Video: Privat

Se videoen: Her kjører de elsparkesykkel sittende på en sofa gjennom halve byen – guttene er stolte av «oppfinnelsen», men Ryde er ikke imponert

Da Emanuel og kompisene skulle flytte en sofa fra Storo til Vulkan tidligere denne måneden, uten verken bil eller førerkort, fikk han en uvanlig idé til transportetappen. Ryde reagerer imidlertid på bruken.

Publisert

I forbindelse med at Emanuel Vestrum (21) skulle slippe sin første låt med tilhørende musikkvideo forrige fredag, hadde han i forkant lyst til å gjøre noe utenom det vanlige for å skape oppmerksomhet rundt lanseringen.

I den ferdiginnspilte musikkvideoen ser man blant annet Emanuel sitte på en sofa, midt ute i Akerselva, omgitt av tente lys og sildrende vann. Idéen fikk han på musikkens dag den 1. juni, da han først så et DJ-set stå under broa ved Vulkan.

– Da så jeg også at det sto en sofa i elva der, og jeg tenkte at det var helt perfekt å bruke i musikkvideoen. Men så ble den fjernet, forklarer Emanuel.

I klippet under ser du hvordan sofaen er brukt i musikkvideoen.

@emanuelvestrum

Waves Don't Die In The Dark. IT'S OOUT!!! Spotify link in bio. Creative Director: Jens Carlos Schwartz DP + Edit: Mikal Hægeland Artist: Emanuel Vestrum Special thanks to Sebastian Velten, Henrik Ottestad and Gabriel Eriksen for helping out on set❤️

♬ original sound - Emanuel Vestrum

Dagen etter fikk 21-åringen tak i en gratis sofa på finn.no som kunne hentes på Storo. Utfordringen var bare å få den fraktet derfra og ned til Vulkan, uten verken bil eller lappen.

De fleste ville kanskje båret den, forsøkt å ta den med på kollektivtransport eller leid flyttehjelp, men Emanuel og kompisene gjorde det på en litt annen måte.

De endte med å leie to Ryde-elsparkesykler som de balanserte sofaen på. Deretter satte de seg i sofaen og kjørte hele veien ned til Vulkan, en strekning som, ifølge Google Maps, er på intet mindre enn godt og vel fire kilometer.

Om lag fire kilometer lang er strekningen guttene kjørte med sofa og elsparkesykkel.

– Stolt av oppfinnelsen

Emanuel husker ikke hvordan han fikk idéen, men forteller til VårtOslo at han og kompisene hans alltid har vært glad i å teste ut denne typen eksperimenter.

– Vi har for eksempel tenkt at «til uka rafter vi ned Akerselva, men på madrass i stedet for på båt», sier han.

Om det noe spesielle og ikke helt ufarlige fremkomstmiddelet for å frakte sofa, sier han følgende:

– Jeg er stolt av oppfinnelsen min.

@emanuelvestrum We had no plan for getting the couch to the set, so we had to improvise😅 #fyp #foryou #meme #grunerløkka #musicvideo ♬ original sound - Emanuel Vestrum

– Klart brudd på våre vilkår

Selskapet som leier ut elsparkesyklene Emanuel og kompisene benyttet seg av, er på sin side ikke særlig begeistret for denne typen «oppfinnsomhet» når det kommer til bruken av deres elsparkesykler.

Ryde sine nettsider står det klart og tydelig at «sikkerhet er deres topp-prioritet».

Daglig leder i selskapet, Tobias Wærsted Balchen, har sett videoen og skriver i en e-post til VårtOslo at dette er et klart brudd på deres vilkår om forsvarlig bruk av elsparkesyklene og på trafikkreglene. 

Daglig leder i Ryde er tydelig på at deres sykler ikke er ment for slik bruk.

– Vi vil forsøke å identifisere brukerne og gi dem en advarsel, opplyser han videre.

Ryde drifter over 50.000 elsparkesykler i både Norge, Sverige og Finland, og ifølge Balchen opplever de denne typen hendelser veldig sjelden.

Han forteller at i svært alvorlige tilfeller vil man bli utestengt fra å bruke tjenesten.

Ny trend?

Det kan likevel se ut som den nye bruken brer om seg. Tidligere denne uken fikk nemlig Regina Alfnes øye på en annen guttegjeng utenfor Oslo som hadde festet en benk på toppen av to elsparkesykler som tre av dem satt på.

– Jeg syns det var kjempemorsomt. Jeg lo så mye at jeg måtte bare få det på film før de forsvant, sier hun til Aftenposten.

I denne forbindelse understreker fagsjef for trafikksikkerhet i Trygg TrafikkBård M. Johansen, at elsparkesykler – som klassifiseres som «liten elektrisk motorvogn» etter vegtrafikkloven – er motorvogner, ikke leketøy.

I tillegg er det ulovlig å være mer enn én person på en elsparkesykkel samt heller ikke lov å sitte på dem.

Lovligheten er det på sin side opp til politiet å tolke i hvert enkelt tilfelle.

Før høysesongen for elsparkesykkelbruk minnet Oslo politidistrikt i en oppdatering i sosiale medier for en stund tilbake om regler for bruk av elsparkesykkel med video og en punktliste over gjeldende regler.

Oslo-politiets regler for elsparkesykkel:

  • Aldersgrensen er tolv år 
  • Hjelm påbudt om du er under 15 år, men lurt å bruke også om du er eldre
  • Kjør kun når du er edru, promillegrensen er 0,2 
  • Elsparkesykler er kun for én person 
  • Eier du egen elsparkesykkel, må du ha ansvarsforsikring 
  • Husk at politiet, og andre nødetater, kan kjøre i strid med trafikkskiltene i Oslos gater – bruk øyne og ører slik at utrykningskjøretøyene kommer seg raskt og sikkert frem

Kilde: Oslo politidistrikt

Klare begrensninger

«Det er lov å bruke elsparkesykkel på fortau, i gang- og sykkelveg og i kjørebanen, men trafikkreglene setter klare begrensninger på steder med mange gående», heter det fra Norges Automobil-Forbund (NAF) i et innlegg om regler for elsparkesykkel.

«På fortau, gangveg og gangfelt kan du bare bruke elsparkesykkel dersom gangtrafikken er liten. Hvis trafikken av gående er stor og du ikke kan bruke sparkesykkelen uten å være til fare eller til hinder for andre, så må du gå av sparkesykkelen og trille den i stedet», fortsetter forbruker- og interesseorganisasjon.

«Du kan bruke elsparkesykkel i veien, men ikke på motorvei og på steder merket med forbud mot sykkel. Du har lov å bruke elsparkesykkel i kollektivfeltet, men vis varsomhet og vær obs på bussens blindsone. Når du kjører i sykkelfelt eller på sykkelvei, skal du holde deg på høyre side», understreker NAF.

Deler av sofaen falt av på veien

Emanuel forklarer at de tre guttene aldri tok et aktivt valg om å kjøre hele veien, men at det gikk så «smooth» at de bare endte med å kjøre helt ned til Vulkan.

På humpete grusvei falt et av beina til sofaen av under transportetappen fra Storo til Vulkan.

– Vi prøvde først å kjøre 200 meter for å se hvordan det gikk. Bare for å filme og for å ha det litt gøy.

Selv om turen gikk overraskende bra, innrømmer Emanuel at de støtte på noen problemer underveis.

– Det var litt ulendt terreng av og til, da «slamma» sofaen ned i bakken, og noen av delene falt av.

Han forteller også at elsparkesykkelen på hans side hele tiden dro mot høyre, slik at han måtte holde den igjen. Det ble tungt etter hvert.

– Vi måtte stoppe og justere noen ganger, legger han til.

I nedoverbakke

Fra Storo til Vulkan er det stort sett nedoverbakke, og i videoen ser man at guttene kjøre på både trafikkert vei og på gangvei.

– Vi plinga og ropte på veien. De fleste trodde jo bare at vi kjørte en helt vanlig elsparkesykkel, så etter hvert begynte vi å rope «Sofa! Sofa!».

Ifølge Emanuel, møtte de ikke en eneste person på turen som sa at de måtte stoppe.

– De fleste bare smilte og lo og synes det var veldig gøy, forteller han.

– Hva tenker du om trafikksikkerheten rundt det her da? Både for dere og for de rundt dere?

– Vi var veldig obs på å passe på de rundt oss. Hver gang vi kjørte forbi noen, så kjørte vi saktere og med god avstand, hevder han.

– Da vi var alene, tenkte vi heller at vi tåler hvis vi krasjer, så da bare kjørte vi på, innrømmer 21-åringen.

PR-stunt

Emanuel legger ikke skjul på at han hadde lyst til å gjøre noe gøy som kunne skape litt oppmerksomhet i forbindelse med slippet av den første låten sin. At det skulle bli å frakte en sofa på elsparkesykler, hadde han imidlertid ikke planlagt.

– Man må jo ha noe som man kan linke til musikkvideoen og som er litt morsomt. Derfor bestemte vi oss for å filme det og gjøre det litt ordentlig, sier han.

– Så det var et lite PR-stunt?

– Ja, det var det! Men det var også bare en guttegjeng som synes dette var veldig gøy.

Emanuel la den ferdigredigerte videoen ut på de ulike sosiale medier-kanalene sine og fikk raskt mange visninger.

Videoen ble etter hvert tatt ned av det sosiale nettverket fordi den, ifølge Emanuel, inneholdt «potensielt farlig innhold».

Han lastet opp videoen på nytt, og etter det ble den plukket opp og delt på Instagram-profilen til underholdningsnettstedet 730.no, der videoen i skrivende stund har rundet 100.000 visninger.

Hele den ville ferden med sofa på elsparkesykkel fra Storo til Vulkan kan du se øverst i saken.

Powered by Labrador CMS