Maaemo-sjef Espen Holmboe Bang beholder sine tre stjerner. Michelin-guiden delte også ut stjerner til tre nye Oslo-restauranter mandag kveld.
Maaemo-sjef Espen Holmboe Bang beholder sine tre stjerner. Michelin-guiden delte også ut stjerner til tre nye Oslo-restauranter mandag kveld.

Maaemo-sjef Esben Homboe Bang beholder Michelin-stjernene. I tillegg ble det delt ut nye stjerner til tre Oslo-restauranter

Michelin-guiden drysset stjerner over nordiske restauranter mandag kveld. I Oslo beholdt Maaemo sine stjerner. I tillegg fikk tre andre Oslo-restauranter - Schlägergården på Lilleaker, Hot Shop på Grünerløkka og Hyde på Fredensborg - hver sin Michelin-stjerne.

Publisert

Dermed ble det tre nye stjerner til Oslo og én ny til Bergen.

— Det har vært et par harde år. Vi kan ikke ta det for gitt. Det er et ekstra fint år å få tildelt en stjerne, sa kjøkkensjef Christopher Haatuft fra bergensrestauranten Lysverket.

Ingen nye trestjerners

Til sammen fikk elleve nye restauranter i de nordiske landene én stjerne. Finland og Danmark fikk i tillegg hver sin nye tildeling med to stjerner: Palace og Frederikshøj.

Hele matbransjen var klare for en festaften i Stavanger konserthus, der stjernene ble delt ut til restauranter i de nordiske landene. Men ingen nye restauranter nådde opp til nivået for å få tildelt tre stjerner.

Danske Noma og norske Maaemo beholdt sine tre stjerner, mens danske Geranium og svenske Frantzén tok tilbake sine tre. Maaemo-kjøkkensjef Espen Holmboe Bang ga uttrykk for at de ikke kan hvile på laurbærene.

Tre stjerneskudd til Oslo

— Vi må forsøke å vinne dem tilbake, hvert år. Det er et vitnesbyrd over hva vi gjør hver dag, sa han til den fullsatte salen i Stavanger konserthus.

Oslo kan nå smykke seg med ytterligere tre restauranter som har stjerne i guiden.

Hot Shop i Købehavngata var sexsjappe før den ble restaurant. Derav navnet. Nå kan Erland Lehland (t.v.) og Jo Bøe Klakegg smykke seg med en Michelin-stjerne.
Hot Shop i Købehavngata var sexsjappe før den ble restaurant. Derav navnet. Nå kan Erland Lehland (t.v.) og Jo Bøe Klakegg smykke seg med en Michelin-stjerne.

Hyde på Fredensborg, under ledelse av den britiske kokken Matthew North, beskrives av Michelin som et sted med avslappet og livlig atmosfære, og det perfekte stedet for en morsom kveld ute.

Maten er dristig og kraftfull, og naturviner er spesielt godt utvalgt, mener inspektørene.

Schlägergården på Lilleaker år også ros for å vise fram lokale råvarer, inkludert det de har dyrket eller konservert selv. Kjøkkensjef Björn Svensson, som tidligere har blitt hedret av Michelin-guiden tre ganger, var glad for å bli anerkjent nok en gang.

— Jeg trodde nesten toget hadde gått nå, sa han etter å ha blitt kalt opp for å motta den spesielle kokkejakken med Michelin-guidens stjerne brodert inn.

Sexbutikk før det ble Michelin-restaurant

Litt ekstra oppmerksomhet fikk Hot Shop i Københavngata ved Grünerløkka, som har beholdt navnet etter sexbutikken som holdt til restaurantens lokaler før de overtok dem.

— Vi planla ikke å navngi restauranten etter butikken. Men vi kunne ikke finne på noe, og så kom vil til at det hørtes OK ut, sier kjøkkensjef Jo Bøe Klakegg. De får skryt for å være en vennlig nabolagsbistro som benytter seg av de beste sesongbaserte lokale ingrediensene.

Rosen satt løst hos Michelin-guidens internasjonale direktør Gwendal Poullennec under prisutdelingen.

— Gastronomiske trendsettere

Han beskrev hvordan nordiske kjøkkensjefer utstråler modighet og er gastronomiske trendsettere.

Restauranter imponerer med kulinarisk avantgardisme, de er bemerkelsesverdig kreative. Og de er en stor inspirasjonskilde når det gjelder en mer bærekraftig gastronomi, påpekte han.

Det siste poenget gjenspeiles i at fem nordiske restauranter ble tildelt grønn stjerne, som går til dem som fremhever bærekraftig drift. Norske Jossa mat og drikke var blant de fem.

Norge utmerket seg også med tildeling av prisen Young Chef-award, som gikk til Jimmy Øien – kjøkkensjef og eier av Oslo-restauranten Rest. Restauranten Credo i Trondheim, under ledelse av Heidi Bjerkan, mottok prisen Welcome and service award.

Landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) sender sine gratulasjoner til prisvinnerne.

— Dette viser nok en gang at vi har norske kokker og restauranter i verdensklasse. Jeg er utrolig stolt av hva norske restauranter får til år etter år – dette er med på å styrke Norge som en internasjonal matnasjon, sier hun.

Powered by Labrador CMS