Når regjeringer og byråd over ser de funksjonshemmede, betyr det at tiltak mot diskriminering heller ikke settes i gang. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Når regjeringer og byråd over ser de funksjonshemmede, betyr det at tiltak mot diskriminering heller ikke settes i gang. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Som vanlig blir hatkriminalitet mot funksjonshemmede oversett

Det er utrolig at Oslos nye byråd greier å glemme (?) byens og Norges største minoritet så grundig i kampen mot diskriminering og hatkriminalitet.

Publisert

Som Oskar Eikeseth og Hassan Nawaz, fra Oslo Høyre, peker på, er de funksjonshemmede oversett i plattformen til det rødgrønne byrådet. Under hatkriminalitet står det: «Økningen i hatkriminalitet mot personer på grunn av seksuell orientering, kjønn, kjønnsuttrykk, etnisitet eller religion må tas på største alvor. Det er ingen plass til rasisme, nynazisme, antisemittisme eller hat i vår by».

Dette budskapet er misvisende. For det første er ikke kjønn vernet av straffeloven, og oslopolitiet registrerer ikke diskriminering på bakgrunn av kjønn. Så hvordan vet byrådet at denne har økt?

Når det gjelder tall for antisemittisme og kjønnsuttrykk, så er status faktisk slik at tallene for funksjonshemmede er like store, det vil si for alle disse tre gruppene er tallene forferdelig små. Det skyldes kort tid med bevissthet hos politiet (for kjønnsidentitet gjelder også at vern i straffeloven ikke er innført ennå).

Oslopolitiet forklarer nemlig selv økningen som gjelder etnisitet med egen økt innsats og bevissthet.

Regjeringen er ikke bedre

Så det SV, Ap og MDG gjør, er helt klart å fortelle oss hvilke grupper man er opptatt av. Og da utelates, som vanlig, funksjonshemmede.

For vi skal ikke lenger enn til de to siste regjeringsplattformene for å finne samme utelatelse. Den sittende regjeringen bestående av H, Frp, V og Krf vil: «Bekjempe rasisme, religiøs diskriminering, antisemittisme, sosial kontroll og fordommer basert på kjønn, seksuell identitet og etnisitet».

I regjeringens strategi for funksjonshemmede er heller ikke bekjempelse av diskriminering og hatkriminalitet nevnt.

Systematisk utelatelse

Ja politikere fra alle partier; dette er riktig ille. Og som vi har påpekt til likestillingsministeren i et brev vi ikke får svar på, er dette en systematisk utelatelse av funksjonshemmede som har pågått og pågår. Dette er ikke noe nytt. Den gjelder alle regjeringer og byråd, i alle år.

Vi har i mange år etterlyst en handlingsplan mot hatkriminalitet mot funksjonshemmede, uten å nå frem. Regjeringen har derimot valgt å lage planer for de øvrige utsatte gruppene. Kan vi nå regne med deres støtte?

Stopp Diskrimineringen har massevis av kunnskap på feltet og bidrar mer enn gjerne.

Utelatelse hindrer handling

Det verste for oss som har ført kampen mot diskriminering og hatkriminalitet i mange år er nettopp at den systematiske utelatelsen fra likestillings- og mangfoldspolitikken, herunder planene mot hatkriminalitet.

Utelatelsen hindrer økt bevissthet, kompetanseoppbygging og aktiv bekjempelse både fra politiet og i resten av samfunnet. Ta de riktige grepene.

Powered by Labrador CMS