En amcar pyntet til feiringen av USAs nasjonaldag i Frognerparken i 2000. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
En amcar pyntet til feiringen av USAs nasjonaldag i Frognerparken i 2000. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Oslo kommune stopper amcar-utstilling i Frognerparken

I en årrekke har det vært utstilling av amerikanske veteranbiler under feiringen av den amerikanske nasjonaldagen i Frognerparken. Nå sier Oslo kommune nei.

Publisert

Begrunnelsen er at kommunen mener det er «veldig uheldig å tillate et stort antall biler inn i en fredet park».

– Vi er veldig restriktive med utleie av Frognerparken. Dette er en fredet, grønn park som er sårbar, og vi må begrense slitasjen i parken. Et biltreff akkurat her er ikke tilrådelig, skriver kommunikasjonsdirektør i bymiljøetaten, Richard Kongsteien, i en uttalelse til NTB.

Sterke reaksjoner fra amcar-miljøet

Avgjørelsen ble kjent før helgen, og på Facebook-siden til arrangøren av utstillingen, Raceworz Norway, var reaksjonene mange.

– Det er svært trist at noe som er en sunn hobby, skal møte så mye motstand fra forskjellige hold. Vi forsøker å skape positive aktiviteter som gleder liten som stor, men det blir vanskeligere og vanskeligere, skriver Thomas Følling i Raceworz Norway.

USAs nasjonaldag feires hvert år i Frognerparken i Oslo. Dette bildet er tatt i 2015. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
USAs nasjonaldag feires hvert år i Frognerparken i Oslo. Dette bildet er tatt i 2015. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

I strupen på folk med bilhobby

Bilforeningen Amcar mener Bymiljøetaten i Oslo «går i strupen på norsk bilhobby».

– Å være imot privatbilisme i Oslo sentrum er en ærlig politisk sak. Det er derimot fullstendig feilslått symbolpolitikk å forsøke å ramme et tradisjonsrikt kulturarrangement som har gitt glede til deltakere og Oslos befolkning i godt over 20 år, skriver foreningen på sine Facebook-sider.

– Ifølge vår tilsluttede klubb og medarrangør Raceworz Norway er det aldri registrert skader på verken trær eller gress som følge av utstillingen, heter det videre.

Kan få andre arealer

Oslo kommune opplyser at de er i dialog med The American Coordinating Council of Norway, som står for arrangementet i Frognerparken. De får fortsatt lov til å ha et arrangement med både boder og aktiviteter, men biltrafikken må foregå et annet sted, opplyser kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien.

– Vi skjønner at det er skuffende for entusiastene å ikke få vise fram bilene sine på et så sentralt sted i Oslo, og vi er mer enn villige til å se på andre, alternative arealer for et amcar-arrangement 4. juli, skriver han.

  1. juli-markeringen skjer i år 28. juni, som er den siste søndagen før selve dagen.

Da byrådet bestående av Ap, SV og MDG tiltrådte etter valget i 2015, ble det varslet flere tiltak for å forsøke å begrense biltrafikken.

Powered by Labrador CMS