DEBATT

Oslo fortjener bedre enn dette, sier Anne Haabeth Rygg, gruppeleder for Oslo Høyre. Det er ennå ikke bestemt hva som skal skje her ved Operastranda.
Oslo fortjener bedre enn dette, sier Anne Haabeth Rygg, gruppeleder for Oslo Høyre. Det er ennå ikke bestemt hva som skal skje her ved Operastranda.

– En av de mest attraktive tomtene i Oslo ligger der som en skamplett og minner alle om manglende politisk vilje

Området mellom museet og stranda, og på Sukkerbiten, ser ut som en gruslagt blanding av anleggsområde og ubrukt parkeringsplass. Det er trist.

Publisert

I oktober 2021 åpnet endelig det nye Munchmuseet i Bjørvika. Etter et halvt år hadde over 600.000 løst billett, og folk fortsetter å valfarte til Munch. Det er fantastisk gøy.

I fjor sommer åpnet også Operastranda et steinkast fra museet. På varme sommerdager yrer det av badeglade voksne og barn på den populære bystranda.

Dessverre skjemmes både kunst- og badeopplevelsen av at området mellom museet og stranda, og på Sukkerbiten, ser ut som en gruslagt blanding av anleggsområde og ubrukt parkeringsplass. Det er trist.

Den ferdige planen lagt på is

Da Operastranda åpnet i fjor var alt klart for å bygge et nytt servicebygg med kiosk og moderne dusj- og toalettfasiliteter. Bygningen var tegnet, finansieringen på plass og byggetillatelse var gitt. Etter planen skulle bygget vært tatt i bruk til årets badesesong. Det skjedde ikke. Heller ikke neste år vil servicebygget stå klart, bekrefter byråd Victoria Marie Evensen fra Arbeiderpartiet.

En skamplett for byen, mener Høyres gruppeleder i bystyret, Anne Haabeth Rygg.
En skamplett for byen, mener Høyres gruppeleder i bystyret, Anne Haabeth Rygg.

Våren 2019 utlyste HAV Eiendom, som eier tomtene mellom Munch og Operaen, en arkitektkonkurranse. Planen var å etablere et fotografihus på Sukkerbiten, samt en paviljong og et servicebygg ved Operastranda. Det kom inn 98 forslag, og en verdig vinner ble kåret.

Samme høst var det kommunevalg, og planene for den fremtidige bruken av Sukkerbiten ble brått en politisk kampsak. Frontene var steile og uenigheten stor. Etter valget ble planene lagt på is, og der ligger de fremdeles.

Holder innholdet hemmelig

Den opprinnelige planen var at HAV Eiendom skulle finansiere byggingen av de tre planlagte bygningene og leie dem ut. For servicebygget skulle Oslo kommune kun betale en symbolsk leiesum. Det synes Høyre er en god ide, men det gjør ikke byrådet. De vurderer å kjøpe tomtene og bygge alt selv.

Her er et mulig forslag til hvordan det kan se ut i området mellom Operastranda og Munch.
Her er et mulig forslag til hvordan det kan se ut i området mellom Operastranda og Munch.

Med alle budsjettsprekkene til dagens byråd friskt i minne, høres det ut som en dårlig løsning. Byrådet har for lengst bestilt en rapport som viser mye det vil koste kommunen å kjøpe og bygge selv, men holder innholdet hemmelig. Mye tyder på at det er stor uenighet internt mellom AP, SV og MDG om planene fremover. I mellomtiden skjer ingen verdens ting.

Ligger der som en skamplett

Jeg er glad for at ildsjelene bak Fotografihuset holder motet og humøret oppe i påvente av en løsning. De har selv foreslått å droppe det planlagte og noe omstridte bygget på Sukkerbiten, og heller flytte inn i den noe mindre paviljongen på Operastranda. Det synes Høyre også er en god ide!

Neste sommer bør de midlertidige toalettfasilitetene ved Operastrand være erstattet av et flunkende nytt servicebygg, og bygging av Fotografihuset være godt i gang. Alt annet vil være en fallitterklæring av dagens politiske ledelse.

I mellomtiden vil en av de mest attraktive tomtene i Oslo ligge der som en skamplett og minne alle forbipasserende om hva manglende politisk vilje fra Arbeiderpartiet fører til. Det er synd. Oslo fortjener bedre enn dette.

Powered by Labrador CMS