— Dette gjør situasjonen spesielt i Oslo utfordrende, og det er viktig med gode, raske og treffsikre tiltak for å få kontroll og få smitten ned, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg.

FHI: - Engelsk virusvariant står trolig for 50–70 prosent av koronasmitte i Oslo

— Det er tydelig at den engelske varianten nå er den dominerende varianten i Oslo og Viken. Vi estimerer at den utgjør mellom 50 og 70 prosent av alle tilfellene av koronavirus i Oslo, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg.

Publisert

FHI har analysert 72 prosent av alle positive prøver i Oslo i tidsrommet fra 20. januar til 23. februar. Bare i denne perioden beregnes det at den engelske mutasjonen har fra rundt 8 prosent av tilfellene til rundt 50 prosent av tilfellene.

— Dette gjør situasjonen spesielt i Oslo utfordrende, og det er viktig med gode, raske og treffsikre tiltak for å få kontroll og få smitten ned, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg i en pressemelding.

— Vaksinekappløp mot ny virusvariant

— Dette stiller nå store krav til kommunene og deres reaksjonsevne, sier FHI-toppen før byrådet søndag legger frem nye smitteverntiltak for Oslo.

Helsedirektør Bjørn Guldvog tror det vil bli nødvendig med strenge smitteverntiltak iallfall ut april.

— Her er det et kappløp mellom vaksineringen og det nye viruset, sier Guldvog til NTB.

— Jeg tror folk er veldig motivert for å åpne opp mer nå, men samtidig så er det veldig vanskelig å gjøre det med de nye virusvariantene, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Helsedirektoratets toppsjef forteller at han nå ser med bekymring på situasjonen i Oslo, der smitten har vært sterkt økende den siste tida. Smittetallet i Oslo overgår nå rekordtall fra november i fjor.

Siste døgn er det registrert 245 nye koronasmittede i hovedstaden. Det er den høyest registrerte døgnssmitten siden pandemien startet for snart ett år siden.

Nytt krisemøte lørdag kveld

Kommuner i Oslo-området holdt lørdag ettermiddag et møte med statsforvalteren i Oslo og Viken om forsterkede smitteverntiltak.

Et første møte ble holdt klokka 14. Der ble det ikke tatt noen beslutninger, men kommunene fikk en gjennomgang av situasjonen fra Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet.

— Målet med møtet var at alle deltakere i alle kommuner skulle få en lik situasjonsforståelse av hva som er smittebildet og utviklingen akkurat nå, sier Marianne Skjerven-Martinsen, fylkeslege i Oslo og Viken, til NTB.

Et nytt møte er planlagt klokka 19 for å diskutere hvilke nye tiltak som trengs.

— Må nok stå løpet ut i minst to måneder

Tall fra helseetaten i Oslo kommune viser at smitten i Oslo har steget i snart tre uker på rad nå. Og FHIs analyser viser altså at den engelske muterte virusvarianten står bak mellom 50 og 70 prosent av all smitte i Oslo. Det kan bety enda tøffere koronatiltak i hovedstaden.

— Det betyr at med samme tiltaksnivå som vi har vært vant til, er det vanskeligere å holde smitten nede, sier Guldvog.

— Jeg tror folk er veldig motivert for å åpne opp mer nå, men samtidig så er det veldig vanskelig å gjøre det med de nye virusvariantene. Så vi må nok stå løpet ut i minst to måneder hvor det vil være nødvendig med betydelige tiltak, advarer helsedirektøren.

Powered by Labrador CMS