Åse Berg Dybvik og studentene Cynthia Nguyen og Sebastian Rishaug Strand på Oslo Met bidrar til den høye returgraden av pant i Norge. På skolen er det plassert ut hele 30 pantetønner, som skal gi penger til grønne tiltak. (Foto: Katrine Lunke)

Åse, Cynthia og Sebastian samler flasker i tønner. Pengene går til grønne tiltak på storbyuniversitetet Oslo Met

På Oslo Met ser du ikke tomflasker slenge i gangen. Her har de plassert ut 30 pantetønner for å samle inn tomme bokser og flasker.

Publisert

Pantepengene skal høgskolen bruke på grønne tiltak for studentene og universitetet. For fire-fem år siden var situasjonen annerledes. Da ble flasker og bokser i større grad kastet i søpla, eller pantet av en eller annen student.

Nå er det satt ut hele 30 tønner til å samle opp de tomme flaskene og boksene på det store området til Oslo MetBislett i bydel St. Hanshaugen. Totalt er det plassert ut over 250 slike pantetønner, fordelt på hundre Oslo-skoler.

86.000 kroner i pant

— Det blir ganske mye pantepenger i løpet av et år. I tillegg er det et godt miljøtiltak, siden flaskene og boksene blir resirkulert til nye produkter, sier Åse Berg Dybvik, læringsmiljøansvarlig på Oslo Met i en pressemelding.

Hun er ansvarlig for panteordningen på skolen, og sørger også for at midlene blir til glede for studentene. Siden 2018 har studentene samlet inn rundt 86.000 kroner i pant.

— Målet er at pantepengene vi får inn skal gå til grønne tiltak for studentene. Tidligere har vi brukt noe av midlene på sykkelstativ, for å gjøre det enklere for studentene å sykle til skolen. Nå har deler av midlene bidratt til seks bikuber er satt ut på taket på Oslo Met, sier hun.

Bikubene skal sørge for at biene bidrar til pollinering, slik at byens blomster og trær blir befruktet.

— På den måten håper vi å bidra til det biologiske mangfoldet i Oslo. Målet er også at biene vil trives så godt at de også vil produsere mye honning, som også studentene vil få glede av, sier Berg Dybvik.

Målet å samle inn alt

Det er hele 30 pantetønner som tar imot panten. De tømmes regelmessig, og samles inn av Infinitum, som eier og drifter dagligvarebransjens og drikkevarebransjens panteordning.

— Nettopp denne typen tiltak er utrolig viktig for å nå vårt mål om å samle inn alle tomme flasker og bokser, sier Randi Haavik Varberg, direktør for informasjon og marked i Infinitum.

— Vi har nå en rekordhøy innsamlingsandel, hvor hele 95 prosent av alle bokser og flasker som selges, blir samlet inn og resirkulert. Det gjør at panteordningen er en sirkulær økonomi som virkelig fungerer. Men det hadde aldri gått hvis vi ikke hatt fått hjelp fra flinke pantere, som studentene på Oslo Met, sier Varberg.

Powered by Labrador CMS