Nå er det nok. Foreldre og barn møtte i går opp til aksjon mot trafikken i Strømsveien. Foto: Aksjon Strømsveien
Nå er det nok. Foreldre og barn møtte i går opp til aksjon mot trafikken i Strømsveien. Foto: Aksjon Strømsveien

– Når skal barna på Vålerenga få en trygg skolevei?

– Ennå har ingen menneskeliv gått tapt i Strømsveien. Heldigvis. Nå har beboerne på Vålerenga fått nok, og i går aksjonerte de.

Publisert

Det er onsdag ettermiddag, rushtrafikken dundrer forbi i Strømsveien på Vålerenga. På hver sin side av veien står mellom 200 og 300 voksne og barn fra Aksjon Strømsveien området. De aksjonerer mot den farlige trafikken.

– Gruppa ble dannet i etterkant av påkjørselen av en femåring i mars. Lenge har vi vært bekymret for at dette kunne komme til å skje. Det passerer 70 busser i Strømsveien hver time, og livsfarlige situasjoner oppstår daglig, sier Ingvild Smørvik, fra Aksjon Strømsveien.

Hold fartsgrensa og ta hensyn!

Nå har beboerne på Vålerenga fått nok og i går stilte store og små til markering. Budskapet til den fredelige markeringen var ikke til å misforstå: hold fartsgrensa og ta hensyn. Også Ruter var invitert og fikk se hvor farlig den trafikkbelastede gata kan være når barn skal krysse veien, underveis til skole eller trening.

Det er livsfarlig for barn å krysse Strømsveien. Nå krever beboere handling. Foto: Aksjon Strømsveien
Det er livsfarlig for barn å krysse Strømsveien. Nå krever beboere handling. Foto: Aksjon Strømsveien

– Vi håper at Ruter forstår alvoret nå som de har sett hvordan det kjøres her, sier representanter for aksjon Strømsveien, som har invitert Ruter og Bymiljøetaten i Oslo til videre dialog, sier Smørvik.

12 personer skadd i ulykker

Aksjonistene har hentet ut tall fra Statens vegvesen som viser at 12 personer er skadd i ulykker i Strømsveien siden 2007. I mars ble en fem år gammel gutt påkjørt i fotgjengerfeltet ved Ingeborgsgate. I tillegg kommer alle de livsfarlige nesten-ulykkene som ikke er registrert.

– Når skal barna på Vålerenga få en trygg skolevei? Ennå har ingen menneskeliv gått tapt. Heldigvis, sier Ingvild Smørvik.

Budskap fra beboerne i Strømsveien. Foto: Aksjon Strømsveien
Budskap fra beboerne i Strømsveien. Foto: Aksjon Strømsveien
Skoleveien vår må bli trygg, krever folk på Vålerenga. Foto: Aksjon Strømsveien
Skoleveien vår må bli trygg, krever folk på Vålerenga. Foto: Aksjon Strømsveien

Stengt med bom, men likevel trafikkert

Mange barn på Vålerenga må krysse Strømsveien til og fra skole og barnehage. Strømsveien er stengt med bom ved Galgeberg, men er likevel kraftig trafikkert av busser, taxier og privatbiler. Veien er lang og rett, noe som ofte fører til at bussene og bilene holder veldig høy fart, oppgir hun.

Kryssing av Strømsveien til Vålerenga skole foregår hovedsakelig over fotgjengerfeltet ved krysset Strømsveien og Ingeborgsgate. Farlige situasjoner oppstår fordi denne overgangen ligger midt i utkjøringen fra parkeringsplassen ved Kiwi, hvor det også foregår varelevering. Rett ved siden av er det også busstopp for bussene 37, 100 og 110, og både busser og biler kjører forbi bussene som har stoppet, og raser rett over fotgjengerfeltet.

Farlige krysningpunkter

Trafikkaksjonisten peker også på andre krysningspunkter for elevene:

  • Fotgjengerfelt ved Etterstadgata: Her ligger overgangen, uten skilting, mellom to busstopp. Samtidig kommer trafikk i høy hastighet fra avkjøring fra motorveien via rundkjøring og inn i området.
  • Fotgjengerovergang ved Opplandsgata: Denne ligger midt i et lengre strekk, og betjener Jordal ungdomsskole. Overgangen er ikke skiltet.
  • Fotgjengerovergang ved Galgeberg: Her krysser man også i veikryss uten skilting av overgang.

For farlig med skolepatrulje

Miljøet på Vålerenga har jobbet med trafikksikring i flere år.

– Vålerenga skole har ønsket å opprette skolepatrulje, men politiet anbefalte ikke tiltaket fordi de anså veien som for farlig for elevene. Bymiljøetaten har slått av trafikklysene fordi de kjørende ikke respekterte lysene.

Smørvik sier det er vedtatt et opphøyet gangfelt ved Ingeborgsgate, men registrerer at det ikke er kommet.

– Vi ber om at veien sikres for både barn og voksne. Tiltakene må gjelde hele døgnet. Både skolene og området rundt Jordal benyttes flittig til barne- og ungdomsaktiviteter, både på ettermiddag og kveld.

Powered by Labrador CMS