Illustrasjon: Firuz Kutal

Teddy´s fyller 60 i disse dager. Vi gratulerer

For 60 år siden gjorde Teddy´s Softbar noe med 18-årsgrensa på utestedene.

Publisert

Ungdom i Oslo på femtitallet hadde ikke mye valg når det gjaldt steder å være. En ting var kravene til de voksne - de skulle være propert kledd med slips og pensko for å komme inn på restauranter med skjenkebevilling. Skulle man først gå i hundene ved å drikke et glass vin til maten, fikk man værsågod være staset opp for anledningen.

De under 18 var det ikke så farlig med, de kunne jo alltids melde seg inn i speidern og idrettslaget og ikke reke gatelangs. Dette tenkte en viss herr Bjørn Elvebredd å gjøre noe med, så han sendte en venn til USA for å sjekke det siste i snackbar-interiører.

Frispark

Spalten Frispark kommer ut hver fredag. Den blir skrevet av Dagfinn Nordbø og illustrert av Firuz Kutal.

Deretter åpnet han i 1958 den elegante Teddy´s i Brugata, Oslos og Norges aller første snackbar – nå et legendarisk vannhull med sterke tradisjoner og trofaste stamgjester i de fleste aldre. Wurlitzer-jukeboksen står der fremdeles, til venstre for inngangsdøra - hvem glemmer vel den?

Snackbarer tøt frem

Menyen på Teddy´s var enkel: Null alkohol, men pølser fra grillen, brus og softis. Det funket som bare det. Ikke lenge etter tøt det fram snackbarer over hele byen, men det var herr Elvebredd som satte det hele i gang.

Interiøret er stort sett beholdt, med teakstoler og respatexbord. Politikere snakket allerede for 30 år siden om å frede det ærverdige lokalet, men et formelt vedtak er ennå ikke gjort. Det bør absolutt framskyndes, før byens keiser Olav Thon, som eier hele Brugata med søkke og snøre, kommer med sine gravemaskiner og rivekuler og smeller opp enda et smakløst, firkantet hotell.

Hvem driver Teddy´s i dag? Bjørn Elvebredd. Sin fars sønn, stadig observert bak disken, eller på utearealet mens han slår av en prat med gjestene.

Teddy´s har overlevd alt

De er ikke få, de regelendringene som små næringsdrivende må gjennomgå på grunn av byråkraters virketrang og politiske væromslag. Først kunne man ikke servere utendørs. Så fikk man servere utendørs (mot klekkelig betaling til kommunen), men man kunne ikke servere det samme utendørs som innendørs. Så ble det lov å servere det samme utendørs som innendørs, men da måtte man ha forskjellige priser utendørs og innendørs. Så ble det pålagt å servere det samme utendørs og innendørs, til samme pris.

Vi får si med Dusteforbundets Darwin P. Erlandsen: Bevare meg vel!

Teddy´s har overlevd alt. Fred være med senior, og leve junior. Når sola titter frem på formiddagen er det få steder det er hyggeligere å sitte, på uteplassen der du kan betrakte alle fasetter av det multikulturelle Oslo passere i revy.

Adgang forbudt under 18

Har tilstandene for ungdom under 18 forandret seg? Selvsagt. Utesteder er det ingen mangel på, men fremdeles er alkoholserveringen et kinkig hinder.

En av mine sønner er ekstremt musikkinteressert, men ble i tenåra stadig forhindret fra å oppleve sine favoritter fordi konsertarrangørene selger alkohol. Adgang forbudt.

Kort fortalt betyr det at man åpner dørene en time før konserten, slik at absolutt alle må tilbringe minimum en time i lokalet før moroa begynner, og arrangører kan selge sine hundrevis av plastglass med øl i ventetiden. Sikkert bra for bunnlinja, men hva med unge folk som elsker musikk? Har de noen ambassadører i byens styre og stell? I så fall - gjør noe.

Teddy´s gjorde noe med saken. Og siden de startet i 1958, fyller de altså 60 år i år, i disse dager med jubileum, bakgårdskonserter og alt som hører til.

Vi gratulerer.

Sjekk også ut tidligere utgaver av Frispark.

Powered by Labrador CMS