Inne på Oslo City er det så å si folketomt under koronastengningen.
Foto: Tarjei Kidd Olsen
Handelsstanden skuffet over fortsatt kjøpesenterstenging i Oslo
Oslo Handelsstands Forening er skuffet over at butikker i kjøpesentre i hovedstaden fortsatt skal holdes stengt.
– Dette var skuffende. Vi mener kjøpesentrene bør åpnes snarest mulig, sier administrerende direktør i Oslo Handelsstands Forening, Bjørn Næss i en pressemelding.
Onsdag ble det kjent at Oslo kommune har besluttet å holde kjøpesentrene stengt. Serveringssteder, matbutikker, apotek og andre virksomheter på kjøpesentre med unntak kan holde åpent, mens andre typer butikker på kjøpesentrene må holde stengt.
– Sterk konkurransevridning
– Stengte kjøpesentre medfører sterk konkurransevridning til nabokommuner og mellom kjøpesenter og butikker på gateplan. Erfaringene de siste ukene viser at det blir større trengsel i gatebutikker når kjøpesentrene holdes stengt og at folk reiser til nabokommuner for å handle på kjøpesentre, sier Næss.
Han viser til at kjøpesentrene har god plass, solide rutiner for smittevern, gode tellesystemer for antall kunder i senteret og ekstra vakthold.
Også NHO-foreningen Norsk Eiendom sier begrunnelsen ikke holder mål, mens NHO Service og Handel sier de er svært overrasket over avgjørelsen, etter at regjeringen med støtte fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet, fant det forsvarlig å holde butikker i kjøpesentre åpne.
Ikke begeistret
– Det er betydelig risiko for at dette vil føre til økt mobilitet, og ikke det motsatte, fordi kjøpesentre i kommunene rundt Oslo er åpne fra torsdag, sier Linda Vist, direktør for handel i NHO Service og Handel.
Heller ikke Virke, handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon, er begeistret og sier det er uforståelig at mange butikker på kjøpesentre fortsatt må holde stengt.
– Det er strengere tiltak enn hva helsemyndighetene anbefaler ut fra smittetrykket i Oslo. Vi har sett stor omsetningsøkning i nabokommuner som har holdt åpent. Fortsatt stenging i Oslo er negativt for virksomhetene, arbeidsplassene disse representerer – og kan gi fortsatt økt mobilitet i samfunnet, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke.