Vinterbelysning i Kirkegata.
Vinterbelysning i Kirkegata.

I dag tennes Oslos vinterbelysning. Men kommunen kutter ned på bruken

Det blir lys i lyslenker i trær på utvalgte plasser og langs gater i sentrum. Men for å spare strøm kutter Oslo kommune belysningen i januar i stedet for i mars.

Publisert

Vinterbelysningen tennes i Karl Johans gate, Spikersuppa, Kirkegata, Rådhusplassen og Rådhusgata/Dronningensgate. Nytt av året er lyssetting av trærne på Grønland torg, der lys er montert i elleve av trærne.

– Vinterlys er viktig og noe vi har fått tilbakemelding på at mange ønsker seg mer av. Lys gjør det tryggere å oppholde seg i byen og gjør uterommene tilgjengelige større deler av året, sier Maja Karin Cimmerbeck, avdelingssjef mobilitetsdivisjonen i bymiljøetaten.

Vinterbelysning er et av tiltakene programmet Bilfritt byliv har etablert i arbeidet med å skape et bedre bymiljø og legge til rette for økt byliv.

Normalt har byen vinterbelysning fra oktober til mars, et tillegg til julebelysningen som handelsnæringen har ansvar for.

Slukker allerede i januar

– På grunn av årets høye strømpris er det besluttet å slukke lysene allerede andre uken av januar 2023, fortsetter Cimmerbeck. I tillegg vil lysene følge gatebelysningen, det vil si at det ikke lyser på dagtid. All vinterbelysning er utstyrt med energibesparende ledpærer.

Det er blitt riktig så hyggelig langs Kirkeveien.
Det er blitt riktig så hyggelig langs Kirkeveien.

For å bruke minst mulig strøm i belysningstiltakene er de tilpasset for å lyse med korrekt tilpasset styrke. Oslo kommune har arbeidet kontinuerlig siden 2013 med å skifte ut alle gatelysarmaturer til LED.

Dette gir et sterkere, jevnere lys med lavere strømforbruk. I tillegg er det mulig å dimme gatelysene ytterligere ned på nattestid (23-06).

Fakta om vinterbelysning

- Vinterbelysningen er budsjettert med omkring 15 000 kroner til strømkostander og 150 000 kroner for vedlikehold. Belysning er et viktig tiltak for å etablere gode byrom og skape møteplasser. I Oslo benyttes belysning som tiltak:

  • for å gi i bedre fremkommelighet i mørket
  • for å gi følelse av trygghet
  • som dekorelement
  • som stemningselement
  • for å skape merverdi til byrom
  • for å endre adferd
  • for å invitere til bruk
Powered by Labrador CMS