Vinterbelysning i Kirkegata.Foto: Kristina Søgnebotten Lang-Ree
I dag tennes Oslos vinterbelysning. Men kommunen kutter ned på bruken
Det blir lys i lyslenker i trær på utvalgte plasser og langs gater i sentrum. Men for å spare strøm kutter Oslo kommune belysningen i januar i stedet for i mars.
Vinterbelysningen tennes i Karl Johans gate, Spikersuppa, Kirkegata, Rådhusplassen og Rådhusgata/Dronningensgate. Nytt av året er lyssetting av trærne på Grønland torg, der lys er montert i elleve av trærne.
– Vinterlys er viktig og noe vi har fått tilbakemelding på at mange ønsker seg mer av. Lys gjør det tryggere å oppholde seg i byen og gjør uterommene tilgjengelige større deler av året, sier Maja Karin Cimmerbeck, avdelingssjef mobilitetsdivisjonen i bymiljøetaten.
Vinterbelysning er et av tiltakene programmet Bilfritt byliv har etablert i arbeidet med å skape et bedre bymiljø og legge til rette for økt byliv.
Normalt har byen vinterbelysning fra oktober til mars, et tillegg til julebelysningen som handelsnæringen har ansvar for.
Slukker allerede i januar
Annonse
– På grunn av årets høye strømpris er det besluttet å slukke lysene allerede andre uken av januar 2023, fortsetter Cimmerbeck. I tillegg vil lysene følge gatebelysningen, det vil si at det ikke lyser på dagtid. All vinterbelysning er utstyrt med energibesparende ledpærer.
For å bruke minst mulig strøm i belysningstiltakene er de tilpasset for å lyse med korrekt tilpasset styrke. Oslo kommune har arbeidet kontinuerlig siden 2013 med å skifte ut alle gatelysarmaturer til LED.
Dette gir et sterkere, jevnere lys med lavere strømforbruk. I tillegg er det mulig å dimme gatelysene ytterligere ned på nattestid (23-06).
Fakta om vinterbelysning
- Vinterbelysningen er budsjettert med omkring 15 000 kroner til strømkostander og 150 000 kroner for vedlikehold. Belysning er et viktig tiltak for å etablere gode byrom og skape møteplasser. I Oslo benyttes belysning som tiltak: