Mest lest
Her kan du melde deg på VårtOslo sitt nyhetsbrev.
Vennligst fyllt ut skjemaet på denne siden for å motta gratis nyhetsbrev fra oss.
Nå som flere hjemme over lengre tid, havner mer matfett og avfall enn vanlig i avfallsrørene.
– Nå er det litt som ved juletider. Det at vi er mer hjemme gjør også at mer mat blir tilberedt hjemme. Det er mer fett i avløpsvannet enn det vanligvis er, noe som indikerer at fett fra matlagning gjerne blir kastet i sluket, sier Bjørn Rosseland, seksjonssjef i vann- og avløpsetaten.
Ifølge Rosseland bør kjeler og gryter tørkes av for fett og matrester før de skylles i vasken eller settes inn i oppvaskmaskinen. Rennende fett fra steking helles i matavfallet først. Gode kjøkkenrutiner fører til mindre driftsproblemer og merarbeid for vann- og avløpsetaten. Dette gjelder også for avfall på badet.
– Vi ser nå at folk er mer opptatt av hygiene enn tidligere. Filler, våtservietter og tørkepapir som brukes til å tørke av toalettsetet og skålen, skal ikke spyles ned i toalettet, men kastes i søpla, sier Rosseland.
Dersom man kaster andre ting enn tiss, bæsj og dopapir i toalettet, vil det tette seg i rørene under bakken, i pumpestasjonene våre, eller på renseanlegget. Da må våre folk ut og håndtere situasjonen, sier Rosseland.
Vann- og avløpsetaten forvalter samfunnskritisk infrastruktur og jobber nå hardt med smitteverntiltak for å sikre bemanningen gjennom denne perioden. I påsken er dessuten presset enda større.
– Det må kastes mindre avfall i toalett og sluk, slik at vi unngår kloakkstopp og unødvendig vedlikeholdsarbeid. Det er bortkastet bruk av tid og ressurser, noe som er spesielt viktig å unngå nå som bemanningen vår allerede er presset, sier Rosseland i en pressemelding.
Vennligst fyllt ut skjemaet på denne siden for å motta gratis nyhetsbrev fra oss.