Bilde av Bispeallmenningen under utgravning. Foto: Thomas Wrigglesworth, NIKU

Nå kan du «gå» ned 1200-tallets Bispeallmenning

Tidligere i 2018 ble det kjent at en del av 1200-tallets Bispeallmenning lå bevart i Gamlebyen i Oslo. Nå kan folk selv få oppleve stokkedekket - virtuelt.

Publisert

Det var mange i Oslo som sperret opp øynene da arkeologer i april kunne avsløre at de hadde funnet en av Oslos eldste gater. Bispeallmenningen ble funnet av ved utgravninger i forbindelse med Follobaneprosjektet.

Mange osloborgere mente gata burde ha en framtid på museum. Likevel bestemte Norsk institutt for kulturminneforskning at stokkene i trebrolegningen ikke skulle tas vare på etter at de var dokumentert.

Ombestemte seg delvis

– Det var det mange argumenter mot bevaring. Store deler av stokkedekket var i dårlig forfatning etter å ha ligget i jorda i nesten 750 år. Konservering av formuldet treverk, det vil si treverk som delvis er brutt ned til mold, er en prosess som krever mye tid, penger og utstyr. I tillegg var det ingen umiddelbar plan for bruk av materialet i en utstilling av gata, og magasineringen av stort treverk er plasskrevende, skriver arkeolog Kristine Ødeby på arkeologibloggen til Norsk institutt for kulturminneforskning.

Etter press fra folk flest og nye vurderinger, bestemte kulturminneforskerne at et parti på tolv stokker, som tilsvarte nesten tre meter av Bispeallmenningen, likevel skulle bevares.

Stokkene ble merket, forsvarlig pakket inn, og midlertidig lagret i vannbad til de ble overført til Kulturhistorisk museum, der de nå venter på konservering. Inntil videre er det ikke laget noen plan for formidling og utstilling av gata.

Den digitale Bispeallmenningen

Men allerede nå kan interesserte ta en virtuell tur på 1200-tallets gatedekke i 3D.

Her kan du fly over gatedekket:

Under arbeidet med utgravningen registrerte fagfolkene alt av arkeologisk interesse, og det vil publikum etter hvert få nyte mer og mer av. Bevaringen av stokkene legger til rette for at Oslos befolkning kan få oppleve å se deler av den fysiske Bispeallmenningen i framtida.

– Feltdokumentasjonen består av utførlige beskrivelser, hver stokk og planke er digitalt innmålt, og det er tatt store mengder dokumentasjonsfoto. Toppen av kransekaka er modeller av hele utgravningsområdet, der flere faser av Bispeallmenningen, murverk i Bispeborgen og nærliggende trehusbebyggelse visualiseres i 3D, skriver arkeolog Kristine Ødeby.

Powered by Labrador CMS