Frank tok selv opp jakten på sykkeltyven da han fikk sykkelen sin frastjålet tidligere i år.

Med leiebil og kona i passasjersetet jaktet Frank på sykkeltyven gjennom Oslos gater: – Jeg var redd de skulle frakte den utenlands

Det som tilsynelatende begynte som en hyggelig kinokveld med en kompis, endte med en lang jakt på den stjålne sykkelen til Frank, som var verdt 40 000 kroner.

Publisert

Etter en hyggelig kinotur sammen med en kompis, var det et skrekkelig syn som møtte Frank Karlsen (35) utenfor ODEON kino i Nydalen tidligere i år. Da han kom ut fra kinoen, så han at sykkellåsen hans var klippet av, og sykkelen til en verdi av 40 000 kroner, var borte.

– Jeg bruker alltid sykkel. Det er hovedtransporten min, uansett vær, forteller Frank.

Det er ikke første gang han får sykkelen sin frastjålet. Heldigvis hadde han montert en GPS-sporer på sykkelen, slik at han kunne følge med på hvor den befant seg.

– Jeg måtte ha bil

Frank har førerkort, men eier ikke egen bil. Derimot har han og kona medlemskap i bilutleietjenesten Bilkollektivet.

Franks avklippede sykkellås utenfor ODEON Kino.

Da han så den avklippede låsen, sjekket han GPS-sporingen på mobilen, og så at sykkelen befant seg på en adresse på Holmlia. 

– Jeg tok en elsparkesykkel hjem til Tåsen, ga beskjed om tyveriet til kona og så ringte jeg politiet, forteller Frank.

Han fikk beskjed om å anmelde tyveriet før politiet kunne bistå. Det gjorde han øyeblikkelig. Politiet fortalte også at dersom sykkelen befant seg i en boligblokk, uten presis informasjon om hvilken leilighet det dreiet seg om, så kunne de heller ikke bistå. 

I løpet av halvannen time satt Frank og kona i en bil fra Bilkollektivet på vei til Holmlia.

– Jeg visste at for å komme så raskt som mulig til sykkelen, måtte jeg ha bil. Jeg var redd de skulle frakte den utenlands, og da ville det vært for sent.

Anspent og stresset

Ekteparet fulgte sporingen på sykkelen til Holmlia, deretter til Ryen, så til en blokk i Lørenskog.

Frank beskriver stemningen i bilen som anspent og stresset. Han var lei seg for å kanskje ha mistet sykkelen han kun hadde eid i to måneder, og kona var engstelig for en potensiell konfrontasjon med gjerningspersonen, uten politiet til stede.

Sykkelens lokasjon endret seg også stadig, noe som var et stort frustrasjonsmoment.

– Vi ankom ett sted, og så var plutselig sykkelen ti kilometer unna, forteller han.

De sporet sykkelen til en boligblokk i Lørenskog, hvor de lette i omtrent 45 minutter, uten hell. De hadde nesten gitt opp da GPS'en plutselig viste at sykkelen befant seg på en adresse i Lillestrøm. 

Ekteparet vendte derfor snuten nordøst. Da de heller ikke der så de snurten av hverken sykkelen eller sykkeltyven, bestemte de seg for å kjøre tilbake til Oslo og levere bilen tilbake.

VårtOslo har sett dokumentasjon på at sykkelen befant seg på de ulike adressene Frank opplyser om.

Fant ti andre sykler på adressen

Frank forteller at han sov svært dårlig den natta. Han våknet ofte og sjekket GPS-sporeren jevnlig. Rundt klokken 04.00 så han at sykkelen befant seg på en ny adresse i Lillestrøm. Etter å ha fulgt med i en time, og forsikret seg om at sykkelen var i ro, bestemte han seg igjen for å ta opp jakten.

– Jeg kom meg opp av senga og løp for å igjen leie en bil. Strategien var å komme til huset før de våknet. De vil jo som regel selge syklene, mener Frank. 

Denne gangen foregikk jakten uten kona.

Da han ankom adressen i Lillestrøm rundt klokken 06.00, hørte han alarmen fra GPS'en han hadde montert på sykkelrammen. Frank forteller at han kontaktet politiet, og at de ankom med flere patruljebiler etter at han sendte bekreftende GPS-lokasjon. 

Politiet fant Franks sykkel sammen med omtrent ti andre på adressen i Lillestrøm. Sykkelen var hel, men forhjulet var punktert og ymse sykkeltilbehør manglet. Frank sendte senere inn forespørsel om erstatning for tapte gjenstander og for reisekostnader tilknyttet leiebilforholdet hos Bilkollektivet.

Skuffet og frustrert

– Du har en tyv som blir tatt på fersken og som har mine eiendeler, men slipper unna. Det handler om prinsippet i det, sier Frank.

Heldigvis for Frank, kom sykkelen til rette. Han forteller at bilen fra Bilkollektivet var kjekk å ha også da han skulle frakte sykkelen tilbake til Oslo.

Under avhør med politiet forteller Frank at han fikk ros for å ha bistått i jakten på sykkelen.

– De sa at jeg hadde gjort jobben enklere for dem ved å vise til GPS-sporing og bevis, forteller han.

Frank ble derfor skuffet da han fikk brev om at klagen hans på både påtaleavgjørelsen og manglende erstatningskrav ikke ble tatt til følge. 

– Det er veldig frustrerende og svekker tilliten i samfunnet, mener han.

VårtOslo har sett dokumentasjon fra politiet på anmeldt forhold, påtaleavgjørelsen og klageavgjørelsen.

Mildeste form for reaksjon

Statsadvokat i Oslo Statsadvokatembete, Erik Førde, påpeker at påtaleunnlatelse faktisk er en form for straff.

– Påtaleunnlatelse konstaterer at vedkommende er skyldig, men utmåler ikke straff i form av bot eller fengsel, forklarer han.

Riktignok er påtaleunnlatelse den mildeste reaksjonen man kan gi.

– Det at noen har noe som er stjålet, betyr ikke at det er vedkommende som er tyven. I ni av ti tilfeller er det slik, men det er ikke nok for påtalemyndigheten, utdyper Førde.

Selv om politiet tok vedkommende på fersk gjerning i å oppbevare de stjålne syklene, har de ikke nok bevis som konstaterer at personen er skyldig i å stjele Franks sykkel. Dermed får vedkommende påtaleunnlatelse, og ikke ytterligere straff.

Statsadvokat Erik Førde.

Førde forteller at avslaget på erstatningskravet Frank etterlyser, henger sammen med poenget om påtaleunnlatelse. Erstatningskrav i en straffesak er direkte knyttet til tapet som vedkommende har lidd og må rettes mot gjerningspersonen, forklarer han.

– Når de ikke kan være hundre prosent sikre på at det er vedkommende som er skyldig i selve handlingen, faller erstatningskravet bort, forklarer Førde, og henviser til straffeprosesslovens paragraf 3.

– Ikke prøv å spille helt

Om at Frank jaktet ned tyven selv, sier Førde at det er bra at man klarer å spore opp tingene sine, men at det også er risiko involvert. Han understreker at man ikke bør hanskes med gjerningspersonen på egenhånd, og heller overlate nettopp det til politiet.

– Ikke prøv å spille helt. I noen tilfeller går det bra, men det er ikke å anbefale.

– Det kan oppstå situasjoner som man muligens ikke kan håndtere fordi man ikke alltid vet hva som venter en, fortsetter han.

Nedgang i anmeldte sykkeltyverier

Kommunikasjonsrådgiver i Oslo politidistrikt, Silje Tamara Daugstad, opplyser at antall anmeldte sykkeltyverier i perioden januar til juni, har gått ned siden i fjor. For gitt periode i 2023 er antallet anmeldte sykkeltyverier 2442, mens det i år ligger på 1900. Det er en nedgang på omtrent 22 prosent.

Antall anmeldte sykkeltyveri i Oslo politidistrikt i perioden januar - juni:

  • 2018: 2044
  • 2019: 1989
  • 2020: 2867
  • 2021: 2555
  • 2022: 2977
  • 2023: 2442
  • 2024: 1900

Kilde: Oslo politidistrikt.

– Politiet mottar generelt et stort antall anmeldelser hvert år. Alle saker vurderes konkret, og det tas stilling til om det skal iverksettes etterforskning i lys av de ressursene politiet har til rådighet til enhver tid, forteller hun.

Hun legger til at politiet har begrensede etterforskningsressurser, og at de aldri vil kunne etterforske alle saker, selv om det er rimelig grunn til det.

– Prioriteringen av hvilke saker som etterforskes foretar vi ut fra en vurdering av sakens alvor, oppklaringspotensiale og hvor ressurskrevende det vil være å etterforske saken, utdyper Daugstad.

Hun sier likevel at politiet uansett alltid oppfordrer til å anmelde, både fordi det gir et mer presist bilde av omfang av kriminaliteten, og fordi de da kan finne frem til riktig eier av sykkelen dersom den blir gjenfunnet.

Daugstad oppfordrer også til å sikre sykler godt ved å bruke forsikringsgodkjente låser, og ved å plassere sykkelen på steder som gjør at det er vanskelig å oppdage sykkelen.

10 tips for å unngå sykkeltyveri:

  1. Velg en solid lås det vil ta lang tid å bryte opp. Pris og kvalitet henger som regel sammen.
  2. Lås sykkelen med to ulike låssystemer, da trenger sykkeltyven ulike verktøy.
  3. Fest sykkelen i noe solid og fastmontert.
  4. Sett helst fra deg sykkelen der det er mange folk hele tiden, da er den mer ubehagelig å stjele.
  5. Parker sykkelen der det er opplyst. Mørke portrom er en sykkeltyvs ønskedrøm.
  6. Ta vare på kvitteringen, skriv opp rammenummeret på sykkelen og oppbevar det på et trygt sted. Registrer gjerne sykkelen i et sykkelregister.
  7. Husk å ta av ekstrautstyr som sykkelcomputer før du forlater sykkelen. Ta med batteriet til elsykkelen når du parkerer.
  8. Tar du av setet på sykkelen, gjør du den mindre attraktiv. Noen demonterer også forhjulet når de setter fra seg sykkelen.
  9. Et tips for de virkelig vågale og dedikerte: Gjør sykkelen litt stygg ved å male eller lakke på den.
  10. Når den ikke er i bruk, trives sykkelen best i en låst garasje eller bod.

Kilde: If Skadeforsikring.

Powered by Labrador CMS