Restauranten Grünerhaven ved Olaf Ryes plass er en av mange aktører som leier grunn av kommunen. Her hygger folk seg en sommerkveld i 2018.
Restauranten Grünerhaven ved Olaf Ryes plass er en av mange aktører som leier grunn av kommunen. Her hygger folk seg en sommerkveld i 2018.

Byrådet går inn for Sp-forslag: Forlenger ordning med gratis leie av gateplass og skjenkebevilling

Tidlig i mars foreslo Senterpartiet å gi Oslos handels- og serveringsnæring en håndsrekning fra kommunen. I dag kom svaret fra byrådet. Det blir gratis skjenkebevilling og leie av gateplass til handel og servering, samt arrangementer, ut året.

Publisert

— Serveringsbransjen er viktig både som arbeidsplasser, møteplasser, og som del av Oslos mangfoldige kulturliv. Serveringsbransjen er hardt rammet av smitteverntiltak som innebærer helt eller delvis stenging, sa Bjørg Sandkjær (Sp) i begynnelsen av mars.

Sp-politikeren stilte spørsmål til byrådet om det ikke var mulig for kommunen å forlenge ordningen med gratis leie av gategrunn samt sløyfe gebyr på skjenkebevilling.

— Bransje i enormt krevende situasjon

I dag kom svaret fra næringsbyråd Victoria Marie Evensen (Ap). Og selv om det fortsatt er full skjenkestans og stengte butikker i Oslo, følger byrådet opp Sp-forslaget og går inn for å gi handels- og serveringsnæringen en håndsrekning ut 2021.

Det kan hjelpe noen av byens aktører over kneika når korona slipper grepet og byens åpnes opp igjen.

Det blir ingen påskepils ute i Oslo i år. Men serveringsbransjen håper å åpne når sommeren er på plass.
Det blir ingen påskepils ute i Oslo i år. Men serveringsbransjen håper å åpne når sommeren er på plass.

— Serverings- og utelivsbransjen og handelsstanden er fortsatt i en enormt krevende situasjon. Fjerning av bevillingsgebyret er et treffsikkert tiltak som gir en økonomisk lettelse for alle med skjenkebevilling, sier næringsbyråd Victoria Marie Evensen (Ap) i en pressemelding.

Alle som har en salgs- eller skjenkebevilling, må hvert år betale et bevillingsgebyr til Oslo kommune. Størrelsen på gebyret avhenger av hvor mye alkohol som selges. Opplysninger om alkoholsalget skal du oppgi til næringsetaten i en egen omsetningsoppgave.

Vurderer lettelser også for andre utendørsaktiviteter

Oslo kommune fjernet gebyret i sin helhet for 2020. Ved også å kutte omsetningsavgiften for 2021, gir dette en samlet lettelse for serverings- og handelsbransjen i Oslo på rundt 40 millioner kroner, ifølge næringsbyråden.

— Så snart vi kan starte en gradvis gjenåpning av byen, og det blir varmere vær, blir det større behov for utearealer både til servering og handel. Jeg er glad for at dette ikke skal utgjøre en ekstra kostnad for et allerede hardt prøvet næringsliv, sier Evensen.

Byrådet ser også på muligheten for en utvidet bruk av gategrunn til uteserveringer og andre aktiviteter i byen når byen igjen gradvis kan gjenåpnes, heter det i pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS