Folkefesten i Kollen endte i slagsmål og kaos. Flere er blitt påkjørt av t-banen. Foto: Ruter
Folkefesten i Kollen endte i slagsmål og kaos. Flere er blitt påkjørt av t-banen. Foto: Ruter

Folkefesten i Kollen endte i slagsmål og kaos. Minst en person er påkjørt av t-banen. En håndfull har fått sterk strøm

Avslutningen av lørdagens 5-mil i Holmenkollen endte i slagsmål og kaos. Ved Besserud stasjon skal flere ha blitt påkjørt av t-banen.

Publisert Sist oppdatert

Folkefesten etter 5-mila i Holmenkollen ble lørdag skjemmet av bråk og uro fra publikum på vei ut fra skianlegget. En person skal ha blitt påkjørt av t-banen mens de gikk i sporet ved Besserud stasjon.

— Patruljene vi har både i Holmenkollen og på Frognerseteren melder om fullstendig kaos på begge t-banestasjonene, sier operasjonsleder i Oslo politidistrikt, Tor Jøkling, til VårtOslo.

Vurderer å kutte strømmen

Situasjonen er nå så kritisk at Sporveien vurderer å kutte strømtilførselen til t-banen.

— Situasjonen er svært kaotisk. Det mest skremmende er at folk vandrer rundt i sporet. Dette er svært risikabelt, og vi vurderer nå å kutte strømmen til t-banen, sier kommunikasjonssjef i Sporveien, Cato Asperud.

Ikke flere, men en person er påkjørt av t-banen Melding: Oslopolitiet
Ikke flere, men en person er påkjørt av t-banen Melding: Oslopolitiet

Etter at VårtOslo snakket med Asperud, kom politiet med melding om at flere personer skal ha blitt påkjørt av t-banen ved Besserud stasjon. Tilstanden til de som skal være påkjørt, er foreløpig ukjent.

— Sikkerheten kommer først

Asperud forteller at hans folk nå er i tett dialog med politiet når det gjelder hvilke tiltak som skal settes inn for å få situasjonen under kontroll.

Kommunikasjonssjef i Sporveien, Cato Asperud. Foto: Sporveien
Kommunikasjonssjef i Sporveien, Cato Asperud. Foto: Sporveien

— Sikkerheten kommer alltid først. Slik situasjonen er nå, vil det å kutte strømmen være et tiltak vi så absolutt vurderer. Vi har en løpende dialog med politiet om dette, sier kommunikasjonssjefen.

— Vil ikke det å kutte strømmen, og dermed også transporten vekk fra området, kunne føre til bare større problemer?

— Slik vi vurderer situasjonen, vil dette rent sikkerhetsmessig være en veldig god løsning. Når folk går i sporet, er det en reell fare for at de kan komme i kontakt med strømskinnene og dermed påfører seg selv livstruende skader. Det er noe vi på ingen måte ønsker. Da får heller folk vente lenger på å komme seg inn til byen, sier Asperud.

Dersom strømmen kuttes, vil all t-banetrafikk stanse og Linje 1 innstilles totalt. Sporveien har i løpet av dagen hatt ekstra mange t-banetog i trafikk for å avhjelpe transportsituasjonen til og fra Holmenkollen.

Slåssing og hærverk

Det var ved 17-tiden i ettermiddag de første rapportene om problemene kom. Da kunne oslopolitiet på Twitter melde om bråk og uro i forbindelse med at folk skulle hjem fra lørdagens skifest.

— Folk river ned gjerder, går i t-banesporet og slåss med hverandre og politiet ved Holmenkollen og Frogernerseteren stasjon, meldte operasjonsleder Jøkling.

Politiet sendte etter de første meldingene om bråk større styrker til området for å hjelpe til å ta hånd om situasjonen.

Bråk også tidligere

Ettermiddagens kaos er ikke første antydning til ordensforstyrrelser under årets arrangement. Også i løpet av natten har det vært tilløp til bråk rundt 5-milsløypene. I natt måtte politiet blant annet rykke ut til en hendelse hvor en person ble slått i ansiktet med en flaske. En person ble pågrepet for ugjerningen og kjørt i arresten.

Politiet forteller nå på Twitter at Sporveien har kuttet strømmen: "T-banen kan ikke begynne å gå ennå, da flere personer på nytt har tatt seg ned i sporet".

En person er kjørt til legevakten med mindre skader etter påkjørsel. Politiet: Det er fortsatt store utfordringer med det store antall mennesker som nå forsøker å ta seg ned fra Holmenkollen skianlegg. Våre mannskaper melder at alt for mange publikummere er overstadig berusede og svært ufine mot politiet og andre og ikke følger politiets anvisninger.

Personen som falt i sporet på Voksenlia er alvorlig skadet og blir transport ut med helikopter, melder politiet.

Ordfører Marianne Borgen sier til NRK: – Det er triste scener som utspiller seg i Holmenkollen. Det er forferdelig at en person er alvorlig skadet. Nå må folk ta vare på hverandre og komme seg trygt hjem.

Det totale antallet personer som har fått strøm i seg teller nå sju, melder oslopolitiet.

— Over hundre skader, for det meste knyttet til bruk av alkohol, har blitt behandlet av Røde Kors Hjelpekorps i og rundt Holmenkollen, opplyser hovedvaktleder Anders Oustorp.
Over tjue frivillige har vært på vakt gjennom døgnet. Oslo Røde Kors har sanitetsansvaret under Kollen-festen.