marcussen og resten av byrådet; vær framsynte, modige og visjonære. Gi oss sukkerbiten som fellesområde i Bjørvika, og gi oss noe å se fram til når sola er tilbake.

Powered by Labrador CMS