Politiet gjennomfører en kontroll utenfor Østensjø skole i forbindelse med årets Aksjon Skolestart. Foto: Politiet
Politiet gjennomfører en kontroll utenfor Østensjø skole i forbindelse med årets Aksjon Skolestart. Foto: Politiet

Stor politiaksjon ved byens barneskoler. Bilister råkjører, prater i mobil og ignorerer veiskilt

Publisert

Politiet aksjonerer ved skolestart. Den skremmende fasiten utenfor byens barneskoler: 31 anmeldelser og hundrevis av forelegg til byens sjåfører.

Helt fra 1997 har politiet i Oslo gjennomført Aksjon Skolestart årlig. Aksjonen går ut på å kontrollere bilister, motorsyklister og andre kjørende utenfor byen barneskoler i forbindelse med skolestart.

I dag påbegynte de uke to av årets Aksjon Skolestart. De oppsummerte tallene fra uke en er imidlertid nedslående.

— Vi har ganske høye tall på overtredelser. I forrige uke hadde vi besøk på 93 barneskoler og skrev ut 31 anmeldelser som går på kjøreadferd og manglende dokumenter. Adferd kan være aggressiv kjøring som kvalifiserer til en anmeldelse, og dokumenter er oftest manglende førerkort, forteller Finn Erik Grønli, leder av trafikkorpset i Oslo politidistrikt.

Hundrevis prater i mobil

I tillegg har politiet skrevet ut hele 420 forenklede forelegg. 312 av disse går på folk som kjører mens de prater i mobil. 44 sjåfører har brutt fartsgrensen, 17 har ikke fulgt veiskilting,  andre har ikke overholdt vikeplikten for gående, og noen har ikke sikret eget barn i bilen.

På toppen av det hele har de skrevet ut 192 gebyrer, stort sett til folk som ikke bruker bilbelte, og for eksempel motorsyklister uten hjelm.

— Det som går igjen mest av alt, er at folk prater alt for mye i mobil og er for "slacke" med bilbelte. Det er forsåvidt også det samme som de seneste årene, så det har ikke vært noen særlig bedring der, kommenterer Grønli.

Kontroll utenfor Den franske skolen

I dag har politiet gjennomført kontroller ved flere skoler.

Et rykende ferskt eksempel er en kontroll politiet gjennomførte i formiddag, utenfor Den franske skolen i Skovveien på Frogner. Elevene hadde første skoledag i dag.

Her er fasit:

  • 40 kontrollerte førere
  • Syv forenklede forelegg for mobilbruk
  • Fire uten bilbelte
  • En grov feilparkering

Dette er ikke et spesielt grelt eksempel, men en helt typisk kontroll utenfor en eneste skole.

Fire mistet førerkortet

Blant de mest graverende eksemplene Grønli trekker frem, er fire førere som mistet førerkortet utenfor byens barneskoler ene og alene på grunn av den høye hastigheten.

Så er det leddbussen som kjørte på rødt lys, og bilisten som kjørte i 80 kilometer i timen i en 50-sone.

Den særeste opplevelsen skjedde i Kirkeveien. Politiets observasjonspost i forkant av der bilene stanses sto skjult bak et tre. Politiet der meldte til stopposten lengre ned i gata om at det kommer en bil med en sjåfør som prater i mobil.

— En av politimennene ved stopposten ser sjåføren, og blåser i fløyta for å gi han en sjans til å legge vekk telefonen. Sjåføren ser på politimennene som peker og gestikulerer for å indikere at han må legge vekk telefonen. Så snur han seg og fortsetter å prate i telefonen, sier Grønli.

— Det bare viser hvor lite fokusert man er på trafikk når man er på mobilen. Sjåføren klarte ikke å tolke signalene, men bare forsatte å prate. Hvis man ikke klarer å tolke i trafikken, er det farlig.