Norsk Folkemuseum, Samisk museumslag og seks museer som forvaltes av Sametinget har samarbeidet om utstillingen.Fra v. Mette Opsal, Haakon Harriss, Karen Elle Gaup, Marie Skoie

Folkemuseet med utstilling av samiske eiendeler som leveres tilbake: - Det er både et oppgjør og en anerkjennelse

I anledning Samefolkets dag åpnet Norsk Folkemuseum på Bygdøy denne helgen utstillingen Bååstede – Hjemkomst – Homecoming. Her vises hvordan samiske museer har fått tilbake eiendeler som opprinnelig kom fra Sápmi.

Publisert

— Det å få eget eierskap til gjenstandene, det å få forvalte den egne kulturarven føles veldig bra. Det er noe vi har jobbet med lenge, sier direktør Birgitta Fossum i Stiftelsen Saemien Sijte.

Søndag 6. februar er Samefolkets dag og denne helgen åpnet utstillingen Bååstede - Hjemkomst - Homecoming.

Sjeldne gjenstander av spesiell betydning

En eske er nå en av de 1.639 samiske gjenstandene som nå tilbakeføres til Sápmi.

Sommeren 2019 signerte Sametinget, de samiske museene, Kulturhistorisk museum og Norsk Folkemuseum en avtale om å tilbakeføre eierskapet til 1.639 gjenstander.

Det er nesten halvparten av det samiske materialet som gjennom tidene har blitt ført ut av Sápmi.

Goađás, Mátta-Várjjat, Nuorta-Finnmárku 1907 Sandnes, Sør/South-Varanger, Øst/East-Finnmark.

Det er sjeldne gjenstander av spesiell betydning, som ofte ikke er representert på de samiske museene i Norge i dag.

— Flere av gjenstandene ble fratatt det sørsamiske samfunn, og det er gjerne knyttet sterkt samisk eierskap til dem og mye følelser. Det å få dem tilbake blir en form av oppgjør og anerkjennelse over at vi eier vår egen kulturarv, sier Fossum.

For å la publikum ta del i tilbakeføringen, og hvilken betydning den har for de samiske lokalsamfunn, har Norsk Folkemuseum, Samisk museumslag og de seks museene som forvaltes av Sametinget samarbeidet om en vandreutstilling med gjenstandsfotografier, tekster og noen utvalgte gjenstander.

Powered by Labrador CMS