Pusi ble funnet etter over tre uker på gata. — Vi var helt desperate i letingen etter katten vår. Uten hjelp fra Dyrebar.no og Foreningen for Omplassering av Dyr hadde vi aldri kunnet kose med Pusi igjen, sier katteeier Thali M Liberman. Foto: Thali M Liberman
Byen er stor, bråkete og farlig for en katt. Les om hvordan lille Pusi fra Keyserløkka kom hjem til slutt
Når et kjæledyr blir borte sitter det som regel igjen en fortvilet eier. Men et nettsted har hjulpet 21 000 dyr med å komme hjem igjen, inkludert Pusi fra Keyserløkka.
En morgen Thali Liberman og Gunnar Dundas våknet hjemme i leiligheten i andre etasje i blokka på Keyserløkka var verandadøren åpen, og katten deres, lille Pusi var borte.
— Hun hadde tidligere en gang falt ned fra verandaen, og da gjemte hun seg under verandaen i første etasje. Denne gangen var hun ikke der. Heller ikke i det store treet like ved. Vi løp rundt og lette etter henne, vi fikk venner til å hjelpe til. Pus var som sunket i jorden, forteller Liberman
Pusi hadde ikke vært ute alene tidligere, og en slik katt klarer som regel ikke å være lenge ute. Det er ikke mange gratis måltid å få for en sulten katt ute på gata.
— Vi var ute og lette om natten. Lyste med lommelykter inn i alle busker mens vi ropte navnet hennes. Vi satte ut favorittmaten, og vi satte ut kattedoen. Til ingen nytte. Da vi oppdaget Dyrebar.no satte vi inn en annonse der. Vi begynte å få tips på hvor katten vår kunne ha vært sett. Vi løp med store forhåpninger dit tipserne pekte, men hver gang ble vi skuffet. Pusi var dypt savnet, fortsetter Liberman.
Fikk katte-SMS
Annonse
Som innekatt hadde ikke Pusi en identifikasjonsbrikke. En mikrochip som kan fortelle om hvor katten hører hjemme.
— Etter tre uker og to dager fikk vi en SMS fra Foreningen for Omplassering av dyr (FOD). Klokka var 23.30 på kvelden, Det stod: "Denne pusen er funnet i Nydalen. Er det deres katt? Den er tatt videre til fosterhjem", og med SMSen var det et bilde. Katten på bildet lignet veldig på vår katt, sier Liberman.
Folk på FOD hadde sett annonsen på nettopp Dyrebar.no.
— Vi fikk telefonnummeret til der katten som lignet på vår befant seg, og selv om det var midt på natta fikk vi komme. Vi hadde lært å ikke ha for høye forhåpninger, men det var vår dypt savnede lille pus som var der, sier Liberman.
Gledestårer
— Hun var tynn, skitten, det hvite i pelsen var grått. Hun var sulten og forvirret. Det var en ubeskrivelig følelse å se henne slik. Vi var selvsagt kjempeglade. Det kom noen gledestårer, forteller katteeieren.
— Vi var helt desperate i letingen etter katten vår. Uten hjelp fra Dyrebar.no og Foreningen for Omplassering av Dyr, hadde vi aldri kunnet kose med Pusi igjen.
Da de kom hjem sjekket Pusi først ut favorittplassen sin. Luktet på den, før hun gikk til matskåla og spiste seg mett.
— Etter å ha spist la hun seg tett inntil meg og sovnet. Jeg ville ikke vekke henne, sier Thali Liberman.
Liberman har tenkt mye på hvordan innekatten kom seg fra Keyserløkka og til Nydalen. Det hun tror kan ha skjedd, er at katten kan ha fulgt jernbanesporet. Gjøvikbanen går ikke så langt fra der de bor.
Dyrebar.no er nåtidens lyktestolpe
Tidligere hang plakatene med katt forsvunnet på lyktestolpene. Det gjør de forsåvidt enda, men Dyrebar.no har blitt våre dagers lyktestolpe. Dyrebar når flere, og har en god oppklaringsprosent.
Dyrebar.no ble startet opp i Trondheim i 2007 av Dyrebeskyttelsen i Trondheim, Foreningen for omplassering av dyr (FOD) og Arve Skogvoll, som har teknisk kompetanse, ifølge nåværende eier av Dyrebar, Anders Brochmann.
VG kjøpte opp Dyrebar, og etter noen år under VGs vinger gikk de fire som hadde ansvaret for dyrebar i VG sammen og videreførte dette tapt og funnet-konseptet som vi kjenner som Dyrebar.no i dag.
— Vi har hatt omtrent 53 000 brukere de siste 30 dagene, og vi har hatt hele 250 000 sidevisninger, sier Brochmann.
Når du legger ut en etterlyst-annonse på Dyrebar.no , får du samtidig muligheten til å skrive ut plakater til å henge opp på den tradisjonelle måten.
— Det er kombinasjonen mellom mellom publisering på nettet, den gamle lyktestolpemetoden og spredning av annonsen på sosiale medier som gir resultater, mener Brochmann.
Hønefoss-katt på Romsås
Grethe Bøhnsdahlen i Nittedal driver Katter i Nød. Mange hjemløse katter blir levert inn dit. Her fikk de tidligere innlevert en katt som var funnet på Romsås i Oslo. Den hadde eiere i Kongsvinger, og var blitt meldt saknet fra hytta deres ved Steinsfjorden ved Hønefoss.
— Denne katten hadde sittet på som blindpassasjer i en campingvogn. Siden den ikke hadde mikrochip var det nesten umulig å finne tilbake til de rette eierne. Heldigvis satte de inn en annonse hos Dyrebar.no. Der fant jeg bildet av den og kunne kontakte eieren, forteller Bøhnsdalen.
— I byen er det mange lukter og skumle lyder for en katt. Det gjør det ekstra vanskelig å finne veien hjem. Noen katter er jo flinkere enn andre til å finne veien tilbake, sier Grethe Bøhnsdalen.
21 000 bergede kjæledyr
Siden starten i 2007 har Dyrebar hjulpet med å finne 21 000 bortkomne kjæledyr. Katter, hunder, fugler og kaniner. Hittil i år har 750 eiere fått tilbake et savnet, firbeint eller bevinget familiemedlem. Bare forrige søndag fikk Dyrebar inn sju meldinger om løste saker.
For tiden er 64 katter meldt som savnet i Oslo gjennom Dyrebar. 37 Oslokatter er registrert som funnet og man søker etter eier. Noen katter har bare gjort en ekstra lang rekognoseringstur og kommer hjem etter noen dager, andre har støtt på vanskeligheter ute, og disse kan ha kommet skikkelig på avveie.
Reklamefritt og gratis
— Mye av jobben hos Dyrebar.no er det brukerne som står for. Dyrebar er selvhjulpet økonomisk, og får ingen offentlig støtte. Å bruke, og å legge ut etterlysninger er gratis. Vi har ingen annonser på sidene, og vi har heller ikke som noe mål å tjene oss rike på dette konseptet, forteller eier Anders Brochmann.
— Min gamle labrador, Ella, likte å ta seg turer på egenhånd. Jeg etterlyste henne flere ganger gjennom Dyrebar, og var vel nærmest som en fast kunde å regne. Det var slik jeg kom inn i systemet. Jeg nærmest arvet Dyrebar.no. Siden har vi gitt nettstedet en ny design og visuell profil. Etterhvert har vi utvidet og gjort konseptet bedre. Nå har vi også en supporttjeneste som er åpen fra 08:00 morgen til kl 23:00 på kvelden, sier Brochmann.
I følge statistikk fra Statistisk sentralbyrå er det i dag nesten 1,5 millioner kjæledyr i Norge i dag. Av de 758 000 husstandene som er registrert med kjæledyr, har halvparten katter. Tallene for de mest populære kjæledyrene er circa 535 000 katter, circa 414 000 hunder, circa 216 000 kaniner og 135 000 burfugler.
Bøhnsdalen gir katteeiere følgende råd:
Kastrer eller steriliser kattene tidlig. Gjerne allerede når de er 12 uker gamle. Voksne katter som blir kastrert har allerede lagt seg til vanen med å oppsøke katter av motsatt kjønn. Det er ikke sant at katten slutter å vokse om den er kastrert.
Få satt inn en mikrochip på dyret. Det gjøres av en veterinær, og alle veterinærer kan senere sjekke denne chippen, slik at katten kan leveres tilbake til eieren. Chip er også nyttig for innekatter om de skulle forville seg ut.
Ikke slipp ut katter som er under ett år gamle. Katters stedsans utvikles med alderen, og det er ikke før de er 12-14 måneder at stedsansen er godt nok utviklet. Bli gjerne med katten ut på de første turene ute.
Hold katten inne om natta. De fleste katter som blir borte, blir borte om natta.
Hvis katten ikke har kommet hjem, sett ut kattedoen. Duften derfra er sterk, og kan lede dyret hjem igjen.
Har katten blitt borte, ta kontakt med Dyrebar.no. Der når annonsen flest mennesker.