Oslo kommunes biogassanlegg i Nes på Romerike behandler kildesortert matavfall (de grønne plastposene) fra Oslos innbyggere, men nå vurderer kommunen om anlegget skal selges.

Grønne avfallsposer er blitt et pengesluk for Oslo

Oslo kommune vurderer å kvitte seg med biogassanlegget på Romerike som produserer gass og gjødsel av matavfall fra innbyggerne i hovedstaden.

Publisert

Biogassanlegget sto ferdig i 2012 og kostet Oslo kommune 520 millioner kroner. Allerede da det skulle overtas av kommunen i 2013, hadde anlegget vesentlige tekniske mangler, skriver Aftenposten.

Matavfallet i de grønne avfallsposene fra husholdningene i Oslo blir omgjort til biogass og gjødsel på anlegget. Gassen benyttes som miljøvennlig drivstoff til Ruters busser og gjødselen brukes i det lokale landbruket.

Vurderer å selge anlegget

Nå vurderer kommunen å selge, slik fagnettstedet Biogassbransjen.no skrev tidligere i høst. Tall fra de siste fem årene viser at driften av anlegget har gått med rundt 100 millioner kroner i minus hvert eneste år.

– Byrådet er ikke tilfreds med hvordan biogassanlegget på Nes fungerer nå, skriver Sirin Hellvin Stav (MDG), byråd for miljø og samferdsel, i en epost til Aftenposten. Hun sier videre at det har vært «vedvarende utfordringer med å oppnå optimal og stabil drift».

I en utredning fra renovasjons- og gjenvinningsetaten om anleggets fremtid blir det sett på flere alternativer – fra videreføring av dagens drift til salg og samarbeid med andre kommuner, men etaten har ikke konkludert.

Powered by Labrador CMS