Det er Kampen-beboer gjennom 33 år, Björn Lindahl, som har laget og oppdaterer kartet. Sammen med bilde av katten, legger han inn navn, alder og rase, samt det eieren ellers forteller.
– Det begynte med at jeg oppdaget at det gikk an å lage egne kart i Google-maps. Jeg liker å fotografere og hadde flere bilder av Kampens katter, som jeg tenkte det kunne være morsomt for flere å se. Jeg var litt usikker om folk ville reservere seg mot å ha katten sin på kartet, og det er selvfølgelig frivillig. Men nå får jeg stadig inn nye kattebilder. Foreløpig siste bidrag er Reodor. Han er nyinnflyttet på Kampen, og vi ønsker ham velkommen, sier Lindahl.
Liker katter
Det er 43 katter som nå har fått sitt bilde og en liten beskrivelse på Lindahls kattekart.
Annonse
Han forteller at han liker katter. Det er også en utfordring siden de er vanskelige å fotografere og umulig å regissere. Han har ingen katt selv, men nabokatten kommer stadig innom på inspeksjon.
– Det er fascinerende å tenke på hvordan de ser på området her. De vet om hvert fuglerede, og vet nøyaktig hvor nabokattene har sine revir, sier Lindahl.
Fra store hendelsen til mikronyheter
Lindahl er svensk, journalist og var i mange år utenrikskorrespondent i Norge for Svenska Dagbladet. Nå er han sjefsredaktør for Arbeidsliv i Norden.
– Som utenrikskorrespondent arbeidet jeg med store saker. Saker om olje og shipping for eksempel. Nå synes jeg det er veldig spennende å arbeide med nyheter i mikroformat. Slik som dette kattekartet. Det virker som om leserinteressen øker jo mindre og jo mer nært det er. Men hvor går grensen for at det blir uinteressant? spør han retorisk.
Han peker også på facebookgrupper, som den for Kampen, representerer en ny form for medier. Det er 5000 som meldt seg på Kampen-gruppa. Det er mer enn opplaget til 120 av Norges lokalaviser rundt om i landet.
– Hittil har 870 personer sett på mitt kart, og kattene har fått 2290 klikk i løpet av tre uker, sier Lindahl med et smil.
Historien om Gråpus
Gråpus er sjefskatt på Kampen økologiske barnebondegård og kjendis på hele Kampen. Han har bodd hele sitt 12-årige liv på gården. For ikke lenge siden forsvant imidlertid Gråpus. Han ble funnet igjen på Ammerud, men er nå tilbake på Kampen.
Hvordan han kom til Ammerud, vites ikke. Gråpus kunne selvsagt tatt T-banen fra Ensjø, byttet til linje 5 på Tøyen og gått av i skogkanten på Ammerud, men leder for bondegården, Heidi Tønnesen, er redd han rett og slett ble bortført.