Clara Nettie von Woodwind i sitt rette element som bingovertinne.

Over 30 Pride-flagg ble stjålet fra Solvang kolonihager i juni - på lørdag slo de tilbake med drag-bingo

Kolonihageidyll, bingo og... drag? Lørdag stilte erfarne drag-bingovertinne Clara Nettie von Woodwind opp på Solvang kolonihagers aller første drag-bingo.

Publisert

Clara Nettie von Woodwind (født i 1966) er en flott dame fra Kensington i London som har bodd i Norge siden 1990-tallet. Språket hennes bærer litt preg av den britisk-norske bakgrunnen.

I tillegg bedriver hun terapi med fokus på klarinett-terapi og ballongterapi. Så fikk hun øyene opp for bingo, og har kombinert klarinett, balong og bingo på byens utesteder det siste året.

Nå kommer Clara Nettie rett fra Kragerø, hvor hun gjennomførte en meget vellykket bingokveld forrige helg. 

Og på lørdag inviterer hun store og små til drag-bingo med Clara Nettie som vertinne. Herligheten skjer i Solvanghjørnet Kafé, lørdag klokken 13-15, i Solvang kolonihager avdeling 2. Inngang via port til avdeling 2 i Sognsveien.

Studerte drag på OsloMet

Slik får VårtOslos journalist forklart det av Clara Netties alter-ego Paal Christian Mossin Gjøen, en 42-årig rekrutterer i Nordea. Han har også hatt en viktig rolle i Nordea som ansvarlig for mangfold og inkludering.

Fakta: Drag-bingo i kolonihagen

  • Kaffegruppen i Solvang kolonihager avdeling 2 inviterer til bingodag på Solvanghjørnet Kafé, i nærheten av porten inn fra Sognsveien. 
  • "Det blir noen timer fylt med moro, flotte premier, god mat/kaker og godt selskap", lover kaffegruppa.
  • Når: Kafé 3. august kl. 13:00 - 15:00. Selve bingoen har beregnet oppstart cirka 13:30.
    Hvor: Solvanghjørnet Kafé (avdeling 2)
    Bingovertinnen: Clara Nettie von Woodwind
  • Bingokupong og tusjer/bingotrykker kjøpes direkte av vertinnen til rimelige Solvang-priser.
  • "Bli med på en uforglemmelig dag - kom store og små for en forrykende bingo! Vi gleder oss til å se dere alle der. Del gjerne og inviter vennene dine!"

Paal Christian utdyper. - For å gjøre en lang historie kort er denne karakteren et resultat at et dragstudie på OsloMet. Jeg var i det første kullet for to år siden. Jeg skjønte raskt at jeg ikke kunne være en ung dame, og derfor gikk jeg for en relativt voksen frøken, sier han.

En dame som skaper misforståelser

På lørdag skal altså Clara Nettie være bingovertinne på Solvanghjørnet Kafé. Det er ikke bare en ny opplevelse for kolonihagen, men også for frøkenen selv.

- Det blir veldig spennende å besøke kolonifolket. Så er det jo helt naturlig for britiske Clara Nettie, dette blir jo oss kolonister imellom! Samtidig kan det jo hende at hun ikke helt har skjønt hvor hun skal, spekulerer Paal Christian.

Clara Nettie von Woodwinds (f. 1966) alter-ego Paal Christian Mossin Gjøen (42). Paal Christian gleder seg til å se Clara Nettie utfolde seg i kolonihagen.

- Hun har jo med kaffepremie, hvor man kan velge mellom kukemalt eller fittemalt kaffe. Men det er jo bare øret som hører noe annet enn Clara Nettie tror hun sier, så det kan fort bli misforståelser! Apropos det så er hun jo vant til utesteder på kvelden med brisne folk, så det blir spennende å se hvordan dette skal gå klokken 13 i kolonihagen!

Glitter, paljetter og strass

42-åringen forklarer litt om hvorfor han endte opp med en egen dragpersona.

- Hvis jeg skal være helt personlig så syntes jeg alltid det var gøy å se på, samtidig som jeg aldri hadde sett for meg at jeg selv skulle bli en slik person. Men med alderen har jeg funnet ut at jeg på denne måten får utløp for min fascinasjon for glitter, paljetter og strass. Og dragpersonen Clara Nettie elsker dette, så da kan jeg også gå "all in" helt skamløst, forteller Paal Christian.

- Så sier min dragperson ting som de er. Egentlig alt det jeg ikke tør, det sier og gjør denne personen. Så det er faktisk ganske frigjørende. Man forventer gjerne ikke at en person sier ting som de er. Og hun feiler og prøver seg frem uten at andre eller hun selv forventer noe annet, sier han.

Hvorfor drag og bingo?

Paal Christian forteller at det finnes mange forskjellige former for bingo, og at den største forskjeller er at verten eller vertinnen er i karakter.

- Så prøver man å putte inn litt snert og humor og andre grep. Men Clara Nettie selv er veldig tilhenger av at bingo er seriøst. Det skal ikke være noen tullebingo det her, det kan man ta andre steder! Bingo med Clara Nettie er litt inspirert av britisk bingo, med kallenavn på enkelte nummer for eksempel, sier han.

Faktisk så er ikke dette Paal Christians første erfaring med kolonihagebingo.

Clara Nettie er klar for bingo!

- Jeg selv vokste opp med kolonihagehytte på Sogn, og der var det bingo hver tirsdag. Ikke helt samme type, da! Men kanskje dette kan være starten på noe nytt, at også Solvang kan kose seg med bingo, sier han.

Kurerer eventuell drag- og bingomotstand

- I utgangspunktet er ikke bingo nødvendigvis det man forbinder mest med liberale verdier. Er det noen hatere som ikke liker drag og dragbingo?

- Clara Netties misjon som klarinett- og ballongterapeut er jo da forhåpentligvis å kurere både dragmotstand og eventuelt bingomotstand, slik at folk vil komme tilbake og spille mer, sier Paal Christian.

Han forteller at utestedet Brød og Sirkus i sentrum har ulike bingotemaer hver fredag, med dragbingo, musikkbingo, og temaer som for eksempel 1990-tallet. 

- Bingo har virkelig fått en oppsving blant yngre folk. Dog skal det nevnes at Clara Nettie gjorde en opptreden på Grønland seniorsenter i forbindelse med Pride. Det var noen der som ikke helt visste hva de gikk til, men også mange eldre som jeg tror hadde en god opplevelse, og Clara Nettie har blitt invitert tilbake til jul, forteller 42-åringen fornøyd om 66-modellen.

Derfor blir det drag-bingo på Solvang

Paal Christian har også venner i avdeling 2 på Solvang. 

I sommerhalvåret bor ekteparet Iver Antoine Daljord (39) og Kim André Daljord (39) sammen i en hytte der, og det var de som inviterte Paal Christian og Clara Nettie til lørdagsbingoen.

- Her i avdeling 2 har vi flyttet kafeen fra det gamle forsamlingslokalet, som ligger litt mer utilgjengelig, og ned til avdelingsporten. Så prøver vi å skape litt mer liv med flere arrangementer og ved å henvende oss litt mer utad. I den forbindelsen dukket jo denne drag-bingo-ideen opp, og alle var enige om at det var en god ide, forteller Kim når VårtOslo kommer på hyttebesøk.

Motivert av Pride-flag-vandalisme

I Pride-måneden juni var det mange nyhetsoppslag om Pride-flag som ble stjålet eller vandalisert over hele Oslo, og i landet forøvrig. Solvang, byens største kolonihageområde, var intet unntak. Her ble faktisk flere titalls flagg stjålet fra felles og private flaggstanger og hyttevegger natt til 26. juni.

- På grunn av det tenkte vi at det ville være fint å trekke noen morsomme homsegreier hit til kolonihagen, som til tider kan være ganske tradisjonell. Det var allerede et stort skritt for kolonihagen å flagge hele Pride-måneden, og nå fikk vi faktisk mange kommentarer fra kolonister om at det er en viktig sak å fortsette engasjementet rundt åpenhet, mangfold og inkludering, forteller Iver.

Kim André Daljord og Iver Antoine Daljord i egen hage i Solvang kolonihager på onsdag. Ekteparet tok initativet til drag-bingoen og hentet inn vennen Clara Nettie. Eller var det Paal Christian?

Var "prest" i bryllupet

- Mange gleder seg til bingoen, og skal ta med seg familiemedlemmer. Det blir en unik anledning til å fortsette engasjementet. Hit kan folk komme og spise gode saker som er laget med råvarer fra hagen, først og fremst, samtidig som det blir underholdning hvor man kan kose seg med små og store, sier Iver.

- Vi føler oss veldig komfortable med å invitere Paal Christian fordi han er veldig proff. Vi hadde han faktisk i bryllupet vårt som en uoffisiell prest på en uoffisiell seremoni i hagen vår, dagen etter vielsen i Rådhuset. På kvelden sto han for underholdning med et lite dragshow. Det var veldig morsomt og godt tatt imot, forteller han.

- Så Paal Christian har ikke bare én ekstra persona? 

- Nei, han er en mann med mange hatter! Han synger for eksempel også i Oslo faggotkor, og er en person som gjør veldig mye bra i samfunnet. Det er godt å få han hit til kolonihagen for å spre budskapet, og ikke minst for å spre gleden, avslutter Iver.

Powered by Labrador CMS