I år 2000 stengte høyrebyrådet Sagene bad siste skoledag før sommerferien. Foto: Anne-Sophie Ofrim / Wikimedia Commons
I år 2000 stengte høyrebyrådet Sagene bad siste skoledag før sommerferien. Foto: Anne-Sophie Ofrim / Wikimedia Commons

– Oslos byråd er helt uten badeambisjoner

Nå i 2019 må byrådet sørge for at alle skolebarn lærer å svømme! Kom med planene, overta og åpne Sagene bad og bygg flere svømmehaller i Oslo, både øst og vest!

Publisert

I VårtOslo avviser byråd Rina Mariann Hansen Grünerløkka Bydelsutvalgs enstemmige vedtak om at svømmehall må inn i planene til Løren flerbrukshall. Byråden innrømmer likevel at hun forstår oss. Men «ettersom mangelen på anlegg er så stor, er vi avhengig av å holde tempoet oppe i byggingen, og fordele anleggene så rettferdig som vi får til», sier hun.

Konklusjonen hennes er at det er Oslo Vest sin tur når det skal planlegges noe utover Stovnerbadet, som er det eneste nye badeanlegget i Oslo siden 1983. Hadde Oslo vært på Drammens eller Bærums størrelse, kunne dette vært et forståelig utsagn.

Hvor er ambisjonene?

Men Oslo har vokst med godt over 200 000 mennesker siden 1984, og også den gang var antallet bad kraftig underdimensjonert for en befolkning på 450 000. Étt nytt bad, i 2023! Oslo har 675 000 innbyggere. Makan til mangel på ambisjoner!

Manglerud bad erstattes med et helt nytt bad, og vi får nytt Tøyenbad, om noen år. Fint. Likeledes er det bra at nåværende byråd har pusset opp svømmehaller i Groruddalen som høyrebyrådet bevisst neglisjerte med sine håpløse planer om å erstatte alle små bad med tre store badeanlegg.

Det som ellers best kjennetegner bad-situasjonen, er at byen har stengt og begrenset tilgangen til offentlige bad i flere tiår, toppet med stengingen av Vestli skoles bad i juni i fjor.

Torggata bad en skandale

Tidlig i februar åpnet den nye mathallen i den flotte bygningen til Torggata bad. Jeg bodde like ved på 70-og 80-tallet. I 1989 vedtok bystyreflertallet å nedlegge badet. En skandale. Svømmehallen på Ruseløkka skole ble stengt omtrent samtidig, og nytt bad er ikke en del av nye Ruseløkka skole.

I år 2000 stengte høyrebyrådet Sagene bad siste skoledag før sommerferien. Jeg bor like i nærheten, og var storforbruker av badet, som også var et av byens skammelig få skolebad.

Bislet bad ble solgt til Olav Thon i 2005, Vestkantbadet ble stengt 1. januar. Petter Stordalen skal bygge hotell. Sogn bad og Lambertseter bad er utleid til svømmeklubber, og førstnevnte er ikke åpent for vanlig publikum, mens sistnevnte er det i helgene.

Mange barn kan ikke svømme

Byrådet har økt antall svømmetimer for barn, men fortsatt kan nær halvparten av femteklassingene i Oslo ikke svømme. Dette er gammelt nytt for Byrådet, men de gjøre knapt noe med det, siden bygging av skolebad ikke har vært en del av deres «satsing», verken knyttet til skole eller flerbrukshall, siden de kom til makten i 2015.

Jeg har en kopi av Aftenposten fra 9. juli 1935: – Nær 100 procent av Oslos skolebarn svømmer i dag, er overskriften på et større oppslag.

Det er 84 år siden! Svømmehall på Løren bør være et viktig skritt på vei ut av misæren.  Nå i 2019 må byrådet sørge for at alle skolebarn lærer å svømme! Kom med planene, overta og åpne Sagene bad og bygg flere svømmehaller i Oslo, både øst og vest!

Powered by Labrador CMS