Fremover blir Oslos busser vasket innimellom.
Fremover blir Oslos busser vasket innimellom.

Ruter setter vasking av buss og trikk på pause. – Vi får tåle å se grå og skitne busser en stund

Vannsituasjonen i Oslo er alvorlig og Ruter har besluttet å redusere utvendig vask av buss, båt, trikk og T-bane.

Publisert

Ruter bruker rundt 300 liter vann per vask av de 520 bussene som daglig er i drift i Oslo. Årlig tilsvarer dette, grovt beregnet, 55 millioner liter vann, skriver Ruter i en pressemelding.

– Alle har et samfunnsansvar i denne situasjonen. Transportmidlene vil ikke være like rene utvendig, men vi må alle bidra der vi kan for å redusere vannforbruket, sier administrerende direktør Bernt Reitan Jenssen i Ruter.

– Glad for initiativet

Pengene selskapet sparer på den utvendige vasken, skal istedenfor brukes til å styrke det innvendige renholdet. I tillegg skal knapper og ramper fortsatt vaskes som normalt. Transportmidlene vil vaskes innimellom.

– Alt vann vi sparer nå, minsker sjansen for vannmangel senere. Jeg er glad for dette initiativet fra Ruter. Vi får tåle å se grå og skitne busser en stund, men heldigvis er de rene inni. Jeg oppfordrer alle til å spare vann – og til å reise kollektivt, sier byråd for miljø og samferdsel Sirin Hellvin Stav.

Vi får tåle å se grå og skitne busser en stund, sier byråd for miljø og samferdsel Sirin Hellvin Stav.
Vi får tåle å se grå og skitne busser en stund, sier byråd for miljø og samferdsel Sirin Hellvin Stav.

Fjerner krav til daglig vask

I nye kontrakter belønner Ruter operatører som reduserer vannforbruket, blant annet ved å installere Svanemerkede vaskehaller. Dette betyr at vannforbruket går ned med mer enn 50 prosent per bussvask. Det vil heller ikke være krav om daglig vask av bussene, men at de skal vaskes utvendig når de er skitne.

– Vi har mindre vann enn normalt i vannmagasinene, derfor oppfordrer vi folk til å være ekstra bevisste på vannforbruket, for å unngå at vi havner i en kritisk situasjon. Det monner hvis alle gjør litt, og Oslofolk er gode til å stille opp for fellesskapet når det trengs, sier Stav.

Powered by Labrador CMS