Oslo 20240604. Pressekonferanse i vandrehallen med representanter for alle partiene som har medlemmer i Stortingets utenriks- og forsvarskomité. Fra v. Bjørnar Moxnes (R), Rasmus Hansson (MDG), Ingrid Fiskaa (SV), Christian Tybring-Gjedde (Frp), Ine Marie Eriksen Søreide (H), Nils-Ole Foshaug (Ap), Bengt Fasteraune (Sp), Guri Melby (V) og Dag-Inge Ulstein (KrF).Foto: Terje Pedersen / NTB
Tverrpolitisk enighet på Stortinget: Oslo og omegn får bedre luftvern med langtrekkende raketter.

Enighet om å få på plass nytt luftvern: Oslo-området skal beskyttes med langtrekkende raketter

Stortinget ble tirsdag enige om langtidsplanen for forsvarssektoren. Partiene er blant annet enige om å investere i seks ubåter, samt luftvern for Oslo-området.

Publisert

– Med seks ubåter vil Forsvaret til enhver tid kunne operere flere ubåter på patrulje samtidig i norsk farvann, sier leder Ine Eriksen Søreide (H) i forsvarskomiteen.

– Det vil vesentlig øke Norges evne til både avskrekking og overvåking av norske områder, sier hun.

– Befolkningstett område

Stortinget har også blitt enige om å få på plass langtrekkende luftvern til det sentrale Østlandet, inkludert Oslo. Planen skal gjelde i tolv år fremover.

– Det er et veldig befolkningstett område, men det er også et område der sentrale samfunnsinstitusjoner må beskyttes, sier Søreide.

Regjeringens forslag var å bevilge totalt 600 milliarder ekstra over de neste 12 årene, men Stortingets forlik øker summen med ytterligere 11 milliarder kroner i planperioden.

Utvidet dronesatsing

Det skal også utarbeides en overordnet dronestrategi, sier komiteens medlemmer.

– Vi ønsker også en utvidet dronesatsing. Ikke bare for å bruke droner i fremtiden, men for å ha mottiltak mot droner, sier Christian Tybring-Gjedde (Frp).

– Den teknologiske utviklingen går så raskt at vi er nødt til å være frampå, sier han.

Forsvarsminister Bjørn-Arild Gram (Sp) er fornøyd med at en samlet komité stiller seg bak forliket.

– Dette er valg som vil gi Norge økt handlingsrom og er i tråd med regjeringens strategiske prioriteringer og de fagmilitære anbefalingene, sier forsvarsministeren.

Powered by Labrador CMS