Vaksineplanen for Oslo er ferdig og sendt til nasjonale helsemyndigheter. Beboere ved sykehjem prioriteres først i Oslos vaksinekø.

Vaksineplan for Oslo klar: Eldre og beboere på sykehjem vaksineres først. Folk flest må vente til sommeren

Aller først i Oslos vaksinekø står 4.100 beboerne ved sykehjem. Koronavaksineringen ved sykehjem kommer trolig i gang før nyttår, står det i Oslos vaksineplan. De aller fleste andre må vente til sommeren og siste vaksinefase.

Publisert

Ifølge nasjonale helsemyndigheter er nå 50.000 doser av Pfizers koronavaksine på vei til Norge. Og de vil være klare til distribusjon i romjulen.

Nøyaktig hvordan vaksinedosene fordeles er ikke klart, men statsminister Erna Solberg (H) har sagt at Oslo, med høyt smittetrykk, er prioritert.

Flesteparten vaksineres ikke før sommeren

I dag hadde Oslo kommune frist til å levere en plan for koronavaksinering til nasjonale helsemyndigheter. I planen går det frem at beboere ved sykehjem står fremst i køen når vaksineringen starter.

Direktør ved Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg ved en av bilene som skal brukes til transport av koronavaksinen når den ankommer Norge.

Hele planen fra helseetaten er lagt ut på Oslo kommunes nettsider, og er i korthet lagt opp slik:

  • I første trinn skal Oslos 4.100 beboerne ved sykehjem vaksineres. Vaksineringen for denne gruppen ser ut til å komme i gang før nyttår avhengig av når vaksinen er godkjent og på plass i landet.
  • I andre trinn vil de eldre over 65 år bli vaksinert, en gruppe som utgjør rundt 80.000 innbyggere. Kommunen vil begynner med de eldste og går nedover, fordelt på femårspuljer.
  • I tredje trinn vil innbyggere i alderen 18 år til 64 år med risiko for alvorlig sykdom og død få tilbud om vaksine. I denne fasen vil fastlegene kunne bidra i vaksinasjonsarbeidet i større grad.
  • Resten av innbyggerne over 18 år vil stå igjen til vaksinering i siste fase. Dette vil trolig være aktuelt tidligst nærmere sommeren 2021.

— Markere starten på slutten av pandemien

Vaksinen gis i to doser med tre ukers mellomrom. Oslo kommune forbereder seg på at det er Pfizer / BioNTech-vaksinen som kommer til Oslo først.

— Kommunen vil kontakte hver enkelt innbygger når det er deres tur for vaksinering, sier helsebyråd Robert Steen (Ap).

— Koronapandemien har forandret verden og utfordret alt vi trodde vi kunne ta for gitt. Selv om vi fortsatt må leve lenge med strenge restriksjoner, markerer vaksinen starten på slutten for pandemien, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i en pressemelding.

— Vi skal gjøre alt vi kan for å vaksinere flest mulig raskest mulig, samtidig som vi fortsetter å styre byen trygt gjennom pandemien, sier Johansen.

— Vil kontakte hver enkelt for vaksinering

Det vil kunne komme 2,5 millioner doser i Norge i første halvår 2021, hvorav en stor andel vil komme i første kvartal. Dette er nok til å vaksinere 1,25 millioner nordmenn, tilsvarende 70 prosent av alle i risikogruppen og helsepersonell som jobber med pasientkontakt.

Oslo kan forvente å få et antall vaksiner basert på anslag av antall personer i risikogruppene, men det er fortsatt noe usikkerhet rundt leveringstidspunkt og mengde.

— Vi vil starte med å vaksinere beboere på sykehjem og fortsetter deretter trinnvis helt til de yngste får vaksinen tidligst til sommeren. Kommunen vil kontakte hver enkelt innbygger når det er deres tur for vaksinering, sier helsebyråd Robert Steen (Ap).

Powered by Labrador CMS